Guma Guar 200g
Opis
Guma Guar to naturalna substancja, pozyskiwana z bielma nasion Indyjskiej rośliny Cyamopsis tetragonolobus (nazywany Guarem).
Dodaje się ją głównie w celu żelowania, stabilizowania, emulgowania i zagęszczania substancji, zapewnia większą wydajność wytworzonego ciasta, lepszą podatność na obróbkę, poprawia rozciągliwość, wzrost i objętość ciasta, a także zmiękcza i nadaje mu puszystości. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu sprawdza się do zagęszczania deserów, sosów w diecie bezglutenowej.
Używana jest również do produkcji lodów, dżemów, galaretek, sosów, dressingów i mieszanek do pieczenia.
Stosowanie:
Do zagęszczania potrzebna jest bardzo mała ilość gumy guar, aby uzyskać "lepką" jakość. Jeśli stosuje się jej zbyt dużo, struktura wypieków może być bardziej żylasta.
Przykładowo do pieczenia bezglutenowego, w tym ciasta, muffiny, pieczywo, ciasteczka i przepisy na pizzę: Dodaj 1/2 łyżeczki gumy guar na jedną filiżankę mąki bezglutenowej.
Kraj pochodzenia: INDIE
Jakość: Spożywcza 5000 - 5500 CPS (Bardzo wysoka)
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)