Ryby są jednym z głównych źródeł wysokowartościowego białka
Niestety, nie wszyscy za nią przepadają. Wielu uważa, że trudno ją prawidłowo przyrządzić i zawsze okazuje się albo zbyt sucha, albo rozpadająca się. Przyprawy do ryb mogą pomóc poprawić ich smak.
Dlatego właśnie morszczuk jest świetną przyprawą. Ryby z morszczukiem okazują się bardzo soczyste, co zadowoli nawet tych, którzy nie przepadają za tym produktem.
Przed gotowaniem morszczuka należy dokładnie oczyścić, osuszyć, położyć na desce do krojenia i pokroić w kostkę wzdłuż na 1/2 cm. Powstałe w ten sposób kawałki umieszcza się w wysmarowanym olejem naczyniu, gdzie smaży się je na średnim ogniu do uzyskania złocistobrązowego koloru ze wszystkich stron.
Zdecydowanie lepiej jest starannie przygotować posiłek, aby mieć pełną informację o wszystkich składnikach, które się w nim znajdą, prawda? Jeśli chcesz podejmować w pełni świadome decyzje dotyczące zdrowia swojego i swojej rodziny, zachęcam do czytania dalej!
Ryba rybie nierówna..
Nietrudno zrozumieć, dlaczego łosoś jest ulubieńcem miłośników ryb, którzy sięgają po niego przynajmniej raz w tygodniu, bo po prostu go lubią i jest on dominującym elementem ich diety, spychając wieprzowinę czy kurczaka na dalszy plan. Często mają strategie przyrządzania poszczególnych gatunków ryb i cieszą się ich smakiem znacznie bardziej niż przeciętnie Kowalscy. Są jednak i tacy, którzy ryby spożywają tylko raz w roku, podczas wakacji nad Bałtykiem, wydając setki złotych na flądrę z frytkami w gęstym cieście ociekającym tłuszczem. Przecież to naturalne, że będąc nad wodą jada się owoce morza!
Oczywiście, nie mamy z tym problemu, bo jak to w górach, kupno niepotrzebnej - jak się okazuje - ciupagi jest naturalne. Ale czy kawałek ryby w bułce tartej naprawdę oddaje jej smak?
Dobrze smakuje nie tylko w piątek!
Popularność ryb wzrosła w naszym narodzie, zwłaszcza w okresie Wielkiego Postu. Większość ludzi jest wychowana w religii chrześcijańskiej, która zakazuje spożywania posiłków mięsnych w piątki podczas postu.
Większość zakonników spożywa mięso podczas Wielkiego Postu. Wolno im również spożywać nabiał, cukier rafinowany, alkohol i inne produkty, które mieszczą się w ich tradycyjnych wytycznych. Z drugiej strony, zagorzali katolicy mogą obyć się bez mięsa przez całe 40 dni. Wtedy najlepszą opcją stają się ryby, ponieważ powinny być one spożywane znacznie częściej niż my. Należy pamiętać, że o ile przyprawy do ryb w dużym stopniu określają ostateczny smak mrożonych owoców morza lub tuszy, o tyle na tusze i zamrażarki mają niewielki wpływ.
Nie ograniczaj się do zwykłej bułki tartej; użyj kuszących przypraw i składników, aby przekształcić nawet rybę, za którą nie przepadasz, w pyszne danie dla smakoszy o własnym smaku.
Przyprawy łączą różne smaki!
Oczywiście, nie wyobrażamy sobie bez niego świąt, jednak zdania na temat rybnej odmiany są coraz bardziej podzielone. Dla jednych nie może zabraknąć starego karpia, inni wolą filet z dorsza lub miruny. Często możemy spotkać się z rybą po grecku, przystawkami ze śledzia, czy galettami z rybą w roli głównej na specjalne okazje, takie jak zimne finger foods.
Jakie składniki mogę dodać do wody dla moich ryb, aby uczynić ją bardziej aromatyczną?
Przyprawy do ryb na bazie świeżych ziół eliminują nieprzyjemny zapach, jaki ma świeża ryba.
Oto środki chemiczne, które można stosować jako panierki lub marynaty do ryb. Można nimi również posypywać filety przed gotowaniem lub nadziewać wypatroszone ryby.