Aquafaba – co to takiego?
Naukowcy i kucharze od wielu lat poszukiwali zamiennika dla kurzych jaj, który bez zarzutów sprawdzałby się do celów kulinarnych. Wiele osób bowiem jest na nie uczulonych, a inni po prostu nie przepadają za ich smakiem. Weganom również zależało na tym, aby móc przygotować smaczną bezę, wypieki czy kotleciki roślinne, które nie wymagałyby użycia produktów odzwierzęcych. Ponieważ jajka w dużej mierze wykorzystuje się w kuchni ze względu na ich właściwości wiążące składniki lub dodające po ich ubiciu lekkości i puszystości, ciężko było osiągnąć zadowalający efekt z wykorzystaniem bananów, siemienia lnianego czy nasion chia.
Wysiłki naukowców i kucharzy nie poszły jednak na marne – w 2012 roku doszło do przełomu. Okazało się, że płyn pozostający po ugotowaniu nasion strączkowych, takich jak ciecierzyca czy fasola można ubić z dodatkiem cukru, uzyskując wegańską bezę. Obecnie dostępny jest na rynku pod nazwą aquafaba, która pochodzi od połączenia dwóch łacińskich słów – aqua, czyli woda i faba, czyli fasola. Bardzo szybko zyskała na popularności na całym świecie, nie tylko wśród wegan, ale także wszystkich osób, które zmagają się z alergiami pokarmowymi lub po prostu chcą się zdrowo odżywiać (aquafaba zawiera bardzo mało kalorii i nie zawiera cholesterolu).
Wysokiej jakości aquafabę znajdą Państwo w ofercie naszego sklepu. Serdecznie zapraszamy.
Właściwości i wartości odżywcze aquafaby
Warto wiedzieć, że aquafaba jest wspaniałym zamiennikiem jajek w codziennej diecie, ponieważ wykazuje właściwości emulgujące, pieniące, zlepiające oraz zagęszczające. Dzięki temu posłuży do wykonania wegańskiej bezy, naleśników czy gofrów. Z jej wykorzystaniem przygotujemy też smaczne i kształtne kotleciki warzywne. Stosując aquafabę zamiast jajek kurzych nie odczujemy więc żadnej różnicy, nie będziemy również w żaden sposób ograniczeni kulinarnie.
Swoje wspaniałe właściwości wiążące i spieniające aquafaba zawdzięcza wysokiej zawartości białka i skrobi, które znajdują się w roślinach strączkowych i w procesie ich gotowania przenikają do wody. Co ważne, nie zawiera ona glutenu i dostarcza niewielu kalorii. Zdecydowanie więc warto włączyć do swojej codziennej diety aquafabę jako zdrowszy i etyczny zamiennik jaj kurzych.
Należy również wiedzieć, że w 100 g dostarczy nam zaledwie 18 kcal. Znajdziemy w niej białko, węglowodany i tłuszcz. Będzie również cennym źródłem wapnia, żelaza i sodu, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Aquafaba jest ponadto bardzo wydajna i ekonomiczna. Do 30 g liofilizowanej aquafaby wystarczy dodać 450 ml wody, aby otrzymać zamiennik około 10 dużych jajek kurzych. Takie opakowanie kosztuje zwykle kilkanaście złotych.
Jak zastąpić jajka aquafabą na co dzień?
Eksperci, tacy jak naukowcy i wybitni kucharze są zgodni co do proporcji, którymi możemy się posłużyć, aby skutecznie zastąpić jajka aquafabą w swojej codziennej diecie. Jedna łyżka (ok. 1 g) zawiesiny będzie odpowiednikiem żółtka, dwie łyżki (2 g) alternatywą dla białka, natomiast trzy łyżki (3 g) zastąpią nam całe kurze jajko.
Najczęściej aquafaba wykorzystywana jest do przyrządzenia wegańskiej bezy, naleśników i jako dodatek do dań warzywnych. Możliwości jej zastosowania są jednak nieograniczone. W internecie znajdziemy bowiem wiele przepisów na majonez, biszkopty i makaroniki wegańskie, musy czekoladowe, a nawet napoje kawowe i drinki. Jak więc widać, aquafaba jest nie tylko zdrowym, ale również komfortowym w użyciu zamiennikiem kurzych jaj.
Znajdą ją Państwo w ofercie naszego sklepu. Serdecznie zapraszamy.