Orzechy nerkowca – smaczna i zdrowa przekąska
Zawsze warto mieć pod ręką pełnowartościowe produkty, które możemy dodać do śniadania, przygotować z nich pełnowartościową sałatkę czy też spożyć jako samodzielną przekąskę. Dzięki temu nie sięgniemy po wysoce przetworzoną i niezdrową żywność, a nasz organizm dostanie wszystko to, czego potrzebuje do prawidłowego działania – zostanie wspaniale odżywiony, a my będziemy mogli cieszyć się dobrym samopoczuciem. Jest to szczególnie ważne w pracy, szkole czy na uczelni, gdzie potrzebujemy być kreatywni i skupieni, a także po wysiłku fizycznym, kiedy zapotrzebowanie na energię i substancje odżywcze wzrasta.
W tej roli wspaniale sprawdzą się orzechy nerkowca, czyli tak zwane nerkowce. Są delikatnie i nieco słodkawe w smaku. Można spożywać je jako samodzielną przekąskę, element w „mieszkaniach studenckich” lub też dodatek do różnego rodzaju sałatek. Ponadto niektórzy dodają je do owsianek i jogurtów z muesli. Warto jednak pamiętać o tym, że nie w każdej wersji orzechy nerkowca będą dla nas zdrowe – należy unikać nerkowców smażonych i solonych, ponieważ są prawdziwą bombą kaloryczną przetworzoną tak, że traci swoje cenne właściwości.
Dlatego w naszym sklepie znajdą Państwo wysokiej jakości orzechy nerkowca, które są w 100% naturalne i pozbawione sztucznych dodatków. Dostępne są całe orzechy oraz połówki, dzięki czemu każdy będzie mógł wybrać to, co lubi najbardziej. Serdecznie zapraszamy.
Wartości odżywcze orzechów nerkowca
Warto wiedzieć, że 100 g nerkowców dostarczy nam około 553 kcal, z czego większość to jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jest to niezwykle zdrowa, ale też kaloryczna przekąska, dlatego orzechy nerkowca powinny być spożywane rozsądnie i z umiarem, szczególnie przez osoby będące na diecie odchudzającej. Ponadto nerkowce są cennym źródłem węglowodanów oraz wysokiej jakości białka roślinnego. Dlatego będą wspaniałą przekąską dla osób regularnie uprawiających aktywność fizyczną – zarówno profesjonalnie, jak i amatorsko. Docenią je również wegetarianie i weganie, którzy potrzebują zdrowych i pełnowartościowych zamienników dla białka pochodzenia zwierzęcego.
Orzechy nerkowca na tle innych gatunków nie zawierają wiele błonnika pokarmowego (z tego są znane przede wszystkim migdały i pistacje), mają jednak największą ilość żelaza, które potrzebne jest do prawidłowego funkcjonowania m.in. układu krwionośnego, nerwowego i kostnego. Ponadto znajdziemy w nich inne, cenne minerały, takie jak fosfor, magnez, potas, cynk, sód, wapń i selen, a także witaminę E, K i z grupy B. Wszystkie one są niezbędne dla właściwej pracy naszego organizmu. Regularne spożywanie w rozsądnych ilościach orzechów nerkowca pomoże nam uzupełnić ich niedobory, poprawić nasze zdrowie oraz dobre samopoczucie.
Orzechy nerkowca – właściwości prozdrowotne
Ze względu na wysoką zawartość cennych witamin i minerałów, a także kwasów tłuszczowych, orzechy nerkowca uznawane są za niezwykle zdrowe, podobnie jak inne gatunki orzechów. Ich regularne spożywanie wpłynie korzystnie na nasze zdrowie, kondycję fizyczną i samopoczucie, a także wygląd, ponieważ zawarte w nich substancje odżywcze będą miały zbawienny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci.
Liczne badania naukowe potwierdziły, że nerkowce zapobiegają wystąpieniu chorób serca, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów. Zmniejszają więc ryzyko zawału serca i problemów sercowo-naczyniowych. Orzechy nerkowca wzmocnią również nasze kości i stawy, głównie ze względu na wysoką ilość miedzi, której niedobór prowadzi do osteoporozy. Co ważne, mają niski indeks glikemiczny (15), przez co nie wywołują nagłego wzrostu poziomu oglukozy. W umiarkowanych ilościach mogą je więc spożywać także osoby odchudzające się albo zmagające się z insulinoopornością.
Serdecznie zapraszamy na zakupy.