


Moringa oleifera jest stosowana od czasów starożytnych w medycynie ludowej jako środek na różne dolegliwości. Zaliczana jest do produktów o wysokiej wartości odżywczej i zawiera wiele fitochemikaliów o potencjalnych właściwościach prozdrowotnych, dlatego też nazywana jest "drzewem życia" i "cudownym drzewem".
Jakie są jej właściwości? Moringa oleifera jest znana z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w ochronie organizmu przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Jest również dobrym źródłem witamin i minerałów, w tym witaminy A, witaminy C, wapnia, potasu i magnezu.
Moringa - co to za roślina?
Moringa oleifera jest drzewem, które osiąga wysokość od 7 do 15 metrów w Indiach, ale można je również znaleźć w całej Azji, Ameryce Łacińskiej, na Karaibach i wyspach Pacyfiku. Członkowie rodziny Moringaceae są tolerancyjni na suszę, ponieważ mają małe zapotrzebowanie na składniki odżywcze i wodę; szybko się rozwijają i nie wymagają szczególnej opieki. Liście, korzenie, łodygi, pąki, kwiaty, nasiona, a nawet orzechy Moringa są jadalne.
Liście są niskokaloryczne i są pomocne dla osób z nadwagą, natomiast strąki zawierają błonnik, który wspomaga trawienie.
Moringa - właściwości i zastosowanie
Działanie antyoksydacyjne
Przeciwutleniacze to substancje chemiczne, które pomagają w usuwaniu produktów odpadowych z organizmu, powszechnie znane jako antyoksydanty. Wolne rodniki uszkadzają błony komórkowe i DNA, co przyczynia się do starzenia się organizmu i powstawania chorób. Wysoka zawartość fenoli i flawonoidów w Moringa oleifera odpowiada za jej aktywność przeciwutleniającą
Działanie hipolipidemiczne i przeciwcukrzycowe
Liście Moringi posiadają fenole i flawonoidy, które wpływają na regulację gospodarki lipidowej. Obecny w liściach β-sitosterol obniża poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy i chorobom serca. Moringą można leczyć zarówno cukrzycę typu 1, jak i typu 2.
Działanie przeciwzapalne, immunomodulujące i przeciwdrobnoustrojowe
Liście, korzenie i kora moringaoleifera wzmacniają humoralny i komórkowy system odpornościowy. Ekstrakty z korzenia, liści i kory moringi mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Wpływ na choroby oczu
Liście i strąki Moringa są bogate w witaminę A, która korzystnie wpływa na wzrok i chroni przed "kurzą ślepotą", czyli zaburzeniami widzenia wynikającymi z niedostatecznej ilości światła.
Moringa w kosmetyce
Olej otrzymywany z nasion moringi wykorzystywany jest w kosmetyce. Posiada właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu jest idealny dla osób o suchej i dojrzałej skórze, które borykają się z problemem puszących się włosów i rozdwajających się końcówek. Nawilża i ożywia barierę ochronną skóry, jednocześnie ją wzmacniając.


