Jagody goji to owoce krzewu, kolcowoju chińskiego. Mają charakterystyczny, podłużny kształt i lekko cierpki smak, który można skojarzyć z żurawiną. Są wykorzystywane przede wszystkim w naturalnej medycynie azjatyckiej. Można spożywać je jako przekąskę między posiłkami lub dodawać do niektórych dań, szczególnie deserów. Spożywane regularnie, mogą wzmocnić układ immunologiczny. Są skarbnicą witamin i minerałów, wykazują działanie przeciwnowotworowe, a w dodatku przypisuje im się właściwości odmładzające.
Jagody goji suszone - wszystko, co warto o nich wiedzieć
Jagody goji to owoce krzewu rosnącego w Azji od tysięcy lat. Ze względu na ich imponujący skład, uważa się je za jedne z najzdrowszych owoców świata. Badania wykazały, że jagody goji posiadają aż 18 aminokwasów i 21 pierwiastków cennych dla ludzkiego organizmu. Zawierają też przeciwutleniacze, błonnik i białko. Ich skład wydaje się wręcz doskonały, dlatego warto na stałe włączyć je do swojego codziennego menu. Sprawdź, w jakiej postaci smakują Ci najlepiej i obserwuj, jak korzystnie wpływają na Twoje zdrowie!
Właściwości prozdrowotne jagód goji
Jagody goji suszone to prawdziwa bomba witaminowa. Znajdziesz w nich witaminy A, C, E i witaminy z grupy B. Zawierają aż 21 ważnych dla człowieka minerałów, w tym magnez, żelazo, cynk, selen, fosfor i mangan. Są świetnym źródłem białka i węglowodanów, więc dodają energii i pełnią funkcję budulcową. Ponadto jagody goji zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6, które pełnią istotną rolę w prawidłowym działaniu układu nerwowego i mózgu. Jagody goji wzmacniają ogólną odporność organizmu. Ponadto suszone jagody goji obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi. Zawierając luteinę i karotenoidy, jagody goji wspomagają również prawidłowe widzenie i chronią przed niektórymi chorobami oczu. Działają też ochronnie na wątrobę, niczym dostępny w naszym sklepie ostropest plamisty mielony.
Jak spożywać jagody goji?
Jagody goji najłatwiej jest jeść jak zwykłe owoce Nadają się na przekąski między posiłkami jak np. dostępna w naszym sklepie morwa biała suszona. Warto Możesz jednak zdecydować się na dodanie ich do deserów. Sprawdzą się we wszystkich tych przysmakach, do których pasuje też żurawina. Będą ciekawie smakowały z owsianką, jogurtem lub kaszką. Pasują też do serków twarogowych. Możesz dodać je do ciast, ciastek i innych słodkich wypieków. Będą również interesującym składnikiem niektórych sałatek, nie tylko tych owocowych. Połączone ze słodkimi produktami, jagody goji zrównoważą smak, a wytrawnym daniom nadadzą nutę oryginalnej wykwintności. Suszone jagody goji można zmiękczyć przed spożyciem. W tym celu wystarczy opłukać je wodą.
Gdzie kupić jagody goji i jak wybrać te wartościowe?
Jagody goji możesz kupić w sklepach spożywczych, głównie tych ze zdrową żywnością. Świeże i pełnowartościowe owoce rozpoznasz po kolorze. Jasnoczerwona skórka wskazuje, że po ususzeniu jagody zostały dobrze zabezpieczone. Co ważne, jagody goji suszone nie tracą właściwości świeżych owoców. W sklepie BIOSWENA znajdziesz naturalne jagody goji bez dodatków. Oferujemy także produkty o podobnym składzie i właściwościach, takie jak np. papryka słodka mielona. Oferowane owoce zostały wysuszone na słońcu, bez dodatku konserwantów i innych wspomagaczy. Są dostępne w różnych wariantach wagowych, dlatego cena jagód goji nie jest jednakowa. Możesz wybrać opakowanie z porcją jednorazową lub zrobić większy zapas przysmaku. Każda torebka strunowa jest hermetycznie zamknięta, co gwarantuje świeżość produktu.