Mąka kokosowa to rodzaj mąki, która powstaje z suszonego mięsa kokosowego. Z biegiem lat zyskuje coraz większą popularność i jest coraz chętniej dodawana jako wzbogacenie i alternatywa, nawet dla mąki pszennej. Mąka kokosowa jest bezglutenowa, ma wysoką zawartość błonnika i białka, niską zawartość węglowodanów i jest bogata w kwas laurynowy. Zalet stosowania mąki kokosowej jest wiele. Po pierwsze, jest to bardzo zdrowa mąka do użycia. Ma niską zawartość węglowodanów i wysoką zawartość błonnika, co czyni ją dobrym wyborem dla osób chorych na cukrzycę lub próbujących schudnąć. Mąka kokosowa jest również bogata w białko, co sprawia, że jest dobrym wyborem dla osób stosujących dietę wegańską lub wegetariańską.
Mąka kokosowa - właściwości
Mąka kokosowa jest produktem ubocznym powstającym przy produkcji oleju i mleka kokosowego, co jest o tyle dziwne, że niewiele osób zdaje sobie sprawę z jej istnienia. W tym przypadku wilgotny miąższ orzecha kokosowego jest najpierw poddawany wieloetapowej obróbce w celu uzyskania oleju i mleka kokosowego. Dopiero po zebraniu tych dwóch pozornie niezbędnych surowców rozpoczyna się proces suszenia i tłoczenia, w wyniku którego powstaje mąka kokosowa.
Jakie są właściwości mąki kokosowej? Choć ma kokosowy posmak, to zaskakująco nie jest słodka. Przemawia za tym również ilość węglowodanów prostych w mące kokosowej, która ma niską zawartość cukru. Mąka kokosowa zawiera również dużo błonnika pokarmowego, znacznie więcej niż otręby i podobno jest bogatym źródłem tego składnika.
Zawiera również znacznie więcej białka niż przeciętna ilość mąk zbożowych. Ponieważ do produkcji mąki użyto miąższu kokosowego, jest to produkt bezglutenowy, który nie posiada naturalnie występującego w nim glutenu. Zawiera również dużą ilość MTC, czyli nasyconych średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które wspomagają lepszy metabolizm i spalanie tłuszczu.
To wyjaśnia, dlaczego mąka kokosowa lub sam, jest tak powszechne w sportowców i schematów diety, które promują utratę tłuszczu i wzrost mięśni.
Mąka kokosowa – na odporność i wysoki cukier
Mąka kokosowa jest jednym z produktów, o których powinni wiedzieć diabetycy i inne osoby zainteresowane wzmocnieniem swojego układu krążenia i układu odpornościowego. Spożywanie mąki kokosowej pomaga regulować i obniżać poziom cukru we krwi ze względu na niską ilość węglowodanów prostych. Ponadto, ponieważ jej niski indeks glikemiczny utrzymuje skoki insuliny na dystans, spożywanie jej pomaga w lepszych wynikach odchudzania.
Mąka kokosowa, pomimo wysokiej zawartości tłuszczu, jest przyjacielem w walce o lepsze zdrowie serca. Jest to możliwe dzięki obniżeniu ilości szkodliwego cholesterolu LDL. Błonnik w dużych ilościach ma korzystny wpływ na nasz układ pokarmowy i może być włączony jako element profilaktyki antynowotworowej.
Mąka kokosowa - zastosowanie
Przyjrzyjmy się, jak i kiedy możemy używać mąki kokosowej w naszej regularnej diecie, skoro znamy już jej zalety. Pomimo swojego charakterystycznego zapachu, mąka kokosowa nie ma znaczącego wpływu na smak ani nie działa obezwładniająco na inne składniki, co oznacza, że możesz ją łączyć z innymi mąkami bez wpływu na smak potraw.
Jeśli używasz mąki kokosowej do wypieku chleba, nie musisz się martwić, że smak będzie się zbytnio różnił od zwykłego chleba. Możesz użyć jej do stworzenia nowego smaku chleba, nie zmieniając jego oryginalnych właściwości. To samo można powiedzieć o naleśnikach.
Mąkę kokosową wykorzystuje się również do zagęszczania gulaszów i sosów, a także mięsa i ryb. Mąka kokosowa jest również fascynującą alternatywą dla drogich mąk orzechowych.
Mąka kokosowa jest często używana jako zamiennik mąki zbożowej w przepisach na wypieki, ale najlepiej jest używać mąki określonej w takich przepisach. Dzieje się tak z kilku powodów. Po pierwsze, ponieważ jest to mąka bezglutenowa, która nie rośnie, a dzięki wysokiej zawartości błonnika, mąka kokosowa znacznie łatwiej wchłania wodę. Wymusza to zmiany w Twoich przepisach i większe zużycie wody, ale też przygotowuje Cię na to, że wypieki będą dużo bardziej zwarte i wilgotne. Nie jest to problem w przypadku ciast takich jak brownie, ponieważ one nie rosną, ale w przypadku chlebów już tak.