Sos do spaghetti jest pyszny, ale może być nieco mdły. Przyprawa do spaghetti, z drugiej strony, dodaje głębi i złożoności pomidorowemu smakowi. Spaghetti, jak wszyscy wiemy, jest jedną z najpopularniejszych włoskich potraw. Dzięki niemu najczęstszy włoski posiłek, obok pizzy, jest zawsze kuszący i udany. Ma niepowtarzalny smak i intensywny zapach, który doskonale komponuje się z sosem pomidorowym. Co więcej, nasza kombinacja składa się w całości z naturalnych składników. Nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów i glutaminianu sodu.
Przyprawa do spaghetti – czemu zawdzięcza swój smak?
Wśród przypraw w mieszance jest wiele takich, które dobrze komponują się z podstawowymi składnikami kuchni włoskiej - spaghetti, pomidorami i wysokiej jakości mięsem. Co takiego jest w tej przyprawie, że czyni ją tak charakterystyczną?
- To proste: bez pieprzu. Odrobinę pikanterii zapewnia papryka i cząber, zioło o wyjątkowym smaku.
- Ocet jabłkowy pomaga również zmniejszyć zaczerwienienie pasty pomidorowej, które jest spowodowane przez paprykę, naturalny barwnik.
- Asafoetida, majeranek i lubczyk to jedne z najpopularniejszych we Włoszech przypraw do pomidorów.
- Czosnek staje się delikatną przyprawą po gotowaniu przez 2 lub 3 minuty. Potem smak czosnku nie będzie już długo wyczuwalny i będzie ledwo wyczuwalny, ale mimo to podkreśla smak.
Idealna przyprawa nie tylko do sosu bolońskiego
Spaghetti Bolognese to jedna z najpopularniejszych odmian, z pomidorami i mieloną wołowiną. Jest obfity, smaczny i lekki dzięki dodatkowi koncentratu pomidorowego. Sos włoski jest aromatyczny dzięki zawartym w nim ziołom, które są również ważne dla wydobycia jego pełnego zapachu.
Idealne przyprawy do spaghetti bolognese to uniwersalny, granulowany czosnek i cebula w proszku. Nadadzą one południowego smaku również innym daniom - carbonara, z pomidorami i świeżą bazylią, czy też tym, do których przyrządzisz je z owocami morza.
Jak przyrządzić doskonałe danie z pomocą naszej przyprawy?
Ugotuj makaron, aż będzie al dente. W tym samym czasie przygotuj sos w rondelku. Najpierw podsmaż mięso na oliwie z oliwek, następnie dodaj pomidory i przecier pomidorowy i gotuj przez kilka minut w wersji bolognese. Przed podaniem wrzuć spaghetti z sosem; na talerzu dodaj trochę startego twardego sera. Pamiętaj, że przyprawa do spaghetti zawiera sól, więc nie dodawaj jej więcej do potrawy.
Przyprawianie ryb w worku - to jest proste i dobre
Ryby od tysięcy lat stanowią ważny element żywienia człowieka, są bogatym źródłem białka, zawierają liczne witaminy i sole mineralne. Zawierają ważne nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają zapobiegać miażdżycy poprzez obniżanie poziomu cholesterolu w tętnicach.
Przyprawa do ryb jest doskonała zarówno jako przyprawa dodawana do ryby przed panierowaniem, jak i jako składnik farszu lub sosu. Uatrakcyjnia potrawy z ryb smażonych, pieczonych i gotowanych. Potrawa ma lekko pikantny smak dzięki imbirowi i musztardzie oraz świeżym ziołom i warzywom, które nadają jej wyrazisty zapach. Nasza przyprawa nie wymaga dodatkowego solenia ryby.