100,0% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam24706Nie polecam7

Zgodność z opisem
5
Koszt wysyłki
5
Obsługa kupującego
5

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (InPost paczkomaty24/7) już od 250,00 zł.
Filtruj
Producent
Cena
  • od
    do
Nowość
Promocja

Olej rycynowy - najważniejsze informacje

Olej rycynowy wytwarzany jest z nasion rącznika pospolitego, dlatego często określa się go również jako olej rącznikowy. Jego drogocenne właściwości znane były już kilka tysięcy lat temu, gdy zakres jego stosowania był naprawdę szeroki - używano go, podobnie jak obecnie jako środek przeczyszczający i pielęgnacyjny. Doskonale sprawdza się więc podobnie jak w starożytnym Egipcie czy Indiach, jako lek na większość schorzeń czy problemów jelitowych i skórnych.

Obecnie olej rycynowy jest zdecydowanie częściej wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym jako składnik kremów, balsamów i różnego rodzaju odżywek pielęgnujących. Co ciekawe, rycynowy olej można również znaleźć w różnego rodzaju mydłach czy tkaninach.

Cena oleju rycynowego jest naprawdę niska - można kupić go za kilka-kilkanaście złotych i wykorzystać do samodzielnej terapii wzmacniającej twarz, włosy, rzęsy i brwi, wzmocnimy nim także paznokcie. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu.

Kosmetyczne zastosowanie oleju rycynowego

Olej rycynowy z powodzeniem może być stosowany na różnego rodzaju problemy występujące na twarzy (działa kojąco również na trądzik). W procesie pielęgnacji skóry najpierw należy przemyć ją ciepłą wodą, która otworzy pory, a następnie za pomocą okrężnych ruchów rozprowadzić olej rycynowy po całej skórze lub też punktowo w przypadku zmian skórnych.

Co ważne, wykazuje wspaniałe właściwości pielęgnacyjne i jak żaden inny kosmetyk wykazuje działanie antybakteryjne, zmiękczające i nawilżające, a także wygładzające. Nic więc dziwnego, że stosuje się go szeroko w kosmetyce również jako środek wzmacniający i uelastyczniający powierzchnię skóry, pomagając jej w regeneracji. Można stosować go także na skórę brzucha, pięt, kolan i łokci.

Skuteczny olejek rycynowy - włosy, brwi i rzęsy

Olej rycynowy na włosy? Dlaczego nie! Sprawia, że stają się one dłuższe, bardziej gęste i lśniące. Ponadto hamuje wypadanie włosów, odżywiając cebulki i pobudzając je do wzrostu. Stosowanie polega na tym, że należy rozprowadzić go na długości włosów oraz na skórę głowy, a później zostawić przynajmniej na godzinę - w celu osiągnięcia lepszych rezultatów najlepiej na całą noc. Ważne będzie regularne wykorzystywanie produktu. Zawierają go kosmetyki do wzmocnienia brwi i rzęs, ponieważ na nie również posiada wspaniały wpływ.

Przeczyszczające działanie oleju rycynowego

Olej rycynowy znany jest również z silnego działania przeczyszczającego ze względu na duże stężenie kwasu rycynolowego. Wystarczy przyjąć doustnie jedną lub dwie łyżeczki stołowe, aby wzmóc perystaltykę jelita. Substancja przenika przez błonę śluzową układu trawiennego, pomagając wodzie dojść do mas kałowych, co pozwala na szybsze wypróżnienie się. Dlatego olejem rycynowym leczy się ostre zaparcia i zatrucia pokarmowe. Przeciwwskazania to ciąża i przewlekłe choroby układu trawiennego.

Proponujemy Państwu szeroki wybór środków i dbamy o wysoką jakość każdego produktu. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą, a w razie pytań do kontaktu.

 

 

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl