


Pieprz czarny to jedna z najpopularniejszych przypraw od wieków używanych w kuchniach całego świata. Jego wyrazisty smak sprawia, że nadaje potrawom wyjątkowej ostrości. Jest stosowany do dań serwowanych na ciepło i na zimno. W sklepie BIOSWENA oferujemy go w formie mielonej i w całych ziarnach. Niezwykle aromatyczny pieprz czarny jest pozyskiwany z najlepszych upraw i suszony w optymalnych warunkach. Dzięki temu zachowuje wszystkie właściwości, zapewniając doskonały smak potrawom i korzystnie wpływając na Twoje zdrowie!
Pieprz czarny - przyprawa uwielbiana na całym świecie
Pieprz czarny to przyprawa, która pochodzi z południowo-wschodnich Indii. Jest zbierany jako niedojrzałe, zielone owoce, które następnie suszy się na słońcu. W ten sposób można wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu. Maksymalne właściwości przyprawy można wyczuć podczas mielenia ziaren. Zapach wzmaga się wraz ze wzrostem temperatury. Pieprz czarny w proszku jest nieco łagodniejszy, choć zachowuje ostry, nieco cierpki smak. Ze względu na szerokie możliwości zastosowania, pieprz jest wykorzystywany w wielu mieszankach przypraw, takich jak przyprawa shoarma oraz przyprawa do pizzy.
Jak i do czego stosować pieprz czarny?
Pieprz czarny jest przyprawą uniwersalną. Dodaje się go do potraw podawanych na ciepło i na zimno. Można doprawiać nim dania obiadowe, w tym mięsa każdego gatunku, zupy, pieczenie, ryby, ale też dania makaronowe i ziemniaczane. Świetnie pasuje do nabiału, w tym twarogu i serów. Doskonale komponuje się z jajami, także tymi faszerowanymi. Można doprawiać nim dowolne warzywa, np. paprykę, marchew, ziemniaki, cukinię oraz sałatki i wszelkie kanapki. Pieprz czarny powszechnie wykorzystuje się do wytrawnych galaretek oraz do marynat. Pasuje też do większości potraw, do których używa się imbiru. Te dwie przyprawy wspaniale się uzupełniają. Najczęściej pieprz czarny jest dodawany do dania na samym końcu tak, aby jego smak i aromat były lepiej wyczuwalne. Z pieprzu czarnego możesz też zrobić nalewkę, pieprzówkę, która korzystnie wpływa na żołądek.
Zdrowotne właściwości pieprzu czarnego
Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale pieprz czarny, podobnie jak pieprz kolorowy, jest przyprawą o bogatych właściwościach zdrowotnych. Jest to zasługą piperyny - alkaloidu, który znajduje się w skórce pieprzu. Przede wszystkim wzmacnia ona odporność i wspomaga procesy trawienne. Uważa się, że obniża ryzyko występowania chorób nowotworowych. Ponadto chroni przed nadmiernym odkładaniem się tłuszczu, przyspieszając rozkład komórek tłuszczowych. Pieprz czarny jest więc idealną przyprawą dla Ciebie, jeśli jesteś na diecie! Warto mieć jednak na uwadze, że przyspieszając spalanie tłuszczu, pieprz czarny wzmaga apetyt. Niemniej, przyprawa zwiększa przyswajalność spożywanych składników odżywczych.
Pieprz czarny - kupno i przechowywanie
Kupując pieprz czarny, koniecznie zwróć uwagę na opakowanie, w jakim jest dostępny. Od jego szczelności zależy świeżość przyprawy, której będziesz używać. W sklepie BIOSWENA oferujemy pieprz czarny pod postacią zmieloną lub w ziarnach. Podobnie jak inne przyprawy, np. cynamon lub imbir, pieprz jest sprzedawany w torebkach typu doypack, których strunowe zamknięcie pozwala wielokrotnie otwierać opakowanie, unikając wywietrzenia produktu. Niska cena pieprzu czarnego idzie w parze z jego jakością. Nasz pieprz pochodzi ze sprawdzonych upraw, co gwarantuje doskonały smak i aromat wzbogacający każdą potrawę.


