Kakao - co warto wiedzieć o podstawowym składniku czekolady?
Kakao w postaci naturalnego proszku z ziaren kakaowca to zdrowy i pożywny dodatek spożywczy, który możesz wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Przede wszystkim jest powszechnie wykorzystywane do produkcji słodyczy. Świetnie komponuje się ze słodkimi produktami, takimi jak cukier, miód, czy ekstrakt z wanilii. Jest też pyszne, gdy dodasz do niego cynamon. W daniach wytrawnych stosuje się je w naturalnej formie, jako gorzki proszek. Naturalne kakao bez dodatków zaskakuje właściwościami. Jest bogate w mikroelementy, takie jak magnez, żelazo, cynk, potas, wapń oraz witaminy A, C, E i witaminy z grupy B.
Kakao w kuchni
Kakao jest nie tylko podstawowym składnikiem czekolady i batonów, ale też wielu ciast, ciastek i innych deserów. Doskonale łączy się ze słodyczą owoców, dlatego możesz dodawać je do domowych konfitur. Dla wielu przysmaków kakao jest podstawą, ale w niektórych może być tylko dodatkiem podkreślającym smak, podobnie jak dostępny w naszym sklepie imbir mielony. Kakao w proszku doda wyrazistości płatkom owsianym, ryżowym, jaglanym. Pasuje do naleśników, a także kaszki jaglanej i manny. Jest istotnym elementem budyniów, jogurtów, shake’ów. Można dodawać je do mleka na ciepło i na zimno, tworząc koktajle i smoothie. Z pewnością posmakują Ci też naleśniki, gofry i racuchy ze szczyptą kakao!
Kakao w daniach wytrawnych
Choć kakao kojarzy się głównie ze słodkościami, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodawać je do dań wytrawnych. Pasuje głównie do potraw orientalnych, w których akcentuje egzotyczne smaki. Lekka gorycz kakao bardzo dobrze odnajduje się w sosach do mięs, ale daje też niebanalny efekt w potrawach z makaronem w roli głównej. Możesz łączyć je nawet z grzybami i serem pleśniowym! Wystarczy, że przełamiesz znane schematy i zaczniesz śmiało eksperymentować w kuchni!
Kakao i jego właściwości zdrowotne
Być może nie spodziewałeś się tego, ale kakao oraz wyroby, które je zawierają to prawdziwe dobrodziejstwo dla zdrowia! Ziarno kakaowca jest bogate w przeciwutleniacze, w tym polifenole, które mają działanie antynowotworowe. Korzystnie wpływają też na funkcjonowanie układu krążenia. Poza tym kakao ma właściwości pobudzające. To właśnie powoduje, że czekolada uważana jest za źródło energii. Jako przekąskę poleca się ją wyczynowym sportowcom, szczególnie miłośnikom dyscyplin zimowych. Kakao sprzyja regeneracji organizmu zarówno po wysiłku fizycznym, jak i intelektualnym. Zawiera także związki, które uwalniają hormony szczęścia, poprawiając nastrój. Co ciekawe, naturalne kakao wspomaga spalanie kalorii i zapewnia uczucie sytości, przez co włączenie go do diety jest rekomendowane osobom dbającym o linię.
Świeże i pyszne kakao - jak wybrać?
Na rynku dostępnych jest wiele produktów zawierających kakao. Żeby jednak trafić na te najlepsze, musisz zwracać uwagę na etykiety. Najcenniejsze jest kakao naturalne, bez dodatków. Tylko takie daje gwarancję głębi smaku. Warto być również świadomym, że nie zawsze produkty zawierające kakao mają takie same właściwości. Pełnowartościowe, naturalne kakao niealkalizowane oferowane w sklepie BIOSWENA zachwyca czystością ziaren wyselekcjonowanych do uzyskania proszku. Nasz sklep dostarcza wysokiej jakości kakao w atrakcyjnej cenie i w opakowaniach komfortowych w użytkowaniu. Podobnie do innych sypkich produktów, takich jak np. curry, nasze kakao jest pakowane w woreczki typu doypack, które można ponownie zamykać, zabezpieczając produkt przed wietrzeniem. Dzięki temu możesz cieszyć się głębią smaku i aromatu przez długi czas!