Ciecierzyca 500g
Opis
Ciecierzycę można dodawać do zup, sałatek, dań mięsnych i ryb, jako składnik pasty humus, czy jako składnik farszu do krokietów i pierogów. Dobrze smakuje z masłem i oliwą, dlatego jest używana, jako dodatek do ziemniaków, kasz, ryżu i makaronów. Ciecierzyca jest przede wszystkim źródłem białka.
Aby ugotować ciecierzycę należy odmierzyć szklankę ziarna i zalać ją zimną wodą w garnku i odstawić, na co najmniej 8 godzin. Najlepiej to zrobić wieczorem i pozostawić ją w wodzie na całą noc. Należy wybrać większy garnek lub naczynie, gdyż pod wpływem wody ciecierzyca napęcznieje. Rano należy ją odcedzić i wypłukać w zimnej wodzie. Następnie zalać ją kolejny raz zimną wodą i rozpocząć gotowanie. Ciecierzycę gotujemy pod przykryciem ok. 60 min. Podczas gotowania można ją jedynie posolić. Ciecierzyca po ugotowaniu powinna być chrupiąca, ale nie miękka. Po ugotowaniu nadaje się do dalszej obróbki.
Zawartość:
Opakowanie zawiera 500g Ciecierzycy.
Sposób przechowywania:
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Wartości odżywcze produktu w 100g
- Wartość energetyczna - 1445 kJ / 343 kcal
- Tłuszcz - 4,6 g,
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
- Węglowodany - 45 g,
- w tym cukry - 11 g
- Błonnik - 17 g
- Białko - 22 g
- Sól - 0,06 g
Informacje dodatkowe:
W zakładzie pakowane są również: migdały, różne orzechy, sezam, soja, produkty zawierające gluten.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)