


Ciecierzyca – najważniejsze informacje i ciekawostki
W sklepie ciecierzycę można spotkać także pod różnymi nazwami, takimi jak cieciorka lub groch włoski. Spożywa się ją od bardzo dawna, przede wszystkim na Bliskim Wschodzie i w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego, gdzie służy między innymi do przygotowywania pysznych falafeli czy też słynnego humusu (jest to pasta, którą można smarować pieczywo i dodawać do warzyw). W polskiej kuchni również obecna jest od wielu lat i ceniona przede wszystkim przez wegetarian oraz wegan. Doceniamy ją zwłaszcza za wspaniały smak i niezwykle cenny skład. Staje się nieodłącznym elementem zdrowej, pełnowartościowej diety.
Ciecierzyca jest rośliną strączkową. Co ciekawe, istnieją dwa rodzaje cieciorki – kabuli i desi. Najczęściej spożywamy pierwszą odmianę – ziarna kabuli są duże i odznaczają się kremową barwą. Natomiast nasiona desi są raczej małe, w kolorze żółtym, czerwonym, czarnym, brązowym i zielonym. Wszystkie nasiona ciecierzycy mają delikatny, nieco słodkawy smak z charakterystyczną orzechową nutą. Dzięki temu wzbogacają smak różnych potraw i dostarczają nam cennych substancji odżywczych.
Ciecierzyca jako cenne źródło białka
Jako pełnowartościowy i niezwykle cenny produkt spożywczy, ciecierzyca powinna na stałe zagościć na naszych stołach. Jest przede wszystkim ważnym źródłem białka – w 100 g ugotowanej cieciorki znajduje się aż 8,86 g białka. Wykazuje ono dużą wartość odżywczą, ponieważ dostarczy nam aminokwasów, których nie znajdziemy w białkach produktów zbożowych. Dzięki temu będzie cennym uzupełnieniem codziennej diety, szczególnie dla wegetarian i wegan. W połączeniu z inną żywnością roślinną, taką jak kasza czy ryż, zapewnimy sobie wspaniałe źródło pełnowartościowego białka.
Ponadto w ciecierzycy znajdziemy również błonnik, witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A i K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Wszystkie wymienione substancje odżywcze są niezwykle ważne dla prawidłowej pracy naszego organizmu, a regularne spożywanie cieciorki pomoże nam uzupełnić ich braki.
Co ważne, ciecierzyca nie jest produktem bardzo kalorycznym – 100 g ugotowanej cieciorki dostarczy nam jedynie 164 kcal. Dzięki temu mogą ją spożywać również osoby będące na diecie odchudzającej, a także dbające o swoją sylwetkę.
Jak gotować ciecierzycę?
Dojrzałe nasiona ciecierzycy należy ugotować przed spożyciem, co potrafi być bardzo czasochłonne. Dlatego aby cały proces trwał krócej, dobrym pomysłem będzie namoczenie jej w wodzie przez około 10-12 godzin wcześniej. Dzięki temu ziarna staną się bardziej miękkie i podatne na obróbkę termiczną. Po upływie tego czasu należy je odcedzić, wrzucić do wrzącej, uprzednio lekko osolonej wody, a następnie gotować do momentu, aż staną się miękkie. Czas gotowania zwykle trwa około 1-1,5 godziny. Niektórzy zalecają jedną lub dwukrotną zmianę wody w czasie gotowania ciecierzycy ze względu na pojawiające się zanieczyszczenia, jednak nie jest to konieczne.
Ciecierzyca – co można z niej przyrządzić
Z ciecierzycy najczęściej przyrządza się hummus oraz falafele, przysmaki kuchni azjatyckiej i bliskowschodniej. Znajduje ona jednak dużo szersze zastosowanie kulinarne, można bowiem przyrządzić z niej rozgrzewającą i sycącą zupę, pyszne i zdrowe pasztety domowej roboty, a także krokiety wegańskie. Świetnie sprawdzi się w roli dodatku do gulaszu i różnego rodzaju sałatek.
Co ciekawe, z ciecierzycy można również wyrobić mąkę, która będzie idealna do chleba czy placków. Jej ogromną zaletą jest brak glutenu. Docenią ją więc przede wszystkim osoby zmagające się z różnymi alergiami pokarmowymi.
Wysokiej jakości ciecierzycę znajdą Państwo w ofercie naszego sklepu. Serdecznie zapraszamy.


