


Olej kokosowy nierafinowany – najważniejsze informacje
Kokosy są niezwykle zdrowe, ponieważ dostarczają nam wielu mikro- i makroelementów, które wspaniale odżywiają i wzmacniają nasz organizm. Z tego względu szeroko wykorzystuje się je zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym. Chcąc włączyć je do codziennej diety, możemy zdecydować się na smaczne wiórki kokosowe, mleczko, mleko, a także mąkę. Innym, równie popularnym i chętnie stosowanym produktem spożywczym na bazie kokosa jest olej kokosowy. Na rynku dostępne są jego dwie wersje – rafinowana i nierafinowana.
Olej kokosowy rafinowany jest tańszy i ma dłuższy termin przydatności do spożycia, zawiera jednak zdecydowanie mniej substancji odżywczych. Wiąże się to z procesami produkcji, które odbywają się w wysokich temperaturach i z wykorzystaniem sztucznych dodatków. Jest również pozbawiony wspaniałego smaku i przyjemnego zapachu.
Z kolei olej kokosowy nierafinowany uznawany jest za najzdrowszy na ziemi. Jest tłoczony na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie cenne substancje odżywcze. To właśnie im zawdzięcza swoje prozdrowotne i pielęgnacyjne właściwości. Jest biały i posiada delikatny, przyjemny kokosowy smak oraz zapach. W temperaturze do 26 stopni Celsjusza ma postać stałą, w wyższej natomiast ulega upłynnieniu. Decydując się na zakup oleju kokosowego nierafinowanego należy jedynie pamiętać o tym, że ma krótką datę przydatności do spożycia. Jeśli więc dopiero zaczynamy z nim swoją przygodę, warto zdecydować się na początek na nieduży słoiczek.
Wysokiej jakości olej kokosowy nierafinowany znajdą Państwo w ofercie naszego sklepu. Serdecznie zapraszamy.
Kulinarne zastosowanie oleju kokosowego nierafinowanego
Warto wiedzieć, że olej kokosowy nierafinowany jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowej pracy naszego organizmu. Są to przede wszystkim witaminy E i K oraz minerały, takie jak wapń, żelazo i cynk, które go wzmacniają, regulują jego pracę i działają jak naturalne antyoksydanty. Ponadto w oleju kokosowym nierafinowanym znajdziemy trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT), które między innymi wspomagają przemianę materii i ułatwiają odchudzanie się. Powinien więc być stałym elementem naszej codziennej diety.
Olej kokosowy nierafinowany doskonale nadaje się do gotowania i pieczenia, stanowiąc świetną alternatywę dla oleju słonecznikowego, masła czy smalcu. Warto jedynie pamiętać o tym, że posiada delikatny smak i zapach kokosu, który świetnie będzie współgrał z jednymi potrawami, jednak kolidował z innymi. Przykładowo sprawdzi się do pieczonej kaczki, nadziewanej jabłkami i żurawiną oraz do szarlotki, niekoniecznie jednak będzie pasował do łososia smażonego z ziołami. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji, które należy uwzględnić przed przystąpieniem do gotowania.
Olej kokosowy do pielęgnacji skóry
Wysoka zawartość cennych substancji odżywczych sprawia, że olej kokosowy nierafinowany będzie cennym preparatem do pielęgnacji całego ciała. Wspaniale nawilży, odżywi i zregeneruje naszą skórę, pozostawiając ją gładką i uelastycznioną. Ponadto przyspieszy procesy gojenia się ran, złagodzi podrażnienia i oparzenia, a ze względu na silne właściwości antybakteryjne będzie idealny do walki z trądzikiem.
Olej kokosowy nierafinowany będzie również wspaniałym kosmetykiem pielęgnacyjnym do włosów. Można nałożyć go w charakterze maski, która pozostawi je nawilżone, wzmocnione i głęboko odżywione. Co ważne, jest w 100% naturalny, przyniesie nam więc same korzyści.
Serdecznie zapraszamy.


