


"Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach" to nazwa grupy witamin, które musimy przyjmować z tłuszczem w diecie, aby zostały prawidłowo wchłonięte przez nasz organizm. Najważniejsze z nich to witamina A, D, E i K - wszystkie niezbędne do utrzymania zdrowych kości, ostrego wzroku i zwalczania infekcji.
Witaminy ADEK stanowią podgrupę w rodzinie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Skrót ADEK oznacza "witaminy A, D, E i K", więc ADEK nie jest akronimem, który funkcjonuje samodzielnie, jak LAMP czy MAD (które oznaczają różne rzeczy). ADEK opisuje te cztery niezbędne witaminy i odróżnia je od innych substancji tłuszczowych, które możemy strawić; potrzebujemy tłuszczu w diecie dla ADEK.
Czy jesteś narażony na niedobór witamin rozpuszczalnych w tłuszczach?
"Oczywiście, że nie; dbam o to, aby w mojej diecie było ich wystarczająco dużo" - być może myślisz. Jeśli tak jest, cieszymy się razem z Tobą. Ale zanim wpadniemy w nadmierny entuzjazm, sprawdźmy, czy o niczym nie zapomniałeś.
Prawidłowa suplementacja witamin A, D, E, K
Pierwsze pytanie brzmi, czy stosujesz którąś z witamin A, D, E lub K jako suplement. Jeśli tak, to przeczytaj dokładnie skład każdego preparatu. Sprawdź składniki i przeczytaj uważnie instrukcje zawarte w ulotce. Ponieważ niektóre z tych towarów zawierają tłuszcz, taki jak oliwa z oliwek czy olej kokosowy MCT, nie musisz robić nic więcej - wystarczy, że będziesz przyjmować zalecaną dawkę o odpowiedniej porze.
Dostępne są również preparaty, które jej nie zawierają. Aby zapewnić sobie jak największą dawkę witaminy, przyjmuj ją szczególnie podczas posiłków bogatych w tłuszcze. Wystarczy nawet zwykła kanapka z masłem lub sałatka polana oliwą z oliwek. Teraz sam widzisz - pomimo przyjmowania określonej witaminy w odpowiedniej dawce, możesz stracić jej zalety przez drobny błąd. Nieczytane pismo, niesprawdzona ulotka i zamieszanie - to wszystko czeka.
Biodostępność witamin z pożywienia jest niska
Przyjrzyjmy się drugiemu przypadkowi. Nie spożywasz suplementów diety, a wszystkie swoje potrzeby starasz się zaspokajać z pożywienia. Czy jesteś więc zabezpieczony przed niedoborami? To zależy od tego, jak spożywasz posiłki bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Kolejną istotną prawdą, o której należy pamiętać jest to, że produkty spożywcze bogate w witaminy A, D, E i K zawsze spożywane są z tłuszczem. Dzieje się tak w celu poprawy ich wchłaniania. Nie możesz się bez niego obejść!
Witaminy D, A, K i E są witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach. W związku z tym powinny być spożywane z tłuszczami, aby mogły być wchłaniane w jak największym stopniu. W przeciwnym razie duża część tego, co spożywamy, zostałaby wyeliminowana. Aby zminimalizować ten efekt, producenci często mieszają je razem w tabletce lub wrzucają z tłuszczami.
Witaminy D i E to dwie z ośmiu witamin z grupy B, które przyjmowane w dużych dawkach przez dłuższy czas zapobiegają chorobom serca. Dzieci mogą przyjmować witaminy D i E w postaci płynnych kropli lub kapsułek. Dorośli mogą je otrzymać w postaci kropli lub kapsułek na bazie oleju lub w proszku. Witaminy ADEK są również obecne w tabletkach wielowitaminowych.


