Nowość
Promocja
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Siarka mielona - wykorzystanie siarki
Siarka (wzór chemiczny S) jest jednym z podstawowych i zarazem najważniejszych surowców wykorzystywanych w przemyśle chemicznym, głównie przy produkcji barwników, zapałek, prochu i ogni sztucznych. Siarka jest także niezbędna wszystkim organizmom żywym jako składnik białek. Co ważne, należy do makroskładników pokarmowych roślin uprawnych i bierze udział w prawidłowym odżywianiu, pełniąc ważną rolę w procesie ich zdrowego i bujnego wzrastania. Bez niej nie potrafią poprawnie funkcjonować, a objawy bywają bardzo dotkliwe.
Zastosowanie siarki w ogrodnictwie i sadownictwie
Siarka, podobnie jak azot, magnez, fosfor, potas i wapń należy do najważniejszych makroskładników pokarmowych roślin. Nie potrafią właściwie funkcjonować bez niej, ponieważ pomaga roślinom przyswoić azot z gleby. Tak więc jej niedobory przypominają objawy braku azotu - siarka mielona wpływa na wielkość oraz jakość plonu.
Zakwaszenie gleby siarką - aby utrzymać niski poziom pH w uprawie roślin kwasolubnych należy unikać stosowania kompostu, obornika i zasadowych nawozów mineralnych (np. saletra wapniowa, magnezowa, saletrzak), powodujących wzrost odczynu gleby.