


Jak jeść orzechy włoskie?
Naukowcy są zgodni - orzechy włoskie są najzdrowsze, nie znajdziemy też drugiego takiego cennego pożywienia. Orzechy włoskie pod względem właściwości odżywczych przewyższają orzeszki ziemne, migdały, nerkowce, orzechy laskowe i brazylijskie, orzechy makadamii czy pistacje. Garstka orzechów włoskich dziennie dostarczy nam dwa razy więcej przeciwutleniaczy, witamin i minerałów niż w przypadku dowolnych innych powszechnie spożywanych orzechów. Będzie to nie tylko zdrowa, smaczna i pełnowartościowa przekąska, ponieważ orzechy włoskie mogą być też cennym dodatkiem do dań, sałatek czy wypieków. Znajdziemy je również w bakaliach.
Co ciekawe, orzechy włoskie wykorzystuje się też w kosmetyce - liście i zielone łupiny orzecha zawierają barwnik juglon, który służy do produkcji balsamów, kremów brązujących i peelingów.
Orzechy włoskie - wartości odżywcze
Z powodzeniem zastępują w codziennej diecie ryby, ponieważ zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole, które działają przeciwzakrzepowo, poprawiają pracę mózgu i obniżają poziom złego cholesterolu. Już niewielka garść orzechów zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3. Osoby z chorobami układu krążenia czy serca z pewnością docenią fakt, że włoskie orzechy zawierają L-argininę, która rozszerza naczynia wieńcowe oraz kwas elagowy, który odpowiada za odporność i wykazuje działanie antynowotworowe.
Warto wiedzieć, że orzechy włoskie łuskane charakteryzuje wysoka zawartość tłuszczu, co czyni je rekordzistami pod względem kaloryczności - w 100 g orzechów jest to 645 kcal. Oznacza to, że zjedzenie pięciu orzechów włoskich da nam taki ładunek energetyczny jak jeden pączek. Jednak prozdrowotne właściwości orzechów przyniosą nam nieporównywalnie więcej korzyści niż przetworzone tłuszcze i cukier prosty w słodyczach.
Prozdrowotne właściwości orzechów włoskich
Najważniejszą zaletą, jaką przynosi regularne spożywanie orzechów włoskich to fakt, że są one bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne, które mają wspaniały wpływ na układ krążenia. Działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko zakrzepów i obniżają poziom złego cholesterolu. Ponadto L-arginina wpływa na rozszerzenie się naczyń krwionośnych, dzięki czemu obniża się ciśnienie krwi i w rezultacie spada ryzyko zawału serca.
Właściwości odżywcze orzechów włoskich to dobroczynny wpływ na system nerwowy dzięki zawartości kwasu lanolinowego, kwasu foliowego i magnezu. Dlatego są to najzdrowsze orzechy, które poleca się przede wszystkim osobom pracującym umysłowo, a także przemęczonym i zestresowanym. Natomiast duża ilość fosforu, miedzi i manganu, a także kwasu linolenowego (z którego organizm wytwarza kwasy omega-3) wzmacniają komórki mózgowe i prowadzą do wytworzenia się nowych, poprawiając pamięć i koncentrację. Orzechy włoskie przyczyniają się także do prawidłowego rozwoju płodu, dlatego są rekomendowane kobietom w ciąży.


