Liść laurowy, zwany także liściem bobkowym, to przyprawa znana na całym świecie. Najczęściej ma postać całych, suszonych listków. Wyróżnia go charakterystyczny, intensywny aromat, podbijający smak niezliczonych dań niemal wszystkich kuchni. W smaku wyczuwalna jest natomiast delikatna gorycz. Sklep BIOSWENA oferuje naturalny, świeży liść laurowy pochodzący ze sprawdzonej uprawy. Jego wyjątkowy aromat doskonale łączy się wyrazistym smakiem. Przyprawa pozwoli Ci przyrządzić wyśmienite zupy, dania mięsne, kapuściana i jednogarnkowe.
Aromatyczny liść laurowy - właściwości i zastosowanie
Liść laurowy jest pozyskiwany z wiecznie zielonej rośliny, jaką jest wawrzyn szlachetny. Naturalnie występuje w krajach śródziemnomorskich, lecz przyprawa cieszy się popularnością na całym świecie. Jej charakterystyczny smak wzbogaca pożywne dania obiadowe. Poza tym liść laurowy jest istotnym składnikiem marynat i galaret mięsnych oraz rybnych. Dobrze komponuje się z innymi przyprawami, takimi jak dostępne w naszym sklepie majeranek suszony czy kolendra. W dodatku ma szereg właściwości leczniczych, przez co znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej. Oznacza to, że liść laurowy włączony na stałe do diety, może przynieść wiele korzyści dla Twojego organizmu.
Liść laurowy - do jakich potraw pasuje?
Liść laurowy odznacza się lekko gorzkawym, korzennym smakiem. Aromat, który nadaje potrawom, jest trudny do określenia. Przyprawa intensyfikuje smak jedzenia i podkreśla jego walory. Jest nieodłącznym składnikiem bulionów warzywnych, wołowych, drobiowych, ale też grzybowych, a nawet rybnych. Przede wszystkim jednak liść laurowy to niezastąpiony składnik potraw duszonych, gulaszów i bigosów. Jest dodawany do dań mięsnych i kapustnych. Możesz przyprawiać nią zupy, flaki i sosy mięsne. Ze względu na świetną kompozycję smakową, warto łączyć liść laurowy i ziele angielskie. Tworzą doskonale uzupełniający się duet, który jest istotnym elementem marynat, zalew, galaret. Liść laurowy dobrze komponuje się również z duszoną cebulą, w połączeniu z którą pasuje do farszów, pasztetów i pieczeni.
Walory zdrowotne liścia laurowego
Liść laurowy jest ceniony ze względu na właściwości zdrowotne. Wspomaga trawienie, zwiększając produkcję soków żołądkowych. Z tego względu idealnie nadaje się do dań tłustych, mięsnych i kapustnych. Sprawia, że stają się lżejsze dla żołądka. Poza tym liść laurowy działa moczopędnie, przyspieszając wydalanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii. Podobnie jak dostępna w naszym sklepie natka pietruszki suszona, wspomaga też pracę wątroby. Dodatkowo, obniża poziom cukru we krwi. W celach leczniczych możesz stosować liść laurowy nie tylko jako dodatek do dań, ale też w formie ziołowego naparu. Aby go przyrządzić, liście należy pokruszyć i zalać wrzątkiem. Taki napar wymaga zaparzania przez ok. 5 minut. Napój jest polecany cukrzykom, osobom borykającym się z niestrawnością i objawami zatrucia.
Gdzie kupić świeże liście laurowe?
Dobrej jakości liść laurowy w dogodnej cenie znajdziesz w sklepie BIOSWENA. Oferujemy przyprawy z roślin zebranych ze sprawdzonych upraw. Wszystkie są pozyskiwane i przechowywane w optymalnych warunkach. Zapewnia im to świeżość, pozwalając zachować specyficzny smak i zapach. Przyprawa powinna składać się w większości z pełnych liści, ponieważ w takim stanie dłużej zachowuje swoje walory. Ponadto świeży liść laurowy poznasz po barwie, która powinna być ciemnozielona. Tylko w takim stanie roślina może zagwarantować pożądany smak i zapach. Wysuszony, brązowy liść laurowy nie spełni oczekiwań i nie zapewni potrawie dostatecznej wykwintności.