Sól himalajska – charakterystyka i najważniejsze informacje
Sól himalajska od wielu lat cieszy się ogromną popularnością ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, nie cichnie jednak debata publiczna na temat tego, czy rzeczywiście jest ona całkowicie bezpieczna dla organizmu człowieka i lepsza od tradycyjnej soli kuchennej. Warto więc wiedzieć, że każdy rodzaj soli spożywany w nadmiarze będzie szkodliwy dla naszego zdrowia, ponieważ składa się w większości z sodu, którego nadmierne stężenie w organizmie przyczynia się do wielu przykrych i poważnych dolegliwości.
Trudno jednak wyobrazić sobie całkowite wyeliminowanie z codziennej diety soli, która wspaniale poprawia smak dań i nadaje im charakteru. Dlatego chcąc wybrać nie całkiem, ale jednak zdrowsze rozwiązanie warto zdecydować się na sól himalajską i spożywać ją w racjonalnych ilościach. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, które wyróżniają ją na tle tradycyjnej soli kuchennej.
Ciekawostką jest fakt, że sól himalajska pochodzi z Pakistanu i wydobywana jest z miejsca, gdzie miliony lat temu znajdował się ogromny, słony ocean. Został wysuszony przez słońce, pozostawiając po sobie pokaźne złoża soli. Swoją różową barwę zawdzięcza zawartości różnych pierwiastków chemicznych, głównie tlenku żelaza.
Wysokiej jakości sól himalajską znajdą Państwo w ofercie naszego sklepu. Serdecznie zapraszamy.
Wartości odżywcze soli himalajskiej
Jak wspomnieliśmy wcześniej, w soli himalajskiej znajduje się wiele cennych składników odżywczych. Co ważne, nie jest ona przetwarzana chemicznie, co pozwala zachować jej swoją naturalną formę. Znajdziemy w niej między innymi:
- Magnez – odpowiedzialny za prawidłową pracę układu nerwowego i mięśniowego;
- Cynk – wykazuje korzystne działanie na system odpornościowy;
- Miedź – zwalcza bakterie, wirusy i wolne rodniki, odpowiedzialne za procesy starzenia się;
- Siarka – przynosi wspaniałe efekty dla kondycji i wyglądu skóry, włosów oraz paznokci;
- Żelazo – bierze czynny udział w prawidłowej pracy układu krwionośnego, zapobiegając między innymi wystąpieniu anemii;
- Sód – reguluje gospodarkę wodną organizmu;
- Wapń – główny budulec kości i zębów;
- Fosfor – przyczynia się do właściwego funkcjonowania układu ruchowego i krwionośnego;
- Chrom – znany z regulowania poziomu glukozy we krwi;
- Selen – wzmacnia odporność i jest odpowiedzialny za prawidłową pracę enzymów.
Tak więc regularne przyjmowanie soli himalajskiej w posiłkach nie tylko poprawi ich smak, ale również dostarczy nam wielu cennych mikro- i makroelementów. Należy jedynie pamiętać o tym, aby stosować ją z umiarem – eksperci są zgodni, że dzienne spożycie nie powinno przekraczać łącznie jednej łyżeczki soli himalajskiej.
Sól himalajska – właściwości prozdrowotne
Co ważne, sól himalajska będzie nie tylko wspaniałym dodatkiem do potraw, ale także idealnym dodatkiem do kąpieli, płukanek i inhalacji. Dzięki temu jeszcze bardziej skorzystamy na jej prozdrowotnych właściwościach.
Warto wiedzieć, że sól himalajska oczyszcza organizm, pomagając pozbyć się z niego szkodliwych toksyn. Łagodzi i skutecznie redukuje dolegliwości jelitowe, wspierając jednocześnie profilaktykę i leczenie kamicy nerkowej i żółciowej. Przynosi ulgę przy bólach reumatycznych, reguluje ciśnienie krwi i zwalcza infekcje dolnych dróg oddechowych. Ponadto sól himalajska będzie miała korzystny wpływ na naszą urodę – zmniejszy cellulit, nawilży i ujędrni skórę oraz leczy trądzik, grzybicę i łuszczycę. Znacząco przyczyni się również do poprawy odporności, co jest szczególnie ważne jesienią i zimą.
Serdecznie zapraszamy.