Cukier, podobnie jak sól, często jest nazywany “białą śmiercią”. Dodawany do wielu produktów spożywczych, nawet tych niekojarzonych ze słodkim smakiem, jest szkodliwy dla zdrowia. Nadmiar cukru sprzyja wielu chorobom. Poza nadwagą i otyłością może prowadzić do cukrzycy typu 2, próchnicy, chorób układu krążenia, czy stanów zapalnych. Dlatego warto poznać zdrowsze zamienniki cukru, takie jak ksylitol i erytrol. Dowiedz się, czym są obie substancje i dlaczego warto zastąpić nimi cukier. Poznaj też podstawowe różnice tak, aby móc samodzielnie zdecydować, czy sięgnąć po erytrol, czy ksylitol.
Ksylitol i erytrytol - podstawowe informacje
Planując włączyć ksylitol czy erytrol do swojej diety, najlepiej najpierw poznać ich właściwości. Dzięki temu możesz świadomie i odpowiedzialnie układać codzienne menu, mając na względzie swój gust kulinarny, sylwetkę, a przede wszystkim zdrowie. Rezygnacja z cukru na rzecz ksylitolu lub erytrytolu jest dobrą decyzją praktycznie dla wszystkich osób, bez względu na stan ich zdrowia. Chcąc wykluczyć cukier biały z diety, rozsądnie jest zacząć od rezygnacji z popularnych słodyczy. Ciastka i batony możesz zastąpić zdrowymi, suszonymi owocami lub bakaliami. Znajdziesz je w naszym sklepie, w dziale bakalie, orzechy, susz. Pomocne mogą też okazać się niektóre masła i pasty o słodkawym posmaku. Dalszym krokiem powinno być wykluczenie cukru z codziennych potraw. Ksylitol i erytrol na pewno Ci w tym pomogą!
Zamiennik cukru - ksylitol
Ksylitol to zamiennik cukru nazywany “cukrem brzozowym”. Ma identyczną postać drobnych, białych kryształków, lecz składem chemicznym bliżej mu do alkoholu niż do cukru. Naturalnie jest pozyskiwany z kory brzozowej lub z kukurydzy. Jego najważniejszymi cechami są niska kaloryczność i niski indeks glikemiczny, który wynosi 8. Jako że nie zawiera fruktozy, ksylitol nie podnosi poziomu cukru we krwi i jest trawiony bez udziału insuliny. Poza tym korzystnie wpływa na stan zębów. W przeciwieństwie do cukru trzcinowego lub buraczanego nie zwiększa ryzyka rozwoju próchnicy. Chroni też przed paradontozą i stanami zapalnymi dziąseł. Co więcej, blokując wchłanianie glukozy, ksylitol przyczynia się do ograniczenia ilości bakterii w jamie ustnej.
Zamiennik cukru - erytrytol
Erytrytol to zamiennik cukru, który występuje w licznych roślinach. Na potrzeby spożywcze jest jednak pozyskiwany z drożdży. W przeciwieństwie do ksylitolu erytrytol nie zawiera praktycznie żadnych kalorii, a jego indeks glikemiczny jest praktycznie zerowy. Wielu producentów słodzików opartych na erytrolu nazywa go więc “bezkalorycznym”. Trzeba jednak przyznać, że jest też nieco mniej słodki od cukru i ksylitolu. Szacuje się, że ta różnica wynosi ok. 30%. Chcąc wykorzystywać go np. do wypieków, należy dodać go odpowiednio więcej. To główna, choć niewielka różnica między erytrytolem a ksylitolem. Podobnie jak ksylitol, erytrytol korzystnie wpływa na stan zębów i jamy ustnej.
Oba zamienniki cukru - ksylitol i erytrytol oraz inne cukry i słodziki znajdziesz w naszym sklepie Bioswena. Produkty są dostępne w opakowaniach o optymalnej gramaturze. Pod taką postacią możesz traktować je jako stuprocentowy zamiennik zwykłego cukru.
Ksylitol a erytrytol - czy mogą Ci zaszkodzić?
Choć zdrowsze od cukru, ksylitol czy erytrytol nie są pozbawione wad. Niemniej, efekty uboczne są rzadkie i zazwyczaj dotyczą nadmiernego spożycia tych produktów. Wybór między ksylitolem a erytrolem nie będzie trudny dla osób cierpiących na dolegliwości jelitowe. Choć organizm zdrowego człowieka szybko przyzwyczaja się do metabolizowania ksylitolu, to osoby zmagające się z niektórymi chorobami układu pokarmowego mogą źle reagować na tę substancję. Unikać powinni go cierpiący na zespół jelita drażliwego. Wprowadzenie ksylitolu do diety dziecka powinno zostać skonsultowane z lekarzem. Erytrol natomiast może zaburzać system głodu i sytości. Zdarza się, że regularnie spożywany, zwiększa łaknienie i sprzyja podjadaniu. Z tego powodu nie zawsze jest polecany osobom na diecie redukcyjnej. Jeśli zaobserwujesz u siebie zwiększony apetyt, zmień substancję słodzącą na ksylitol. W wielu przypadkach ten problem można też rozwiązać, stosując odpowiednie suplementy diety regulujące metabolizm.
Jaki zamiennik cukru będzie dla Ciebie najlepszy?
Chcąc zrezygnować ze zwykłego, białego cukru, można wybrać jeden z wielu produktów o intensywnym, słodkim smaku. Do wielu potraw odpowiednie będą alternatywne rodzaje cukru oraz słodkie syropy, które znajdziesz w sklepie Bioswena w kategorii supermarket. Ciekawą opcją są też niektóre przyprawy, np. suszona morwa biała. Niemniej, zarówno lekarze, jak i profesjonalni kucharze nie mają wątpliwości, jaki zamiennik cukru jest najlepszy do codziennego użytku. Jednakowymi rekomendacjami cieszy się zarówno ksylitol, jak i erytrol. Różnice między erytrolem a ksylitolem są niewielkie, dlatego najlepiej wybrać ten, który jest najlepiej akceptowany przez Twój organizm.
Dla kogo cukier ksylitol?
Ksylitol jest polecany każdemu, kto chce ograniczyć zawartość cukru w swojej diecie. To dlatego cieszy się dużą popularnością wśród diabetyków, osób nietolerujących glukozy i będących na diecie niskocukrowej. Kolejnym atutem ksylitolu jest poziom słodkości identyczny z białym cukrem. Dzięki temu łatwiej stosować ksylitol w kuchni, bez potrzeby przeliczania i modyfikowania przepisów. Choć tak samo słodki, cukier brzozowy ma aż o 40% mniej kalorii!
Dla kogo cukier erytrytol?
W przypadku, gdy zdiagnozowano u Ciebie chorobę jelit, cierpisz na biegunki lub po prostu czujesz, że Twój organizm nie radzi sobie prawidłowo z trawieniem ksylitolu, wybierz erytrytol. Pamiętaj, że jest on równie dobry dla diabetyków i osób ograniczających cukier w diecie. Jest przy tym doskonale trawiony i w większości wydalany z moczem.
Jeśli jednak nadal masz dylemat, czy wybrać erytrytol, czy ksylitol, to możesz po prostu używać ich na zmianę. Będziesz mieć pewność, że nie przedawkujesz żadnego z tych substytutów cukru, a Twoje posiłki i desery wciąż będą zdrowsze niż z cukrem buraczanym lub trzcinowym!