100,0% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam21929Nie polecam2

Zgodność z opisem
5
Koszt wysyłki
5
Obsługa kupującego
5

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (InPost paczkomaty24/7) już od 250,00 zł.
Filtruj
Producent
Cena
  • od
    do
Nowość
Promocja

Pieprz jako uniwersalna przyprawa do potraw

Z pewnością każdy z nas ma go w swojej kuchni i używa na co dzień do nadawania różnym daniom wyrazistego smaku oraz wyjątkowego aromatu - pieprz używany jest od setek lat jako ceniona przyprawa. Dodaje się go do zup, dań mięsnych, rybnych i warzywnych, jak i sosów czy marynat. Niewiele osób jednak wie, że pieprz posiada liczne właściwości lecznicze. Warto pamiętać, że na bazie pieprzu przyrządzana jest aromatyczna i wytrawna nalewka - pieprzówka, która wykorzystywana jest nie tylko jako smaczny trunek, ale także lekarstwo przy problemach z układem trawiennym. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów pieprzu, który posiada nieco inny smak i aromat - warto poznać je wszystkie, aby przy gotowaniu móc sięgnąć po ten, który najlepiej sprawdzi się przy naszym daniu.

Jakie odmiany pieprzu możemy wykorzystać w kuchni?

Przyrządzając smakowite dania w naszej kuchni możemy sięgnąć po wiele gatunków pieprzu, które różnią się nie tylko kolorem, ale także stopniem dojrzałości owocu pieprzu. Choć kolory mogą być mylące warto pamiętać, że pieprz biały, czerwony, zielony i czarny pochodzą od jednej i tej samej rośliny. Każdy z nich dostępny jest w formie ziarnistej, jak i mielonej - wszystko zależy od tego, jakie danie przygotowujemy. Aromat pieprzu zachowa się na dłużej w przypadku całych ziaren pieprzu, natomiast mielony jest łatwiejszy w użyciu. Wyróżniamy:

  • pieprz czarny mielony lub ziarnisty - są to niedojrzałe owoce pieprzu, które suszy się na słońcu i poddaje procesowi fermentacji, dzięki czemu zyskują ciemny kolor. Smak pieprzu czarnego jest najbardziej aromatyczny i zarazem najostrzejszy. Często wybierany jest pieprz czarny ziarnisty, który później można samodzielnie zmielić w domu tuż przed wykorzystaniem;
  • pieprz biały - są to dojrzałe owoce, które moczy się, usuwa wierzchnią warstwę, a następnie suszy aż do uzyskania białego koloru. Co ważne, biały pieprz ma wyrazisty aromat, jednak mniej ostry smak, dzięki czemu wybierają go najczęściej osoby, które lubią wyraziste, ale niezbyt pikantne dania;
  • pieprz zielony - podobnie jak czarny pieprz są to niedojrzałe ziarna. Ich zielony kolor bierze się stąd, że suszy się je w niskich temperaturach, a nie na słońcu. Czasem konserwuje się go w solance lub też marynuje w kwasie mlekowym i octowym. Jest to jedna z najbardziej delikatnych i łagodnych odmian pieprzu;
  • pieprz czerwony - to dojrzałe owoce, które w całości marynuje się w solance lub occie. Smakiem przypomina zielony pieprz, charakteryzuje go jednak żywiczny aromat.

Oprócz tego na rynku dostępny jest pieprz cytrynowy, pieprz cayenne oraz pieprz syczuański, a także pieprz kolorowy, który jest połączeniem pieprzu zielonego, białego, czarnego i czerwonego.

Zdrowotne właściwości pieprzu

Warto wiedzieć, że właściwości zdrowotne pieprzu wynikają wprost z tego, że zawiera on w sobie piperynę. To właśnie ona powoduje wzmożoną emisję energii cieplnej przez nasz organizm, dzięki czemu szybciej spalamy tkankę tłuszczową. Ponadto spowalnia ona proces wytwarzania się nowych komórek tłuszczowych, przyspiesza metabolizm i poprawia trawienie. Co ważne, pieprz zwiększa przyswajalność cennych składników odżywczych, witamin oraz składników mineralnych. Będzie więc nie tylko aromatycznym dodatkiem do mięsa, ryby czy zupy, ale także czynnikiem poprawiającym nasze zdrowie i samopoczucie. Pieprz należy więc zdecydowanie dodawać do swoich posiłków.

Serdecznie zapraszamy.

 

 
 

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl