Morwa suszona 500g
Opis
Właściwości:
Morwa to drzewo liściaste z rodziny morwowatych. Pochodzi z Chin i od wieków jest tam uprawiana w związku z hodowlą jedwabnika. Jej liście są pożywieniem dla gąsienic tych owadów. W Polsce drzewa morwy sadzone są jako rośliny ozdobne w parkach, przy drogach. Nadają się również na żywopłoty. Jest to drzewo dochodzące do 15 m wysokości. Owoce morwy zebrane są w walcowate owocostany, przypominają budową jeżyny, barwa owoców jest różna - biała, różowa, czerwona a nawet fioletowa (ciemniejsze rzadko występują w Polsce). Świeże owoce są również jadalne, smak ich jest słodki. Dojrzewają pod koniec lipca i szybko opadają. Ciemne jagody morwy można przetwarzać na dżemy, soki, kompoty, a nawet wina i nalewki.
Morwa biała zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnych cukrów w postaci glukozy, sacharozy, maltozy i fruktozy. Ponadto zawiera dużo kwasów organicznych, kumaryny, taniny, oraz związków mineralnych: wapń, żelazo, potas, magnez oraz fosfor, a także witamin z grupy B, C i PP. Owoce morwy są niskokaloryczne w 100g znajduje się ok.67 kcal.
Morwa biała suszona może stanowić składnik ciast, deserów, tart. Suszone owoce morwy białej najlepiej prezentują się w musli.
Dawkowanie:
- Zastosowanie w kuchni według własnego uznania.
Zawartość:
- Opakowanie zawiera 500g suszonej morwy białej.
Sposób przechowywania:
- Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Składniki:
- suszona morwa biała
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)