Płatki drożdżowe — najważniejsze informacje
Oprócz tradycyjnych drożdży, które służą przede wszystkim do wypiekania ciast i pieczywa, na rynku możemy znaleźć również płatki drożdżowe. Ich właściwości i zastosowanie jest na tyle szerokie, że służą nie tylko kulinarnie, ale także jako suplementy diety.
Jako produkt spożywczy płatki drożdżowe powstają z nieaktywnego gatunku drożdży. W tym celu wykorzystuje się również w roli pożywki, która pochodzi z melasy lub trzciny. W momencie, gdy osiągną one odpowiednią objętość, zostają zdezaktywowane przy użyciu wysokiej temperatury. Następne etapy produkcji to oddzielanie, suszenie, formowanie w płatki i pakowanie.
Płatki drożdżowe (1kg lub mniejsze opakowania) dostępne są w ofercie naszego sklepu w atrakcyjnych cenach. Według opinii naszych Klientów są one smaczne i pełnowartościowe. Serdecznie zapraszamy.
Właściwości i zastosowanie kulinarne płatków drożdżowych
Ze względu na swój unikalny, nieco charakterystyczny orzechowo-serowy smak, płatki drożdżowe znajdują szerokie zastosowanie kulinarne. Spożywają je przede wszystkim weganie i wegetarianie jako dodatek do zup, sosów i pieczywa jako przyprawę i zagęszczacz.
Właściwości i zastosowanie kulinarne płatków drożdżowych (1kg opakowanie starcza na długo) są znacznie szersze. Obejmują również wzbogacenie smaku past kanapkowych, posypka na wypieki i dodatek do zup czy sosów. Są częścią składników koktajli, kotletów roślinnych i pasztetów, a niektórzy używają ich nawet jako posypkę do sałatek i ziemniaków.
Płatki drożdżowe — wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne
Zanim włączymy płatki drożdżowe do swojej diety, warto najpierw poznać wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne płatków drożdżowych. W 100 g produktu znajduje się 380 kcal. Jest to spory ładunek energetyczny, jeśli jednak będziemy używać ich jako dodatku do potraw i deserów, nic nam nie grozi.
W płatkach drożdżowych znajdziemy wiele cennych witamin, przede wszystkim z grupy B, minerałów i błonnika. Będą one niezwykle potrzebne szczególnie wegetarianom i weganom, każdy jednak skorzysta na ich dodatkowej suplementacji w postaci płatków drożdżowych. Co ważne, nie zawierają cukru, konserwantów ani zbyt dużych ilości tłuszczu.
Płatki drożdżowe (1kg lub mniejsze opakowania) przyczyniają się do wzmocnienia systemu odpornościowego, co jest szczególnie cenne jesienią i zimą w okresie zwiększonej zachorowalności. Działają również antybakteryjnie i przeciwwirusowo.
Obniżają poziom cholesterolu, wspierają regenerację komórek oraz prawidłową pracę układu trawiennego. Dzięki zawartości aminokwasów egzogennych są cenne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W szczególności, że on sam ich nie wytwarza.
Dzięki obniżeniu poziom cholesterolu przyczyniają się do poprawy działania układu sercowo-naczyniowego, głównie za sprawą obecności witaminy B1.
Według opinii zadowolonych Klientów płatki drożdżowe wykazują również korzystny wpływ na kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Dzieje się tak ze względu na witaminy z grupy B, kwas pantotenowy i biotynę.
W ofercie naszego sklepu internetowego znajdą Państwo wysokiej jakości produkty, takie jak między innymi płatki drożdżowe. Wszystkie pochodzą od renomowanych producentów, co stanowi najlepszą gwarancję wysokiej jakości. W przypadku pytań prosimy o kontakt. Serdecznie zapraszamy na zakupy.