Kakao 1kg ALKALIZOWANE
Opis
Ziarno kakaowca poddane jest procesowi preparowania, czyli na całe nasiona oddziałuje ciśnienie, są nawilżane i poddawane temperaturze za pomocą pary wodnej. Alkalizacja pozwala uzyskać kakao w proszku o dużo łagodniejszym smaku, mniej kwaśne, bez goryczki i łatwiej rozpuszczalne. Zazwyczaj powstaje kakao o zawartości tłuszczu około 24%, ale kakao sprzedawane przez naszą firmę jest odtłuszczone, dzięki czemu zawiera tylko 10-12% tłuszczu.
Co wyróżnia kakao alkalizowane?
- obniżona wartość kaloryczna
- zawartość tłuszczu: 10-12%
- łagodniejszy smak, bez goryczki
- neutralne pH (7-8)
- do wypieków możemy dodać mniej cukru z racji łagodniejszego smaku
Jak spożywać kakao alkalizowane?
Ze względu na delikatniejszy smak, kakao nadaje się jako dodatek koktajli, smoothie, do wypieku ciast, babeczek.
Składniki
100% kakao ciemne alkalizowane, 10-12% tłuszczu
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna 1256 kJ / 304 kcal
Tłuszcz 10,66 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,57 g
Węglowodany 9,94 g
- w tym cukry 1,24 g
Białko 21,19 g
Sól 0,03 g
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)