100,0% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam21132Nie polecam3

Zgodność z opisem
5
Koszt wysyłki
5
Obsługa kupującego
5

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (InPost paczkomaty24/7) już od 250,00 zł.

Olej rafinowany czy nierafinowany?

Olej rafinowany czy nierafinowany?

Zastanawiasz się, czy należy używać oleju rafinowanego, czy nierafinowanego? Aby móc dokonać właściwego wyboru, należy przede wszystkim dowiedzieć się, czym różnią się od siebie te dwa produkty. Rafinacja to wieloetapowa metoda oczyszczania oleju wykorzystująca wysoką temperaturę i odpowiednie środki chemiczne. Olej nierafinowany jest natomiast tłoczony i oczyszczany w sposób mechaniczny. Jakie są właściwości obu olejów i który z nich lepiej sprawdzi się w Twojej kuchni? Poznaj ich właściwości i podejmij decyzję!

Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?

Olej rafinowany od nierafinowanego różni się głównie sposobem pozyskania. Olej rafinowany to powszechniejszy i stosunkowo tani rodzaj tłuszczu. Jest oczyszczany przy wykorzystaniu wysokiej temperatury i środków chemicznych. Po szeregu przemian olej rafinowany ma ciemną barwę oraz neutralny smak i zapach. Proces rafinacji prowadzi do pozbycia się nie tylko zanieczyszczeń, ale też cennych składników odżywczych. To jednak olej rafinowany jest najbardziej polecany jako tłuszcz do smażenia i wykorzystania w daniach poddawanych obróbce termicznej w wysokich temperaturach. Można go zastąpić tylko nielicznymi olejami, które są dostępne w sprzedaży.

Olej nierafinowany od rafinowanego różni się wyglądem, składem i właściwościami. Pozyskiwany drogą tłoczenia na zimno, ma jasną barwę i wyczuwalny, roślinny smak oraz aromat charakterystyczny dla rośliny, z której został wyprodukowany. Olej nierafinowany jest doskonałym dodatkiem do potraw serwowanych na zimno, w tym do sałatek i surówek. Jest nieodzownym składnikiem dressingów. Bez względu na konkretną nutę smakową, doskonale łączy się z wieloma przyprawami i ziołami, które znajdziesz w naszym sklepie. Olej nierafinowany od oleju rafinowanego różni się także nietrwałością. Szybciej traci swoje właściwości, a niekorzystny wpływ ma na niego m. in. wysoka temperatura i światło dzienne. Nie jest polecany do smażenia i stosowania w dniach podawanych na ciepło.

Olej rafinowany i nierafinowany - sposób pozyskania

Sposób produkcji to jedna z głównych różnic między olejem rafinowanym a nierafinowanym. Okazuje się, że ma ona znaczny wpływ na właściwości tłuszczów, ale też decyduje o ich zastosowaniu w kuchni. To właśnie metoda wytwarzania decyduje o tym, że tłuszcze rafinowane są doskonałe do dań na ciepło, a olej nierafinowany sprawdza się w potrawach serwowanych na zimno.

Produkcja oleju rafinowanego

Olej rafinowany jest wytwarzany w wieloetapowym procesie oczyszczania przy użyciu wysokiej temperatury i przy zastosowaniu substancji chemicznych. Podczas rafinacji dochodzi do powstania szkodliwych dla organizmu izomerów trans. Ich zawartość w produkcie końcowym jest niska, lecz duże ilości oleju rafinowanego są szkodliwe dla zdrowia. Poza tym rafinacja pozbawia cennych składników, w tym fosfolipidów, steroli, witamin i minerałów. Oznacza to, że olej rafinowany jest dodatkiem pomagającym w przyrządzaniu potraw, lecz sam w sobie nie zawiera dostatecznej ilości mikroelementów. Jeśli często go spożywasz, zadbaj o witaminy w diecie, stosując odpowiednie preparaty z naszej oferty.

Produkcja oleju nierafinowanego

Olej nierafinowany jest poddawany oczyszczaniu mechanicznemu, którego etapami są sedymentacja i filtracja lub wirowanie. Procesy te są mniej ekonomiczne od rafinacji i nie pozwalają na stuprocentowe wykorzystanie surowca. Wpływa to także na wyższą cenę rynkową oleju nierafinowanego. Jego główną wadą jest jednak fakt, że oleje zimnotłoczone, tak jak i niepasteryzowane przetwory, mają tendencję do szybkiego psucia się. Ich data przydatności jest krótka, przez co muszą być przechowywane w chłodnym miejscu. Oleje nierafinowane należy przechowywać w butelkach z ciemnego szkła. Ma to na celu uchronienie ich przed promieniami słonecznymi, które dodatkowo przyspieszają procesy jełczenia.

Olej rafinowany czy nierafinowany - który zdrowszy?

Olej rafinowany nie zawiera składników odżywczych, cennych dla ludzkiego organizmu. W związku z tym wydaje się, że olej nierafinowany jest zdrowszy. Warto jednak pamiętać, że olej niepoddany rafinacji spala się już w temperaturze 110⁰C, co prowadzi do powstawania rakotwórczych substancji – akrylamidu i furanu. Istnieją więc okoliczności, w których jego wpływ na zdrowie jest zdecydowanie niekorzystny. Natomiast brakujące w oleju rafinowanym składniki odżywcze możesz uzupełniać, sięgając po dostępne w naszym sklepie nasiona, ziarna i pestki, które również zawierają cenne kwasy tłuszczowe.

Niemniej, spożywany na zimno olej nierafinowany zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, wspomagające układ krwionośny i pokarmowy oraz przeciwdziałające zawałom i miażdżycy. Obfituje też w antyoksydanty, chroniące organizm przed zmianami nowotworowymi i procesami starzenia. Ma wyższą zawartość steroli niż olej rafinowany, a związki te regulują poziom cholesterolu we krwi. Olej zimnotłoczony zawiera również duże ilości witaminy E odpowiadającej za zdrowy wygląd skóry. Co więcej, olej nierafinowany może zapobiegać otyłości, nadciśnieniu i redukować ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.

Rafinowany czy nierafinowany - który olej wybrać?

Zastanawiając się, czy lepszy będzie olej rafinowany, czy nierafinowany, musisz ustalić, do czego będziesz go wykorzystywać. Do smażenia i duszenia zdecydowanie lepszy będzie olej rafinowany. Jego temperatura dymienia jest znacznie wyższa od temperatury dymienia oleju nierafinowanego, a to oznacza, że może być z powodzeniem poddawany dalszej obróbce termicznej podczas przygotowywania posiłków. W procesie rafinacji staje się także o wiele bardziej odporny na zepsucie, a jego termin przydatności do spożycia znacznie się wydłuża. Nie sprawia problemów z przechowywaniem i może być trzymany w butelkach dowolnego koloru, tak szklanych, jak i plastikowych.

Natomiast olej nierafinowany sprawdzi się jako dodatek do wszystkich potraw podawanych na chłodno. Sięgaj po niego często, jeśli zmagasz się z nadciśnieniem lub masz problem z wysokim cholesterolem. Oleje zimnotłoczone są polecane osobom obarczonym ryzykiem wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Olej nierafinowany będzie dla Ciebie dobry również podczas diety. Jeśli dbasz o wygląd, chcesz zachować szczupłą sylwetkę lub poprawić kondycję skóry, bogactwo mikroelementów i kwasów nienasyconych zadziała, niczym doskonały suplement diety. Pamiętaj jednak, by olej nierafinowany zawsze przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu i pilnować jego krótkiego terminu ważności.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl