100,0% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam26398Nie polecam8

Zgodność z opisem
5
Koszt wysyłki
5
Obsługa kupującego
5

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (InPost paczkomaty24/7) już od 250,00 zł.
Filtruj
Producent
Cena
  • od
    do
Promocja

Oleje z czarnuszki - całe bogactwo natury w jednej butelce

Olej z nasion czarnuszki znany jest już od tysiecy lat i ceniony za to, że oczyszcza organizm z toksyn. Przez starożytnych był wykorzystywany jako uniwersalny lek na wszelkiego rodzaju dolegliwości i problemy zdrowotne. Nie bez powodu określało się go złotem faraonów - nawet ówczesny władca miał zawsze przy sobie olej czarnuszki lub nasiona we fiolce.

Obecnie jego pozyskiwanie jest dużo prostsze, tańsze i bardziej wydajne, dzięki czemu wszyscy mogą skorzystać z jego wspaniałych właściwości. Olej z czarnuszki siewnej ma w sobie większość substancji odżywczych, których na co dzień potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania.

Pochodzenie i charakterystyka nasion z czarnuszki, z których wytwarza się olej

Co ciekawe, czarnuszka pochodzi z terenów Azji Zachodniej i Europy Południowo-Wschodniej. Posiada charakterystyczny wygląd dzięki niebieskim i białym kwiatom, które pięknie prezentują się w rozkwicie. Najcenniejsza jej część, czyli czarne jak węgiel, trójgraniaste nasionka znajdują się właśnie w owocach kwiatu - to z nich wytwarzany jest później olej. Można samodzielnie zasadzić ją na swoim balkonie czy w ogrodzie.

Jak włączyć olej z czarnuszki do diety? Wskazówki kulinarne

Czarnuszka jest rośliną, z której najcenniejsze są nasiona. Znajdują szerokie zastosowanie przede wszystkim w kuchni, służąc jako smaczny dodatek do dań i wypieków, nadając im charakterystycznego smaku i zapachu. Jest to więc naturalny składnik, który z powodzeniem może być wykorzystywany do dań mięsnych, sałatek, wypieku chleba i niektórych przekąsek.

Równie szerokie jest zastosowanie oleju z czarnuszki - olej ten może służyć jako zdrowy i smaczny dodatek do różnego rodzaju sałatek i niektórych deserów. Możemy wykorzystać go również do dań mięsnych i rybnych, należy jednak pamiętać, że nie powinien służyć do smażenia, a raczej do polania na talerzu gotowych już dań.

Olej z czarnuszki - składniki i smak oleju

Nasiona czarnuszki, podobnie jak sam olej, są nieco gorzkie w smaku i mają intensywny, korzenny zapach, co niestety zniechęca niektóre osoby. Warto jednak się przełamać i spróbować choćby częściowo włączyć do swojej diety, ponieważ ich skład stanowi prawdziwe bogactwo prozdrowotnych składników. Smak można złamać innymi elementami potraw czy przekąsek.

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe - jest to aż 85%! Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wśród nienasyconych kwasów tłuszczowych można wymienić cenny kwas linolowy, kwas oleinowy i kwas alfa-linolenowy. Ponadto olejem z czarnuszki dostarczamy witaminę E i uzupełnimy niedobory wapnia, magnezu, żelaza, potasu i innych minerałów.

Najważniejszą substancją, która wchodzi w skład oleju z czarnuszki są olejki eteryczne. Składają się one między innymi z z trans-anetolu, limonenu, p-cymenu, karwonu tymolu, ditymochinonu, tymohydrochinonu i tymochinonu - to właśnie je eksperci uznają za najcenniejsze dla zdrowia i skóry.

Prozdrowotne właściwości oleju z czarnuszki - o czym należy pamiętać?

Olej z czarnuszki jest składnikiem wielu leków i wyrobów medycznych, ponieważ regularne stosowanie wpływa korzystnie na odporność, działając jednocześnie przeciwzapalnie i przeciwdrobnoustrojowo. Zawarte w nim witaminy stosowane są najczęściej do leczenia chorób, takich jak zbyt wysokie ciśnienie krwi, wahania poziomu cukru we krwi, schorzenia układu trawiennego i nerwowego, a także różnego rodzaju alergii (również ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega 3, omega 6 i omega 9).

Olej z czarnuszki - właściwości przy produkcji kosmetyków

Jak więc widać, zdecydowanie warto stosować produkty na bazie czarnuszki. Nic dziwnego, że poza przemysłem spożywczym jest także szeroko stosowana w kosmetyce i farmaceutyce. Szczególnie ekologiczne firmy wykorzystują jako element swoich wyrobów olej z czarnuszki - zastosowanie obejmuje przede wszystkim kosmetyki do stosowania na skórę. Działa kojąco i wzmacniająco, poprawiając koloryt skóry, łagodząc podrażnienia i zabezpieczając przed poparzeniami słonecznymi. Olej z czarnuszki na włosy przyniesie podobny, wspaniały efekt.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl