100,0% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam22075Nie polecam1

Zgodność z opisem
5
Koszt wysyłki
5
Obsługa kupującego
5

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (InPost paczkomaty24/7) już od 250,00 zł.
Filtruj
Producent
Cena
  • od
    do
Nowość
Promocja

Ryż jest niezwykle popularnym rodzajem zboża - uprawia się go i konsumuje niemal na całym świecie już od 7000 lat. Choć wykorzystuje się go przede wszystkim jako pożywienie, można wytwarzać z niego także alkohol (ceniona sake lub mirin), różnego rodzaju kleje, a nawet ekskluzywny papier.

Ryż brązowy - podstawowe informacje

Największą popularnością wśród konsumentów cieszy się ryż biały, jednak w sprzedaży można znaleźć także ryż czerwony, czarny, długi, paraboiled, kleisty oraz właśnie brązowy.

Warto wiedzieć, że ryż brązowy zawiera zdecydowanie więcej cennych składników mineralnych, witamin oraz błonnika pokarmowego niż odmiana biała. Z tego względu produkt polecany jest przede wszystkim osobom, które chcą odżywiać się zdrowo na co dzień lub planują przejście na pełnowartościową dietę. Dobrze, aby brązowy ryż znalazł się w jadłospisie każdego z nas.

W naszym sklepie znajdą Państwo wysokiej jakości ryż brązowy pochodzący od renomowanych producentów - w przypadku pytań zapraszamy do kontaktu.

Charakterystyka ryżu brązowego

Warto wiedzieć, że ryż brązowy powstaje dokładnie z tych samych ziaren co biała odmiana ryżu, różnica leży jednak w innym sposobie przygotowywania. Co ważne, ryż brązowy naturalny pozyskuje się poprzez częściowe oddzielenie zewnętrznej łuski z ziarna. Ma to miejsce bezpośrednio po zbiorze, dzięki czemu otrzymuje się produkt bardziej naturalny, zdrowy i pełnoziarnisty.

Brązowy ryż jest mniej oczyszczony, przez co zachowuje w sobie więcej cennych substancji odżywczych i posiada skład bardziej przyjazny dla układu trawiennego człowieka, a jego wartość energetyczna jest na podobnym poziomie. Można porównać go do ryżu białego tak jak mąkę białą pszenną do razowej mąki pełnoziarnistej.

Błonnik a ryż brązowy naturalny

Robiąc zakupy w sklepie dobrze jest także pamiętać o tym, że ryż brązowy oprócz zwiększonej zawartości składników mineralnych oraz witamin ma także większą ilość błonnika i niższy indeks glikemiczny. Dzieje się tak ze względu na pozostawienie części łuski z ziarna, które są bardzo zdrowe.

Najlepiej widać to na ilości, która znajduje się w 100 g ryżu - w białym jest to tylko 2.4 g, a w 8.7 g. Błonnik odpowiada za prawidłową pracę naszego układu trawiennego, pobudzając go i wspierając. Pod wpływem wody pęcznieje, dzięki czemu mamy większe poczucie sytości po spożyciu dań. Brązowym ryżem możemy więc z powodzeniem wspomagać odchudzanie - jest dobry dla zdrowia, naturalny i sycący. Ponadto warto na co dzień włączyć go do swojej kuchni jako stały składnik diety, ponieważ da nam dużo energii, wspomoże procesy trawienne i odżywi nasz organizm.

Wartości odżywcze brązowego ryżu

Ryż brązowy ma nieco mniejszą ilość kalorii (kcal) niż biały, podobną zawartość białka i węglowodanów, a także tłuszcz na wyższym poziomie. Co ważne, zawiera także składniki, takie jak cenne witaminy i minerały w kilkukrotnie większej ilości. Zdrowy tłuszcz i złożone węglowodany, a także białko są podstawą zdrowej i pełnowartościowej diety.

Szczególnie ważne są złożone węglowodany, zawarte w brązowej odmianie - są przez dłuższy czas trawione przez organizm, zmniejszając apetyt i stopniowo uwalniając do krwi glukozę. Stanowi to bardzo ważną informację dla osób chcących pilnować poziomu glukozy oraz insuliny po spożytym posiłku.

W 100 g produktu znajduje się: białko 7.1 g, tłuszcz 1.9 g, węglowodany 76.8 g. Ziarno powoduje także, że ryż brązowy posiada jedno z najbardziej cennych źródeł mikroelementów, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, witaminę E, tiaminę, ryboflawinę, niacynę oraz witaminę B6. Wartość energetyczna wynosi 335 kcal w 100 g produktu.

Ryż brązowy naturalny - właściwości produktu

Na bazie ryżu brązowego wytwarzane są inne, naturalne i zdrowe produkty, takie jak mąka, płatki, makaron oraz napój ryżowy (mleko roślinne). W każdym z nich będzie występowała większa ilość składników odżywczych, jednocześnie odznaczając się niższym indeksem glikemicznym niż w przypadku odpowiedników wytworzonych z białej odmiany. Są to produkty, które z pewnością znajdą zastosowanie w naszej codziennej diecie.

Warto zaznaczyć także, że ryż brązowy naturalny nie zawiera glutenu, dlatego będzie odpowiednim elementem diety dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej.

Gotowanie, czyli właściwe przygotowanie produktu

Przygotowanie produktu jest naprawdę proste - wystarczy sprawdzić informacje zamieszczone przez producenta na opakowaniu - ważne, aby gotować go dokładnie przez tyle minut, ile zostało to wskazane. Produkt można przepłukać na sitku za pomocą bieżącej wody, a następnie gotować na małym ogniu przez około 20 minut.

Każdy produkt dostępny w naszym sklepie jest najwyższej jakości. Po dodatkowe informacje zapraszamy do kontaktu.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl