99,9% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam28592Nie polecam12

Zgodność z opisem
5
Koszt wysyłki
5
Obsługa kupującego
5

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (InPost paczkomaty24/7) już od 250,00 zł.
Filtruj
Producent
Cena
  • od
    do
Nowość
Promocja

Olej z pestek malin – charakterystyka i ciekawe informacje

Maliny należą do jednych z najpopularniejszych owoców. Spożywamy je samodzielnie, przygotowujemy z nich soki i nalewki, a także dodajemy do wypieków czy deserów. Cenione są nie tylko za swój wspaniały, słodki smak, ale także cenne właściwości prozdrowotne. Wciąż niewiele osób jednak wie o tym, że w wyniku tłoczenia pestek malin wytwarza się olej, który wykorzystuje się w pielęgnacji skóry, szczególnie twarzy.

Co ważne, ma lekką konsystencję i brunatno-żółty kolor, nie barwi skóry i bardzo dobrze się wchłania. Pozostawia skórę odżywioną, nawilżoną i wyraźnie uelastycznioną. Swoje zbawienne działanie zawdzięcza bogactwu cennych składników odżywczych, które wykazują działanie odżywcze i regenerujące. Nie zawiera szkodliwych dodatków chemicznych – jest w 100% naturalny, co przy regularnym używaniu gwarantuje mu wysoką skuteczność. Nie od dzisiaj bowiem wiadomo, że najlepsze rozwiązania (szczególnie w kwestii urody) przynosi nam sama natura.

Sposób użycia oleju z pestek malin jest bardzo prosty. Najpierw należy oczyścić skórę twarzy, szyi i dekoltu, rozgrzać na dłoni kilka kropel oleju, a następnie zaaplikować. Można je wklepywać lub wmasowywać aż do całkowitego wchłonięcia.

Wysokiej jakości olej z pestek malin znajdą Państwo w ofercie naszego sklepu. Serdecznie zapraszamy.

Cenne właściwości oleju z pestek malin

Ciekawą właściwością oleju z pestek malin jest to, że absorbuje promieniowanie UV, pełni więc poniekąd rolę naturalnego filtra przeciwsłonecznego. Nie posiada jednak określonego faktora SPF, powinien być więc traktowany jako uzupełnienie ochrony przeciwsłonecznej, a nie jedyny element takiej pielęgnacji.

Olej z pestek malin zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania całego naszego organizmu, w tym także skóry. Ponieważ nie jesteśmy w stanie samodzielnie ich wytworzyć, powinny być dostarczane wraz z pożywieniem lub w produktach kosmetycznych. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju z pestek malin są odpowiedzialne przede wszystkim za głębokie nawilżenie skóry, hamowanie pojawienia się przebarwień skóry i poprawianie jej kolorytu.

Warto również wiedzieć, że olej z pestek malin odznacza bardzo silne działanie antyoksydacyjne. Zawiera bowiem wiele substancji wykazujących właściwości przeciwutleniające, czyli zwalczające wolne rodniki, które są odpowiedzialne za procesy starzenia się (najszybciej i najdotkliwiej widoczne na twarzy). Należy do nich przede wszystkim witamina E, karotenoidy i flawonoidy, zawarte w dużych ilościach w oleju z pestek malin. Ponadto wykazują one także działanie przeciwbakteryjne i antyseptyczne, olej działa więc na skórę łagodząco, nawilżająco, uelastyczniająco i regulująco.

Olej z pestek malin – dla jakiej skóry?

Ze względu na swoje właściwości olej z pestek malin będzie niezwykle skuteczny w pielęgnacji skóry podrażnionej, przesuszonej i skłonnej do alergii. Wysoka ilość antyoksydantów sprawia, że może być również z powodzeniem wykorzystywana w pielęgnowaniu cery dojrzałej. Ponadto olej z pestek malin nie zatyka porów i wykazuje działanie antybakteryjne, będzie więc idealnym preparatem do walki z wypryskami i zaskórnikami. Jednak wszyscy, którzy zdecydują się na włączeniu go do codziennej pielęgnacji poczują wyraźną poprawę kondycji, kolorytu i sprężystości skóry twarzy.

Serdecznie zapraszamy.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl