Niewiele osób wie, że orzechy laskowe pochodzą z leszczyny. Jest to drzewo liściaste, które preferuje żyzne gleby i dużą ilość słońca. Kwitnie wczesną wiosną, wypuszczając piękne kwiaty, orzechy natomiast można zbierać jesienią.
Orzechy laskowe – charakterystyka
Co ciekawe, pęki orzecha pojawiają się na drzewie leszczyny dużo szybciej niż liście, ponieważ są zdolne do wzrostu nawet w niskich temperaturach, zanim na dobre zagoszczą ciepłe, przyjemne dni wiosny. Orzechy laskowe znajdują się w miseczce, którą pokrywają wystrzępione liście.
Choć orzechy laskowe znane są i chętnie spożywane od setek lat, dopiero od niedawna zaczęliśmy prawdziwie doceniać ich wspaniałe walory smakowe. Są chętnie wykorzystywane w celach kulinarnych, jako dodatek do ciast, ciasteczek i różnego rodzaju deserów. Niektórzy przygotowują z orzechami laskowymi również pieczenie mięsne. Spotkamy je w mieszankach bakaliowych i studenckich. Posłużą także jako pyszna, pełnowartościowa i samodzielna przekąska, którą można zjeść w pracy, na uczelni, w trakcie lub po wysiłku fizycznym czy podczas wieczornego seansu w domu.
Właściwości zdrowotne orzechów laskowych
Ze względu na zawarte w nich substancje odżywcze, orzechy laskowe powinny szczególnie spożywać osoby cierpiące na problemy ze snem. Korzystnie wpływają także na cały system odpornościowy, wzmacniając go i stymulując do regeneracji. Zdecydowanie powinniśmy więc spożywać orzechy laskowe przede wszystkim jesienią i zimą, czyli w okresie o zwiększonej zachorowalności.
Badania naukowe pokazują jasno, że włączenie orzechów laskowych do codziennej diety zredukuje ryzyko rozwoju miażdżycy, wystąpienia zawału serca i cukrzycy. Ponadto wspomagają rozwój i pracę mózgu, poprawiają koncentrację i pamięć. Są więc szczególnie polecane uczniom, studentom i pracownikom umysłowym. Zapobiegając wzrostowi hormonów stresu i redukując ciśnienie, przyczyniają się do naszego dobrego samopoczucia.
Orzechy laskowe same w sobie są dość kaloryczne, zaskakujący jest jednak fakt, że zawierają tłuszcz, który wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej. Zdecydowanie warto jest więc mieć je pod ręką i spożywać w umiarkowanych ilościach, podgryzając je nawet w pracy czy w szkole.
Orzechy laskowe – wartości odżywcze
W 100 g orzechów laskowych znajduje się 628 kcal, 60 g tłuszczu, 17 g węglowodanów i 15 g białka. Duża zawartość błonnika (10 g na 100 g produktu) sprawia, że orzechy laskowe niezwykle korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego układu trawiennego, zapewniając uczucie sytości i polepszając ruchy perystaltyczne jelit.
Zawarta w orzechach laskowych witamina C poprawia system odpornościowy, działając jednocześnie jako naturalny antyoksydant. Z kolei zawartość magnezu i wapnia wspomaga prawidłową pracę kości, stawów i mięśni. Ponadto w orzechach laskowych znajdziemy również witaminę A, B6 i witaminę K, a także cynk, magnez, żelazo oraz potas. Są one niezbędne do tego, abyśmy na co dzień mogli cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Orzechy laskowe będą więc smacznym, naturalnym i pełnowartościowym dodatkiem do naszej diety.
W ofercie naszego sklepu internetowego znajdą Państwo wysokiej jakości orzechy laskowe. Polecamy również orzechy włoskie i ziemne, a także suszone owoce i gotowe mieszanki pysznych bakalii. Serdecznie zapraszamy na zakupy i prosimy o kontakt w przypadku pytań.