Płatki drożdżowe – czym są i jak się je wytwarza?
Jednym z wielu cennych składników naszej diety są płatki drożdżowe, które wyróżnia wiele wyjątkowych właściwości odżywczych. Produkuje się je z nieaktywnych drożdży z wykorzystaniem glukozy z melasy buraczanej lub trzcinowej. Gdy osiągną odpowiednią temperaturę, zostają dezaktywowane
, a następnie umyte, osuszone, oddzielone i zapakowane w formie płatków. Choć drożdże najczęściej kojarzą się nam z kostkami, wykorzystywanymi do wypieku ciast, drożdżówek czy pizzy, zdecydowanie warto rozważyć włączenie do swojej diety płatków drożdżowych. Zawierają bowiem wiele cennych substancji odżywczych, które będą miały niezwykle pozytywny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie.
Wysokiej jakości płatki drożdżowe znajdą Państwo w ofercie naszego sklepu. Serdecznie zapraszamy.
Wspaniałe właściwości płatków drożdżowych
Warto wiedzieć, że płatki drożdżowe charakteryzują się wysoką zawartością cennych substancji, takich jak między innymi aminokwasy egzogenne oraz witaminy z grupy B. To właśnie czyni je niezwykle cennym i wartościowym elementem diety, szczególnie u wegetarian i wegan, u których występuje na nie duże zapotrzebowanie.
Co ważne, proces dezaktywacji drożdży sprawia, że nie podlegają one przerostowi po spożyciu i dzięki temu są one całkowicie bezpieczne dla naszego organizmu. Nie powinny ich jedynie spożywać osoby zmagające się z alergią na drożdże. Ponadto zawierają bardzo mało tłuszczu, a w procesie produkcji nie wzbogaca się je o żadne dodatkowe substancje, takie jak cukry czy szkodliwe konserwanty.
Regularne spożycie płatków drożdżowych przyniesie wiele korzyści dla naszego zdrowia. Pozytywnie wpłyną one między innymi na poziom cholesterolu, ponieważ stabilizują go dzięki obecności beta-1,3 glukanu. Poprawią także odporność naszego organizmu, regulując prawidłową pracę układu immunologicznego. Zawartość biotyny i kwasu pantotenowego wzmocni natomiast naszą skórę, włosy i paznokcie.
Należy także wiedzieć o tym, że płatki drożdżowe wykazują silne działanie antywirusowe i antybakteryjne, pomagając w profilaktyce i leczeniu chorób oraz dolegliwości o tym podłożu. Skutecznie będą wspierały walkę z dolegliwościami układu trawiennego, takimi jak biegunki, niestrawności czy obniżony apetyt. Jak widać, płatki drożdżowe przyniosą wiele korzyści dla naszego zdrowia.
Zastanawiając się nad włączeniem płatków drożdżowych do swojej codziennej diety warto jedynie pamiętać o tym, aby zacząć od spożywania niewielkich porcji i obserwować zachowanie swojego organizmu. Następnie można je stopniowo zwiększać według swoich preferencji.
Zastosowanie kulinarne płatków drożdżowych
Ze względu na swój orzechowo-serowy smak oraz dobre właściwości zagęszczające, płatki drożdżowe mogą być przede wszystkim spożywane jako dodatek do zup i sosów, a nawet niektórych gulaszów. Stosuje się je również jako składnik pasztetów mięsnych i warzywnych, past kanapkowych, koktajli oraz dań makaronowych. W ciekawy sposób można je również wykorzystać jako posypkę na pieczywo albo grzanki. Z pewnością będzie to zdrowy i pełnowartościowy dodatek do dań, który nie tylko podniesie ich walory smakowe, ale także wspaniale odżywi nasz organizm i urozmaici codzienną dietę.
Wysokiej jakości płatki drożdżowe znajdą Państwo w ofercie naszego sklepu. Zachęcamy do zapoznania się z opisem interesujących Państwa produktów, a w przypadku pytań do kontaktu. Serdecznie zapraszamy.