99,7% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam27900Nie polecam77

Zgodność z opisem
5
Koszt wysyłki
Obsługa kupującego
5

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (FedEX) już od 80,00 zł.

Pestki dyni - właściwości i dawkowanie

Pestki dyni - właściwości i dawkowanie

Pestki i nasiona to jedne z najbardziej odżywczych produktów żywnościowych. Choć małe i niepozorne, to właśnie one odżywiają rozwijającą się roślinę lub jej dojrzewający owoc. Nic dziwnego, że zalicza się je do tzw. “superfoods”, czyli nieprzetworzonych produktów o wyjątkowych właściwościach. Pestki dyni to istna skarbnica wartości odżywczych i solidny ładunek energetyczny. Mają niezwykle korzystny wpływ na ludzki organizm. Do codziennej diety szczególnie warto włączyć pestki dyni. Dowiedz się, co zawierają te nasiona, jakie są ich właściwości i jakie jest ich rekomendowane spożycie dzienne!

Pestki dyni - wartości odżywcze

Pestki dyni to smaczna przekąska, ale przede wszystkim bogate źródło cennych mikroelementów. Zarówno świeże, jak i suszone pestki dyni zawierają witaminy, minerały, błonnik, fitosterole i aminokwasy. Te ostatnie są źródłem tryptofanu – prekursora serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia. Niezwykle cennym składnikiem pestek dyni są kwasy tłuszczowe. Kwasy oleinowy, linolowy i palmitynowy wspierają reakcje zachodzące w organizmie i stanowią ważne źródło energii. Ziarna dyni zawierają też duże ilości witaminy A, C, E, K i witamin z grupy B. Wszystkie te mikroelementy znajdziesz również w preparatach dostępnych w naszym sklepie. Ponadto, pestki dyni mają w sobie cynk i żelazo oraz nieco mniejsze ilości magnezu, fosforu, wapnia i potasu. Wysoka zawartość białka sprawia, że pestki dyni efektywnie niwelują uczucie głodu i są świetne dla osób niemających czasu na solidny posiłek w ciągu dnia.

Pestki dyni - właściwości zdrowotne

Ze względu na to, co zawierają pestki dyni, są to ziarna wyjątkowo cenne w diecie. Mogą stanowić nie tylko pyszną przekąskę, ale też pełnowartościowe wsparcie dla organizmu. Włączając je na stałe do codziennego menu, możesz czerpać korzyści porównywalne ze stosowaniem specjalistycznych suplementów diety, takich jak te dostępne w sklepie Bioswena. Pestki dyni stymulują funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu. Korzystnie wpływają na układ krwionośny, poprawiając krzepnięcie krwi i działając krwiotwórczo. Zawarte w nich składniki biorą udział w budowie i wzroście komórek. Skumulowane w pestkach mikroelementy pozytywnie wpływają na kondycję serca, wzroku, a także na stan włosów, kości, skóry i paznokci. Podobnie do ostropestu plamistego, ziarna dyni mają właściwości przeciwutleniające, więc chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Bogactwo minerałów pozwala im podnosić odporność i wzmacniać cały organizm.

Pestki dyni - na co dobre?

Pestki dyni wykazują wszechstronne działanie prozdrowotne. Są doskonałym pożywieniem w profilaktyce wielu chorób, a ich jedzenie zaleca się w trakcie samego leczenia licznych schorzeń. Na co dzień dodają energii, a nawet wpływają na dobry nastrój. Są nieodzownym elementem diety odchudzającej. Już krótko po zjedzeniu wspierają trawienie i pracę całego przewodu pokarmowego. Przyspieszając wydalanie zbędnych produktów przemiany materii i przez dłuższy czas utrzymując uczucie sytości, pozwolą Ci lepiej zadbać o sylwetkę. Pestki dyni wpływają na lepszą kondycję fizyczną i psychiczną, a także na atrakcyjny wygląd. Mikroelementy zawarte w pestkach dyni stymulują działanie wielu układów i narządów, co przekłada się na utrzymanie homeostazy. Dodatkowo regulują gospodarkę kwasowo-zasadową i wodno-elektrolitową w organizmie.

Pestki dyni - komu polecane?

Ogromna ilość mikroelementów znajdujących się w pestkach dyni sprawia, że ich regularne spożywanie jest zalecane praktycznie wszystkim, bez względu na wiek i tryb życia. Podobnie jak dostępne w naszym sklepie, rewelacyjne dla zdrowia algi morskie, pestki dyni są doskonałym stymulantem dla rosnącego organizmu dzieci i młodzieży, dla osób dorosłych aktywnych fizycznie i intelektualnie oraz dla seniorów potrzebujących wsparcia w zachowaniu zdrowia i siły.

Przy jakich problemach zdrowotnych sięgać po pestki dyni?

