Ziarna białego maku mają biały kolor i łagodniejszy smak niż ich czarne odpowiedniki. Mają biały kolor, który pochodzi od białych kwiatów rośliny opium - "papaver somniferum", z której pochodzą. Jeśli biały nie jest dostępny, wtedy czarny będzie używany w jego miejsce.
Biały mak — czym jest?
Właściwości i zastosowanie nasion maku białego
Biały mak staje się coraz bardziej popularny w naszej kuchni dzięki wysokiej zawartości węglowodanów, białka i błonnika, który ma również korzystny wpływ na nasz układ pokarmowy i trawienie. Biały mak staje się coraz bardziej atrakcyjny jako produkt kulinarny. Zamiast używać maku niebieskiego, który jest popularny, warto zastanowić się nad czymś innym. Biały mak może być
Rogale marcińskie
W internecie odkryjesz wiele przepisów na rogaliki. Do ich produkcji niezbędny jest biały mak, który ma charakterystyczny zapach i walory zdrowotne. Możesz pokusić się o zrobienie ciasta z białym makiem lub pierogów ryżowych z białym makiem.
Słodycz w stylu poznańskim, bo z białym makiem.
W Polsce mak biały nie jest uprawiany. Pochodzi on z krajów położonych na południu. Jest to łagodniejszy i znacznie rzadziej spotykany rodzaj niebieskich ziaren niż mak niebieski. Ma słodszy smak z przenikającym słodkim podtekstem.
Do czego przydaje się biały mak?
Jest pięknym kwiatem dla całej rodziny, a do tego cudownie pachnie. Zawiera mikro- i makroelementy, które są nośnikami żelaza, fosforu, potasu, manganu. Posiada witaminy z grupy B oraz witaminę E. Łatwo przyswajalny jest wapń. Zawiera błonnik pokarmowy, który należy spożywać codziennie, aby ułatwić sobie zasypianie
Jakie jest przeznaczenie białego maku?
Jest to najbardziej rozpowszechniony rodzaj maku, jednak jest on również używany w grabieży i na całym świecie. Co to dokładnie jest?
Co to jest biały mak i jak go używać?
Zastosowanie fioletowych ziaren maku jest takie samo jak w przypadku innych kolorów. Posypujemy nim potrawy, aby nadać im niezwykły wygląd lub używamy go do przyprawiania środka posiłku.
Może być również stosowany w słodkich potrawach.
Nasiona maku pochodzą z maku opiumowego, białego kwiatu. Nasiona są białe, łagodne i mają słodki smak. Stają się one coraz bardziej popularne w kuchni, ponieważ zawierają dużo węglowodanów, białka i błonnika. Są pomocne w trawieniu i mogą być stosowane w wielu przepisach. Biały mak jest mniej popularny niż mak niebieski, ale ma podobne właściwości i smak. Jest on uprawiany głównie w Eurazji, Afryce i Ameryce Północnej.
Wartości odżywcze białego maku
Wartość odżywcza maku czerwonego jest bardzo wysoka. Jest pełen witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest za to bardzo kaloryczny. Kalorie zawarte w 100 g maku to 525 kcal.
W opium znajdują się znaczne pokłady miedzi, wapnia i fosforu, a także żelaza, magnezu i cynku. Zawiera również witaminy C, B1, B2, B3 (tiamina), B5 (ryboflawina), B6 (pirydoksyna), folian, witaminę A i E.
Do czego biały mak?
Brązowo-czarne to drobne, czarne nasiona o mdłym smaku. Są one powszechnie stosowane w wypiekach jako nadzienie lub na wierzchu ciast i ciasteczek. Jest doskonałym dodatkiem do sałatek, granoli, musli i innych potraw z Bliskiego Wschodu. W kuchni indyjskiej jest typowym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych. Może być również stosowany jako dekoracja wypieków.
W Polsce biały mak najczęściej spotykany jest w postaci wypieku, który pojawia się 11 listopada, w dniu Świętego Marcina, w Poznaniu i części Wielkopolski. Są to bułki świętomarcińskie (zwane też rogalami) z nadzieniem z białego maku. Jest to produkt o chronionej nazwie pochodzenia wpisany na listę chronionych oznaczeń geograficznych. Rogal świętomarciński" to półfrancuskie ciasto z margaryną, masą jajeczną, bakaliami i polewą posypaną siekanymi orzechami.