100,0% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam24706Nie polecam7

Zgodność z opisem
5
Koszt wysyłki
5
Obsługa kupującego
5

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (InPost paczkomaty24/7) już od 250,00 zł.
Filtruj
Producent
Cena
  • od
    do
Nowość
Promocja

Olej rycynowy jest jednym z najchętniej wykorzystywanych rodzajów olei nie tylko w lecznictwie, ale i kosmetyce. Korzystają więc z niego przede wszystkim koncerny farmaceutyczne i kosmetyczne.

Olej rycynowy – ważne informacje i ciekawostki

Warto jednak wiedzieć, że olej rycynowy rafinowany dostępny jest na rynku już za kilka złotych za buteleczkę, dzięki czemu również w domowym zaciszu możemy cieszyć się z jego wspaniałych właściwości. Jego samodzielne wykorzystanie będzie więc dużo tańszą, naturalną i skuteczną formą kuracji.

Właściwości lecznicze oleju rycynowego rafinowanego

Choć najczęściej olej rycynowy wykorzystywany jest w celach kosmetycznych, warto poznać jego prozdrowotne działanie. Tutaj należy wspomnieć, że może być on stosowany zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie, nie jest więc prawdą, że olej rycynowy rafinowany nie nadaje się do spożycia. Ważne jest jedynie jego rozsądne i uważne użycie, najlepiej po zapoznaniu się z ulotką dołączoną do opakowania.

Olej rycynowy z powodzeniem może być wykorzystywany jako środek uśmierzający zaparcia – po spożyciu działa przeczyszczająco, ponieważ działa drażniąco na błonę śluzową jelit, ogranicza wchłanianie płynów i soli. To powoduje zmiękczenie mas kałowych i w rezultacie lepszą perystaltykę jelit. Wystarczy podanie 1-2 łyżek stołowych oleju rycynowego, aby uzyskać efekt przeczyszczający. Należy jedynie pamiętać o tym, że jest to środek doraźny i nie powinno się stosować go przewlekle.

Co ciekawe, olej rycynowy rafinowany wykazuje również właściwości przeciwbólowe, jest więc często stosowanym środkiem na bóle głowy, krzyża oraz brzucha, a także bóle mięśniowe i stawowe. W tym celu należy go podgrzać, nasączyć nim gazę lub cienką szmatkę i przyłożyć do bolącego miejsca. Okłady z ciepłym olejem rycynowym pobudzą obieg limfy w naszym organizmie, uśmierzając ból – co ważne, należy zdjąć je, gdy utracą ciepło. Można stosować je cyklicznie, przykładowo kilka razy dziennie przez parę dni, a później zrobić kilkudniową przerwę.

Olej rycynowy rafinowany w kosmetyce

Olej rycynowy znany jest przede wszystkim ze swoich wspaniałych właściwości pielęgnujących i regeneracyjnych. Warto więc stosować go na włosy, brwi oraz rzęsy regularnie, rozprowadzając go na ich powierzchni i trzymając przynajmniej kilkanaście minut. Dzięki temu staną się odżywione, wzmocnione i bardziej miękkie, zachwycając swoim blaskiem.

Kolejną korzyścią wynikającą z używania oleju rycynowego rafinowanego na włosach jest to, że zapobiega rozdwajaniu się końcówek i pobudza cebulki do wzrostu. Regularnie przeprowadzana kuracja przyniesie wspaniałe rezultaty, a będzie naprawdę niedroga.

Przeciwwskazania do stosowania oleju rycynowego

Jak wszystkie tego typu preparaty, olej rycynowy rafinowany również zawiera przeciwwskazania do stosowania wewnętrznego. Nie należy stosować go w przypadku znacznego odwodnienia, niedrożnych jelit, zapalenia wyrostka robaczkowego i stanów zapalnych okrężnicy. Jest również szkodliwy dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Nie istnieją natomiast przeciwwskazania do stosowania oleju rycynowego zewnętrznie – nie powinno się go jednak stosować, gdy mamy na powierzchni skóry duże rany lub zmiany alergiczne.

Olej rycynowy rafinowany może wywoływać działania niepożądane, takie jak nudności, wymioty, biegunki i bóle brzucha. Dlatego należy używać go rozsądnie, zgodnie z zaleceniami zawartymi w ulotce dołączonej do opakowania.

Serdecznie zapraszamy na zakupy.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl