99,7% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam27991Nie polecam77

Zgodność z opisem
5
Koszt wysyłki
Obsługa kupującego
5

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (FedEX) już od 80,00 zł.

Zamiennik cukru - erytrol czy ksylitol?

Zamiennik cukru - erytrol czy ksylitol?

Cukier, podobnie jak sól, często jest nazywany “białą śmiercią”. Dodawany do wielu produktów spożywczych, nawet tych niekojarzonych ze słodkim smakiem, jest szkodliwy dla zdrowia. Nadmiar cukru sprzyja wielu chorobom. Poza nadwagą i otyłością może prowadzić do cukrzycy typu 2, próchnicy, chorób układu krążenia, czy stanów zapalnych. Dlatego warto poznać zdrowsze zamienniki cukru, takie jak ksylitol i erytrol. Dowiedz się, czym są obie substancje i dlaczego warto zastąpić nimi cukier. Poznaj też podstawowe różnice tak, aby móc samodzielnie zdecydować, czy sięgnąć po erytrol, czy ksylitol.

Ksylitol i erytrytol - podstawowe informacje

Planując włączyć ksylitol czy erytrol do swojej diety, najlepiej najpierw poznać ich właściwości. Dzięki temu możesz świadomie i odpowiedzialnie układać codzienne menu, mając na względzie swój gust kulinarny, sylwetkę, a przede wszystkim zdrowie. Rezygnacja z cukru na rzecz ksylitolu lub erytrytolu jest dobrą decyzją praktycznie dla wszystkich osób, bez względu na stan ich zdrowia. Chcąc wykluczyć cukier biały z diety, rozsądnie jest zacząć od rezygnacji z popularnych słodyczy. Ciastka i batony możesz zastąpić zdrowymi, suszonymi owocami lub bakaliami. Znajdziesz je w naszym sklepie, w dziale bakalie, orzechy, susz. Pomocne mogą też okazać się niektóre masła i pasty o słodkawym posmaku. Dalszym krokiem powinno być wykluczenie cukru z codziennych potraw. Ksylitol i erytrol na pewno Ci w tym pomogą!

Zamiennik cukru - ksylitol

Ksylitol to zamiennik cukru nazywany “cukrem brzozowym”. Ma identyczną postać drobnych, białych kryształków, lecz składem chemicznym bliżej mu do alkoholu niż do cukru. Naturalnie jest pozyskiwany z kory brzozowej lub z kukurydzy. Jego najważniejszymi cechami są niska kaloryczność i niski indeks glikemiczny, który wynosi 8. Jako że nie zawiera fruktozy, ksylitol nie podnosi poziomu cukru we krwi i jest trawiony bez udziału insuliny. Poza tym korzystnie wpływa na stan zębów. W przeciwieństwie do cukru trzcinowego lub buraczanego nie zwiększa ryzyka rozwoju próchnicy. Chroni też przed paradontozą i stanami zapalnymi dziąseł. Co więcej, blokując wchłanianie glukozy, ksylitol przyczynia się do ograniczenia ilości bakterii w jamie ustnej.

Zamiennik cukru - erytrytol

Erytrytol to zamiennik cukru, który występuje w licznych roślinach. Na potrzeby spożywcze jest jednak pozyskiwany z drożdży. W przeciwieństwie do ksylitolu erytrytol nie zawiera praktycznie żadnych kalorii, a jego indeks glikemiczny jest praktycznie zerowy. Wielu producentów słodzików opartych na erytrolu nazywa go więc “bezkalorycznym”. Trzeba jednak przyznać, że jest też nieco mniej słodki od cukru i ksylitolu. Szacuje się, że ta różnica wynosi ok. 30%. Chcąc wykorzystywać go np. do wypieków, należy dodać go odpowiednio więcej. To główna, choć niewielka różnica między erytrytolem a ksylitolem. Podobnie jak ksylitol, erytrytol korzystnie wpływa na stan zębów i jamy ustnej.

Oba zamienniki cukru - ksylitol i erytrytol oraz inne cukry i słodziki znajdziesz w naszym sklepie Bioswena. Produkty są dostępne w opakowaniach o optymalnej gramaturze. Pod taką postacią możesz traktować je jako stuprocentowy zamiennik zwykłego cukru.

Ksylitol a erytrytol - czy mogą Ci zaszkodzić?

Choć zdrowsze od cukru, ksylitol czy erytrytol nie są pozbawione wad. Niemniej, efekty uboczne są rzadkie i zazwyczaj dotyczą nadmiernego spożycia tych produktów. Wybór między ksylitolem a erytrolem nie będzie trudny dla osób cierpiących na dolegliwości jelitowe. Choć organizm zdrowego człowieka szybko przyzwyczaja się do metabolizowania ksylitolu, to osoby zmagające się z niektórymi chorobami układu pokarmowego mogą źle reagować na tę substancję. Unikać powinni go cierpiący na zespół jelita drażliwego. Wprowadzenie ksylitolu do diety dziecka powinno zostać skonsultowane z lekarzem. Erytrol natomiast może zaburzać system głodu i sytości. Zdarza się, że regularnie spożywany, zwiększa łaknienie i sprzyja podjadaniu. Z tego powodu nie zawsze jest polecany osobom na diecie redukcyjnej. Jeśli zaobserwujesz u siebie zwiększony apetyt, zmień substancję słodzącą na ksylitol. W wielu przypadkach ten problem można też rozwiązać, stosując odpowiednie suplementy diety regulujące metabolizm.

Jaki zamiennik cukru będzie dla Ciebie najlepszy?

Chcąc zrezygnować ze zwykłego, białego cukru, można wybrać jeden z wielu produktów o intensywnym, słodkim smaku. Do wielu potraw odpowiednie będą alternatywne rodzaje cukru oraz słodkie syropy, które znajdziesz w sklepie Bioswena w kategorii supermarket. Ciekawą opcją są też niektóre przyprawy, np. suszona morwa biała. Niemniej, zarówno lekarze, jak i profesjonalni kucharze nie mają wątpliwości, jaki zamiennik cukru jest najlepszy do codziennego użytku. Jednakowymi rekomendacjami cieszy się zarówno ksylitol, jak i erytrol. Różnice między erytrolem a ksylitolem są niewielkie, dlatego najlepiej wybrać ten, który jest najlepiej akceptowany przez Twój organizm.

Dla kogo cukier ksylitol?

Ksylitol jest polecany każdemu, kto chce ograniczyć zawartość cukru w swojej diecie. To dlatego cieszy się dużą popularnością wśród diabetyków, osób nietolerujących glukozy i będących na diecie niskocukrowej. Kolejnym atutem ksylitolu jest poziom słodkości identyczny z białym cukrem. Dzięki temu łatwiej stosować ksylitol w kuchni, bez potrzeby przeliczania i modyfikowania przepisów. Choć tak samo słodki, cukier brzozowy ma aż o 40% mniej kalorii!

Dla kogo cukier erytrytol?

W przypadku, gdy zdiagnozowano u Ciebie chorobę jelit, cierpisz na biegunki lub po prostu czujesz, że Twój organizm nie radzi sobie prawidłowo z trawieniem ksylitolu, wybierz erytrytol. Pamiętaj, że jest on równie dobry dla diabetyków i osób ograniczających cukier w diecie. Jest przy tym doskonale trawiony i w większości wydalany z moczem.

Jeśli jednak nadal masz dylemat, czy wybrać erytrytol, czy ksylitol, to możesz po prostu używać ich na zmianę. Będziesz mieć pewność, że nie przedawkujesz żadnego z tych substytutów cukru, a Twoje posiłki i desery wciąż będą zdrowsze niż z cukrem buraczanym lub trzcinowym!

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl