99,6% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam25621Nie polecam89

Zgodność z opisem
5
Koszt wysyłki
Obsługa kupującego
5

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (FedEX) już od 80,00 zł.
Filtruj
Producent
Cena
  • od
    do
Nowość
Promocja

Maki znane są od tysięcy lat. Starożytne teksty medyczne opisywały go jako środek uśmierzający ból. Przeciwbólowe właściwości maku wynikają z obecności morfiny w mleczku makowym, z którego produkuje się substancję narkotyczną - opium.

Mak biały 500g

Mak biały 500g
Mak biały 500g

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 14,49 zł
szt.

Mak niebieski 1kg

Mak niebieski 1kg
Mak niebieski 1kg

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 20,90 zł
szt.

Opium było kiedyś bardzo popularne. Używano go nawet do uspokajania płaczących niemowląt. W dzisiejszych czasach nadal wykorzystuje się wartości lecznicze i odżywcze maku

Stosuje się go w medycynie naturalnej, kosmetologii i w kuchni. Powszechnie zdobi rabaty kwiatowe. Ale czy rzeczywiście jest bezpieczny dla zdrowia? Co zawiera mak i jak działa?

Mak zawiera wiele korzystnych dla zdrowia związków, w tym: olejki eteryczne, minerały (m.in. wapń, magnez, potas, cynk), olejki eteryczne, składniki mineralne.

Mak ― co to za roślina?

Mak (Pavaper) to gatunek rośliny oleistej z rodziny makowatych. Można go znaleźć prawie wszędzie, ale większość rodzajów kwitnie na półkuli północnej. Są to byliny zielne, które dorastają do ponad metra wysokości i wytwarzają duże, pojedyncze kwiaty na długich łodygach.

Kwiaty różnią się odcieniem i mogą być białe, różowe, pomarańczowe, a nawet ciemnofioletowe, żółte lub fioletowe. Owoce znane są również jako mak i zawierają wiele drobnych niebieskawych nasion (nie mylić z nasionami wiśni).

Maki można znaleźć na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. Na całym świecie występuje około 70 do 100 gatunków. Są wśród nich rośliny jednoroczne, dwuletnie i wieloletnie. Rosną one w stanie dzikim jako chwasty na polach uprawnych i ugorach, ale mogą być również celowo uprawiane. Mak lekarski (Papaver somniferum L.), jeden z gatunków o najwyższej zawartości morfiny, jest kontrowersyjnym przykładem odmiany wysokomorfinowej, podczas gdy przykłady takie jak mak niebieski stosowany w przetwórstwie żywności są odmianami niskomorfinowymi.

W Polsce najpopularniejsze są maki polne (Papaver rhoeas L.), maki piaskowe i maki alpejskie. Jako przykład można podać mak lekarski, mak atlantycki, mak kaukaski, mak syberyjski (znany również jako odmiana ozdobna), mak wschodni (turecki - ozdobny) i inne rośliny uprawne.

Mak w folklorze i mitologii

Ze względu na swoje właściwości uspokajające i narkotyczne mak opiumowy kojarzy się ze snem i śmiercią. Mak uważany jest za roślinę łączącą świat sennych fantazji z istotami nadprzyrodzonymi, ponieważ wiąże się z letargiem, znanym również jako stan na granicy życia, w którym większość funkcji organizmu zostaje zatrzymana. Mak był używany w dawnych słowiańskich praktykach ludowych do odpędzania złych duchów.

Mak ma smak!

Ziarna maku są piękne, pachnące i smaczne. Mają bogaty smak z lekką nutą goryczy. Jest szczególnie ważny w niektórych tradycyjnych słodyczach. Na co dzień mak podawany jest w piekarniach jako ciasto drożdżowe i makowiec. Jego nasiona dodaje się także do ciast i ciasteczek. Jest łatwo dostępny w sklepach, dzięki czemu możemy sami przyrządzić sobie makowe potrawy. Mak szybko schodzi z półek w okolicach Świąt Bożego Narodzenia, kiedy to ludzie na całym świecie przygotowują w domach makowce, kutię, pierniki, strucle, pierogi, kluski.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl