Estragon suszony 200g
Opis
Estragon suszony 200g BIOSWENA
Estragon nazywany także smoczym zielem posiadający ostry zapach, palący smak. Ma szerokie zastosowanie w kuchni francuskiej gdzie wykorzystuje się go do przyprawiania drobiu, baraniny, cielęciny, dziczyzny, warzyw, ryb i pikantnych sosów. Przyprawa ma bardzo aromatyczny zapach i lekko gorzki smak, przypominający anyż lub koper włoski. W codziennej kuchni należy go używać do octu i mieszanek octowych, sosu tatarskiego i holenderskiego, awokado, majonezu, sałatek, lekkich zup, dań rybnych, pomidorów, smażonych ryb, steków. Świetnie nadaje się do nadzienia kurczaka, również do marynat, musztardy i konserw. Ważne aby pamiętać iż nie należy go gotować, gdyż wysoka temperatura zabija jego smak. Estragon jest bogaty w witaminy A i C. Wzmaga apetyt i ułatwia trawienie.
Kiedy stosować estragon?
Oprócz tego zaleca się go przy problemach żołądkowych, ponieważ ułatwia trawienie. Działa też moczopędnie, dzięki czemu może złagodzić problemy osób chorych na prostatę. Warto dodać, że można go uprawiać w przydomowym ogródku. Bylica estragon to pełna nazwa estragonu. Jest to roślina przyprawowa oraz lecznicza, której łodygi są proste oraz słabo rozgałęzione. Należy mieć na uwadze, że bardzo szybko się rozrasta i dorasta nawet do 1 m. wysokości. Liście mają kształt lancetowaty i są zielone. Roślina kwitnie od sierpnia do późnej jesieni. Charakterystyczną cechą estragonu jest gorzki, korzenny i ostry smak. Często przyprawia się mięsa suszonym zielem estragonu.
Estragon jako roślina lecznicza
Oprócz tego można estragon wykorzystać do przygotowania octu ziołowego oraz kwaszenia ogórków. Zdrowa żywność może być również smaczna. Trzeba jednak mieć na uwadze, że jest to przede wszystkim roślina lecznicza, która ułatwia trawienie oraz pobudza apetyt. Jej regularne spożywanie pomaga zwiększyć wydzielanie soków trawiennych oraz zmniejszyć napięcie mięśni gładkich. Estragon zawiera stosunkowo dużo witaminy A oraz C. Jest to roślina, którą należy uprawiać w ciepłym i słonecznym stanowisku. Uprawa w takich warunkach pomaga uzyskać najbardziej wyrazisty smak. Ważna jest również gleba, która powinna być piaszczysto-gliniasta, żyzna i o odczynie zasadowym lub obojętnym. Bardzo ważną rolę odgrywa również podlewanie estragonu, które należy wykonywać zawsze wtedy, gdy suche jest podłoże. Ziemia, która znajduje się wokół rośliny, musi być regularnie spulchniana oraz odchwaszczana. Nie jest to skomplikowane zadanie, dlatego nawet osoby bez dużego doświadczenia powinny sobie z tym spokojnie poradzić. Szczególnie problematyczne są mroźne zimy, które niestety mogą zniszczyć roślinę.
Sposób przechowywania:
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Informacje dodatkowe:
W zakładzie pakowane są również: migdały, różne orzechy, sezam, soja, produkty zawierające gluten. W związku z tym, pomimo starań, prezentowany produkt może zawierać śladowe ilości glutenu
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)