


Cynamon to jedna z najpopularniejszych przypraw korzennych. Kora drzewa cynamonowego jest nieodzownym elementem wielu deserów i niebanalnych dań. W sklepie BIOSWENA oferujemy cynamon wysokiej jakości w postaci lasek kory lub zmielonego proszku. Obie formy zachwycają niezwykłym aromatem i korzennym smakiem z subtelnym, słodkawym akcentem. Dzięki temu cynamon jest odpowiednim dodatkiem zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Poznaj właściwości cynamonu i dowiedz się, pod jaką postacią przyda się w Twojej kuchni!
Cynamon - przyprawa korzenna w laskach lub zmielona
W naszym sklepie znajdziesz cynamon w dwóch wersjach. Możesz nabyć go pod postacią lasek kory drzewa cynamonowego lub jako gotową, zmieloną przyprawę. Cynamon w proszku jest opcją zdecydowanie powszechniejszą. Wpływa na to łatwość użytkowania, delikatność smaku i szerszy wachlarz dań, do których możesz go dodać. Przyprawa zmielona może stanowić składnik potrawy lub jej zwieńczenie. Cynamon, podobnie jak również dostępne w naszym sklepie goździki całe, cudownie pachnie i dobrze smakuje bez względu na temperaturę dania. Pasuje więc do potraw serwowanych na ciepło i na zimno.
Cynamon w laskach - jak używać?
Cynamon w laskach można używać na dwa sposoby. Do kompotów, a także do dań pieczonych lub duszonych wystarczy włożyć całą laskę, która odda swój aromat i pozostawi specyficzny posmak. Jeśli jednak zależy Ci na bardziej wyrazistym smaku, laskę cynamonu należy zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w moździerzu. Podobnie jak dostępny w naszym sklepie anyż, rozdrobniony w ten sposób cynamon ma mocniejszą woń. To właśnie większa intensywność smaku i zapachu sprawia, że cena cynamonu w laskach jest nieco wyższa od mielonego odpowiednika. W startej lasce bardziej wyczuwalny jest akcent korzenny.
Do jakich przysmaków dodawać cynamon?
Ze względu na niebanalne połączenie słodyczy i wyrazistego smaku korzennego, cynamon jest przyprawą, która może całkowicie zmienić charakter potrawy. Dodaje się go także do wielu napojów. Można przyprawiać nim kawę, herbatę oraz mleko. Ciepły napój ze szczyptą cynamonu ma właściwości rozgrzewające, wzmacnia odporność i przyspiesza metabolizm. Cynamon wykorzystuje się też do przyprawiania grzanego wina lub piwa.
Cynamon na słodko
Cynamon świetnie łączy się ze słodkościami. Należy do przypraw najczęściej dodawanych do wypieków, takich jak ciasta, ciastka, muffinki. Doskonale smakuje jako dodatek do ciepłych i zimnych koktajli. Można dodawać go do naleśników lub racuchów oraz przyrządzanych na słodko płatków, np. owsianych lub jaglanych. Przede wszystkim jednak, cynamon jest podstawowym składnikiem tradycyjnych pierników. Wraz z imbirem, anyżem i goździkami tworzy znaną wszystkim kompozycję smakową wykorzystywaną w przyprawie piernikowej. Cynamon warto również łączyć z czekoladą, wanilią i niektórymi owocami. Tworzy wyśmienite kombinacje z pieczonymi jabłkami, gruszkami, śliwkami.
Cynamon w daniach obiadowych
Mimo słodkiego posmaku, cynamon jest wykorzystywany w licznych przepisach na wytrawne dania obiadowe. Tak jak dostępny w naszym sklepie imbir mielony, dodaje się go do zup, ryb i mięs. Szczególnie interesującą kompozycję tworzy w sosach do wieprzowiny. W daniach pieczonych stosuje się cynamon mielony lub w laskach. Ciekawie smakują również pieczone warzywa, np. bataty lub dynia przyprawione cynamonem w proszku. Popularne w Polsce jarzyny z przyprawą korzenną pozwalają tworzyć oryginalne dania z orientalną nutą smakową.
Jak zachować świeżość cynamonu?
Kupując cynamon, koniecznie zwróć uwagę na termin jego przydatności. Choć przyprawy nie psują się w taki sposób jak inne produkty, to jednak mogą stracić moc smaku i zapachu. Nasz sklep oferuje cynamon i inne przyprawy w wielorazowych opakowaniach typu doypack. Łatwe w otwieraniu, pozwalają na ponowne, szczelne zamknięcie. Dzięki temu produkty zachowują wszystkie właściwości na długi czas. Są przy tym łatwiejsze w użytkowaniu, ponieważ nie grozi Ci ich niekontrolowane rozsypanie


