99,6% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam25621Nie polecam89

Zgodność z opisem
5
Koszt wysyłki
Obsługa kupującego
5

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (FedEX) już od 80,00 zł.
Filtruj
Producent
Cena
  • od
    do
Nowość
Promocja

Warto wiedzieć, że oleje kokosowe uznawane są jako jedne z najzdrowszych na świecie. W ich składzie znajdziemy przede wszystkim kwasy tłuszczowe nasycone (laurynowy, palimitynowy, kaprylowy i stearynowy) oraz nienasycone (oleinowy – omega-9 i linolowy omega-6).

Olej KOKOSOWY 500ml nierafinowany SZKŁO

Olej KOKOSOWY 500ml nierafinowany SZKŁO
Olej KOKOSOWY 500ml nierafinowany SZKŁO

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 16,49 zł
szt.

Olej kokosowy nierafinowany 900ml PET

Olej kokosowy nierafinowany 900ml PET
Olej kokosowy nierafinowany 900ml PET

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 27,90 zł
szt.

Olej KOKOSOWY nierafinowany 900ml SZKŁO

Olej KOKOSOWY nierafinowany 900ml SZKŁO
Olej KOKOSOWY nierafinowany 900ml SZKŁO

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 26,90 zł
szt.

Olej kokosowy rafinowany 900ml PET

Olej kokosowy rafinowany 900ml PET
Olej kokosowy rafinowany 900ml PET

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 21,90 zł
szt.

Olej KOKOSOWY rafinowany 900ml SZKŁO

Olej KOKOSOWY rafinowany 900ml SZKŁO
Olej KOKOSOWY rafinowany 900ml SZKŁO

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 21,90 zł
szt.

Olej MCT z kokosa 250ml

Olej MCT z kokosa 250ml
Olej MCT z kokosa 250ml

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 24,50 zł
szt.

Olej MCT z kokosa 500ml

Olej MCT z kokosa 500ml
Olej MCT z kokosa 500ml

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 37,90 zł
szt.

Oleje kokosowe – charakterystyka

Dzięki temu z powodzeniem jest wykorzystywany nie tylko w kuchni do przygotowywania pysznych posiłków, ale także w kosmetyce do pielęgnacji ciała.

Oleje kokosowe to oleje roślinne wytwarzane są z kopry, czyli twardego miąższu orzechów kokosowych. Po zbiorach jest ona podgrzewana i tłoczona, a później pozostawiona do wystygnięcia. W temperaturze pokojowej olej kokosowy przybiera postać białej, twardej masy. Natomiast po podgrzaniu zmienia barwę na jasnożółtą ze względu na zawarte w nim tłuszcze, uwalniając wspaniały zapach kokosa.

Co ważne, w olejach kokosowych znajdują się nasycone kwasy tłuszczowe, które posiadają średniej długości łańcuchy węglowe, czyli średnio łańcuchowe trójglicerydy (MTC). Są one trawione i wchłaniane przez organizm w zupełnie inny sposób niż te zawarte przykładowo w smalcu. Dzięki temu nie przyczyniają się do zwiększenia poziomu złego cholesterolu i w konsekwencji rozwoju miażdżycy czy chorób serca. Należy jednak pamiętać, że mimo wszystko oleje kokosowe są bardzo tłuste, dlatego należy stosować je rozsądnie w czasie przygotowywania codziennych posiłków.

Rodzaje olejów kokosowych

W sklepach oleje kokosowe dostępne są zarówno w formie rafinowanej, jak i nierafinowanej. Przed podjęciem decyzji zakupowej warto poznać ich charakterystykę i różnice między nimi, aby w pełni dopasować produkt do swoich potrzeb. Co ważne, mają pochodzenie roślinne, dlatego mogą być spożywane przez wegetarian i wegan, a także wszystkich osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę.

Oleje kokosowe nierafinowane mają w swoim składzie dużo więcej składników odżywczych, zachowują również mocniejszy aromat i smak orzechów kokosowych. Dzięki temu będzie idealny do przeprowadzania domowych zabiegów pielęgnacyjnych, przykładowo nawilżania i odżywiania skóry czy włosów. Warto jednak pamiętać o tym, że nierafinowane oleje kokosowe nie nadają się do użycia na ciepło, czyli do smażenia czy pieczenia. Można nimi jednak posmarować kromkę chleba zamiast masłem.

Równie popularne są oleje kokosowe rafinowane, które powstają w zaawansowanym procesie czyszczenia w trakcie produkcji. Są bardziej przetworzone, co pozbawia je charakterystycznego smaku i zapachu kokosa, a także większości składników odżywczych. W trakcie rafinacji, czyli procesów podgrzewania oleju do wysokich temperatur, zyskują jednak dużą większą trwałość oraz wyższą temperaturę palenia. Z tego względu rafinowane oleje kokosowe nadają się idealnie do smażenia i pieczenia. Nie przyniosą jednak efektów w pielęgnacji ciała.

Oleje kokosowe – właściwości zdrowotne

Co ważne, oleje kokosowe wpływają korzystnie na pracę mózgu dzięki zawartości trójglicerydów średniołańcuchowych, poprawiając jednocześnie funkcje poznawcze u osób chorych na Parkinsona i Alzheimera. Dzięki nim oleje kokosowe są trawione z pominięciem insuliny, dlatego spokojnie mogą go spożywać chorzy na cukrzycę i insulinooporność. Dodatkowo pomagają w utracie wagi i przyśpieszają procesy gojenia się ran, stymulując powstawanie nowego nabłonka i produkcję włókien kolagenowych.

Serdecznie zapraszamy na zakupy.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl