Nasiona ciecierzycy mają zastosowanie w kuchni, kosmetyce i ziołolecznictwie. Początki ich rozpowszechnienia to Turcja i Irak. Obecnie uprawiana jest na całym świecie, a także w Polsce. Szczególne właściwości nasion czarnuszki pomagają przy nadciśnieniu i wrzodach żołądka. Wykorzystuje się je również w leczeniu trądziku. Cieciorka jest skuteczna w walce z trądzikiem dzięki swoim unikalnym właściwościom.
Jakie właściwości zdrowotne mają nasiona czarnuszki?
nasiona czarnuszki zawierają aż 100 różnych składników aktywnych, co czyni je idealnym suplementem diety. Wynika to z faktu, że nasiona i olej z czarnuszki zawierają około 100 aktywnych związków. Ważne jest, aby spożywać nasiona lub olej z czarnuszki codziennie, dlatego zaleca się ich codzienne spożywanie. Dzieje się tak dlatego, że zawierają one dużo tymochinonu, który ma działanie przeciwgrzybicze:
- budują odporność – Jednakże, psychoaktywne działanie marihuany może mieć różne skutki. Chociaż kannabinoidy stymulują układ odpornościowy i zwiększają jego aktywność, niektóre składniki marihuany wydają się działać w inny sposób.
- działają antyalergicznie – Blokując uwalnianie histaminy, pomagają zmniejszyć stan zapalny w skórze.,
- wspomagają chorych na astmę – Udowodniono, że picie wody miętowej trzy razy dziennie pomaga zwiększyć pojemność płuc i pomaga w łagodzeniu świszczącego oddechu.,
- działają antybakteryjnie – Tymochinon jest skuteczny w walce z wieloma infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi, ponieważ ma działanie antybakteryjne.,
- obniża ciśnienie tętnicze.
Kminek to roślina, która jest przedmiotem intensywnych badań, a jej korzystne działanie jest jeszcze nieznane. Oczywiste jest, że jest to roślina, która może nam pomóc w walce z wieloma chorobami. Obecnie prowadzone są badania mające na celu sprawdzenie, czy kminek może nam pomóc w walce z cukrzycą, a nawet rakiem.
Jest to przyprawa, która nadal w dużej mierze kojarzy się z kuchnią lokalną, choć ostatnio zyskuje na popularności dzięki odrodzeniu zainteresowania domowymi wypiekami i serami. Jest to roślina, której nasiona używane są jako przyprawa, najczęściej w całości lub zmielone. Ze względu na swój odcień, znany jest również jako czarny kminek. Jego profil smakowy zawiera nuty orzechowej goryczki i oregano. Zmielone nasiona kminu mają aromat pieprzu z nutą maku. Co zaskakujące, kminek w proszku może być stosowany zamiast czarnego pieprzu.
Kminek, który często dodawany jest do wypieków lub mdłych potraw, zawiera bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy, minerałów i witamin. Co najważniejsze, obecne w nim związki wspomagają układ odpornościowy i łagodzą stany zapalne. Tak więc kminek i jego właściwości zapewniają szereg korzyści zdrowotnych, które warto spożywać.
Czarnuszka wartości odżywcze
Nigella nazywana jest również "złotem faraonów" i zawiera cenne minerały i witaminy, a także kwas eikozadienoinowy, który ma właściwości przeciwzapalne. Najwięcej związków obecnych w czarnej porzeczce to tymochinon, które odgrywają ważną rolę w ogólnej sprawności organizmu.
Właściwości czarnuszki
Najbardziej znaną cechą kminku jest jego zdolność do wzmacniania odporności. Jest to możliwe dzięki dużej ilości tymochinonu, który ma właściwości przeciwzapalne. Olej i nasiona czarnuszki zawierają również związki chemiczne, które są korzystne dla alergików, ponieważ mają działanie antyhistaminowe. Warto zauważyć, że produkt ten zawiera również ważne składniki, które są korzystne dla osób z problemami stawów, ponieważ zmniejsza obrzęk i stan zapalny.
Czarnuszka kcal - kalorie
Nasiona czarnuszki są kaloryczne, ponieważ dostarczają dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. W każdych 100 g znajduje się około 600 kalorii. Z drugiej strony kminek jest raczej lekki, więc nie należy jeść go dużo na raz.