Uwielbia je nie tylko każdy łasuch, ale także osoby aktywne i wielbiciele zdrowego trybu życia. Masła orzechowe przypadną do gustu każdemu, kto lubi jeść smaczne, krzepiące i pełnowartościowe produkty. Wytwarzane są z naturalnych, zdrowych orzechów różnego rodzaju, dzięki czemu charakteryzują się wysoką wartością odżywczą.
Masła orzechowe - zdrowe i smaczne
Już w niewielkiej porcji można znaleźć skład ważnych witamin i minerałów, a także kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpłyną na naszą kondycję i zdrowie. Do wyboru jest pasta zarówno z, jak i bez dodatku soli oraz oleju palmowego.
Wykorzystanie masła orzechowego w daniach i deserach
Choć masło orzechowe powstało w Holandii, zostało spopularyzowane przez Amerykanów, którzy uczynili je nieodłącznym elementem swojej kuchni. Od kilku lat można zaobserwować rosnącą popularność tego rodzaju produktów także w Polsce - mogą być z powodzeniem wykorzystywane w formie dodatku do dań, przekąsek i deserów, takich jak owsianka, shake'i czy crunchy z jogurtem.
Coraz częściej orzechowe masła dodaje się także do ciast i ciasteczek, tworząc pyszne wypieki. Co ważne, orzechowy składnik poprawia ich smak sprawiając, że trudno im się oprzeć.
Pasta z orzechów jako alternatywa dla tradycyjnych maseł
Oczywiście pasty z orzeszków są chętnie wykorzystywanym dodatkiem do kanapek jako alternatywa dla masła i jego zamienników - sprawdzi się to szczególnie w przypadku dzieci i młodzieży. Warto pamiętać o tym, że masło z orzechów dostarczy nam wielu składników odżywczych, ponieważ jest roślinne i naturalne - nie będzie tak bardzo obciążało nasz organizm jak naturalne masło, wytwarzane na bazie produktów odzwierzęcych.
Dzięki temu pasty z orzechów arachidowych, laskowych, nerkowców i innych będą idealne dla wegetarian i wegan, którzy w swojej diecie ograniczają lub całkowicie eliminują białka pochodzące od zwierząt. W smaku są porównywalne, będą natomiast zdrowszym rozwiązaniem.
Orzechowe masła - szeroki wybór produktów
Nie każdy wie, że masło orzechowe powstaje poprzez prażenie orzechów w wysokiej temperaturze (powyżej 200 st. C). Co ważne, do produkcji masła orzechowego najczęściej wykorzystuje się orzechy ziemne, czyli arachidowe z lub bez dodatku soli. Coraz częściej spotyka się produkty bez dodatku oleju palmowego - są takie same w smaku i bardziej przyjazne dla środowiska naturalnego.
Oprócz pasty z orzeszków ziemnych w sklepach można znaleźć także masła z orzechów laskowych, migdałów oraz nerkowców - cieszą się one coraz większą popularnością wśród konsumentów. Są źródłem wielu witamin i minerałów, dostarczając organizmowi składniki korzystnie wpływające na jego prawidłową pracę. Te produkty również są dostępne w wersji bez oleju palmowego.
Wszystkie można zakupić w naszym sklepie - szczegółowe informacje znajdziesz w opisie każdego produktu.
Masło orzechowe - wartości odżywcze
Orzechy od tysięcy lat są jednym z najchętniej wybieranych dodatków do dań i przekąsek. Każdy gatunek zawiera cenne białka i tłuszcze, jest to także wartościowe źródło witamin oraz minerałów. Warto pamiętać, że zarówno białko, jak i witaminy pełnią niezwykle ważną rolę dla zdrowia człowieka.
Orzeszki arachidowe są bardzo cenione dzięki bogatej zawartości kwasów oleinowych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Przy zrównoważonym i regularnym spożyciu chronią przed chorobami układu krążenia, takimi jak między innymi miażdżyca, a w konsekwencji także przed udarem mózgu i zawałem serca.
Masła orzechowe bez sztucznych dodatków stanowią cenne źródło takich składników, jak białko, błonnik, potas, magnez oraz witamina E. Krem dostarczy nam więc większości substancji odżywczych, których potrzebuje nasz mózg oraz inne narządy.
Korzystny wpływ masła orzechowego na zdrowie
Systematyczne i zrównoważone spożywanie orzechowych produktów (zarówno w tradycyjnej postaci, jak i w formie masła czy kremu) sprzyja ochronie przed szkodliwymi schorzeniami układu krążenia. Korzystnie wpływa na prawidłowe działanie układu nerwowego, dzięki czemu łatwiej jest się nam skoncentrować i odniesiemy lepsze rezultaty w zapamiętywaniu ważnych informacji. Zatem zdrowy i pyszny krem z orzechów zawiera same wartościowe składniki i powinien być stałym elementem diety każdego z nas, szczególnie osób uczących się.
Jedzenie orzechów arachidowych, laskowych i migdałów korzystnie wpłynie także na naszą kondycję i samopoczucie. Wykazując działanie przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe, przy regularnym spożywaniu zredukuje ryzyko zawału serca. Każdy produkt bez dodatku soli, za to z cennymi składnikami takimi jak białka, zawiera wszystko to, czego potrzebujemy na co dzień.
W ofercie naszego sklepu znajdą Państwo produkty wyłącznie najwyższej jakości. W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu.