Kardamon mielony 200g
Opis
Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw, a jego niesamowity aromat sprawia, że jest stosowany jako dodatek do czekolady, herbaty lub kawy. Dzięki wyjątkowym właściwościom zdrowotnym kardamon wykorzystywany jest też jako lek, przyprawa i afrodyzjak.
Owoce kardamonu mają intrygujący, korzenny aromat, w którym można odnaleźć nutkę kamfory, eukaliptusa, cytrusów i pieprzu. Bukiet jest ostry, ciepły i aromatyczny. Przyprawa posiada charakterystyczny piekący, słodkawy smak z lekko cytrynowo-pieprzową nutą.
Właściwości:
- Kardamon znajduje zastosowanie w potrawach słodkich: deserach, lodach, ciastach, piernikach, naleśnikach z jabłkowym nadzieniem, owocowych sałatkach i marcepanach.
- Oprócz dań na słodko można go dodawać do gulaszu, potraw z mięsa drobiowego, wołowiny, wieprzowiny.
- Jest też dobrym dodatkiem do pasztetów, kiełbas, pieczeni i przetworów z ryb.
- Kardamon wykorzystuje się jako dodatek do wyrobu nalewek, wódek i likierów, grzanego wina.
- Kawa doprawiona odrobiną tej przyprawy nabiera doskonałego smaku i aromatu
Kardamon oprócz tego, że nadaje potrawom wyjątkowego smaku, posiada również właściwości zdrowotne co czyni go jedną z najcenniejszych przypraw na świecie. Przykładowe zastosowanie:
- Herbata z kardamonem (na trawienie)
- łyżeczkę rozgniecionego kardamonu wsypać do kubka,
- zalać wrzątkiem,
- parzyć 10-15 minut
2. Napar z kardamonu (na grypę i przeziębienie)
Mleko gotować 3 minuty z ¼ łyżeczki kardamonu, można dosłodzić miodem. Do tego naparu można również dodać trochę:
- kurkumy (1/4 łyżeczki),
- cynamonu (1/4 łyżeczki),
- imbiru (1/4 łyżeczki).
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)