Jako że ziarna dyni mają właściwości krwiotwórcze i wzmacniające, są rekomendowane osobom zmagającym się z anemią i niedoborem witamin. Stanowią istotny element diety dla osób mających podwyższony cholesterol, miażdżycę lub cierpiących na otyłość. Powinieneś je spożywać, jeśli jesteś obarczony wysokim ryzykiem wystąpienia tych schorzeń. Ponadto, pestki dyni powinny znaleźć się w jadłospisie osób chorujących przewlekle. Wszechstronne działanie prozdrowotne zawartych w nich składników korzystnie wpływa bowiem na ogólny stan zdrowia. Także osoby ze zdiagnozowaną chorobą nowotworową powinny włączyć do diety pestki dyni. Znajdujące się w nich fitosterole wpływają pozytywnie na zjawisko oporności wielolekowej u pacjentów onkologicznych. Są zatem ważnymi składnikami diety zarówno w prewencji raka, jak i przy jego leczeniu. Pestki dyni to też ważny element diety osób chorujących na nerki. Ograniczając ilość wydalanego z moczem kwasu szczawiowego, wspierają leczenie wielu chorób nefrologicznych.

Pestki dyni na dobrą kondycję fizyczną i intelektualną

Pestki dyni dzięki wysokiej zawartości białka są pożądanym składnikiem diety budującej masę mięśniową. Stanowią idealny dodatek do jadłospisu wyczynowych sportowców. Sięgnij po nie, jeśli regularnie ćwiczysz. Białko, magnez i inne mikroelementy wzmacniają mięśnie i biorą udział w ich regeneracji. Sprawdzą się więc jako przekąska przedtreningowa i potreningowa. Pestki dyni korzystnie działają na pamięć i koncentrację, więc są doskonałe dla pracowników umysłowych, uczniów i studentów. Dodają energii nie tylko fizycznej, ale też psychicznej, dlatego pomagają skupić się na pracy i realizacji wyznaczonych zadań. Wysoka zawartość cynku decyduje natomiast o tym, że pestki dyni są polecane mężczyznom, którym zależy na dobrej kondycji seksualnej. Dowiedziono bowiem, że cynk wraz z selenem wpływa na zwiększone libido u panów. Przy okazji zmniejszają ryzyko chorób prostaty.

Pestki dyni na młodość i urodę

Różnorodność mikroelementów zawartych w pestkach dyni powoduje, że mają one nieoceniony wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. To głównie zasługa witaminy A i E oraz cynku. Pestki dyni uzupełniają ich niedobory, chroniąc przed wypadaniem włosów. Warto połączyć ich spożywanie ze stosowaniem oleju rycynowego, który znajdziesz w sklepie Bioswena w dziale pielęgnacja włosów. Oprócz tego pestki dyni są zalecane przy problemach z łamliwością paznokci i przesuszeniem cery. Przyspieszają też procesy gojenia się skóry. Natomiast występujące w nich, liczne źródła przeciwutleniaczy wpływają na spowolnienie procesów starzenia się skóry. Mogą więc hamować pojawianie się zmarszczek, pozwalając dłużej cieszyć się jędrną i gładką cerą.

Jak jeść pestki dyni?

Nie istnieje jeden przepis na to, jak jeść pestki dyni. Z pewnością jednak warto włączyć je do śniadania, żeby dodawały energii już na początku dnia. W kolejnych godzinach ich niewielkie ilości mogą pomóc pokonać głód między posiłkami. Pestki dyni są smaczne jako samodzielna przekąska, lecz będą też świetnym uzupełnieniem mnóstwa dań i deserów. Doskonale sprawdzają się w świeżych sałatkach, którym nadają przyjemnej chrupkości. Warto je do tego uprażyć na patelni, wydobywając z nich maksimum smaku i aromatu. Możesz połączyć pestki dyni z podobną w smaku pastą tahini lub dodawać je do pesto, pasztetów i past kanapkowych. Stanowią też ciekawy dodatek do musli, granoli, domowych batoników czy popularnych ostatnio kulek mocy. Zmielone pestki dyni doskonale zagęszczają wszelkiego rodzaju farsze i nadzienia, poprawiając ich strukturę. Po zmieleniu mogą być również traktowane jako alternatywna mąka, której konsystencję porównuje się do mąki kokosowej. Możesz wykorzystać ją do ciasteczek i innych słodkich wypieków.

Ile pestek dyni jeść dziennie?

Pamiętaj, żeby pilnować, ile pestek dyni dziennie zjadasz. Są nie tylko bombą witaminową i mineralną, ale także kaloryczną. W 100 gramach pestek znajduje się aż 559 kilokalorii. Ich wysoka kaloryczność dodaje energii, gdy są spożywane z rana. Jeśli jednak spożywasz ich zbyt wiele, stają się zgubne dla sylwetki. 30 gramów na cały dzień wydaje się dostateczną porcją. Można to przeliczyć na łyżkę pestek dyni dodanych do śniadania i na małe porcje przegryzane przez resztę dnia. Dziennego spożycia musisz pilnować samodzielnie, ponieważ pestki dyni są na tyle zdrowe, że nawet zjedzone w zbyt dużej ilości nie dają skutków ubocznych. Nie odczujesz więc żadnych nieprzyjemności ze strony układu pokarmowego, a kilogramów będzie przybywać za każdym razem, gdy przesadzisz z podjadaniem!

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl