Lecytyna słonecznikowa jest składnikiem prawie każdej komórki w naszym ciele. Wytwarzana jest samodzielnie, jednak często dochodzi do takiej sytuacji, że organizm nie jest w stanie wyprodukować odpowiednie jej ilości.
Lecytyna – najważniejsze informacje
Choć lecytynę znajdziemy w niektórych produktach spożywczych, warto zdecydować się na jej dodatkową suplementację. Co ważne, lecytyna zaliczana jest do grupy organicznych związków chemicznych, które są częścią fosfolipidów.
Istnieje kilka odmian lecytyny – słonecznikowa, sojowa i rzepakowa. Wytworzona ze słonecznika i soi, zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych omega-6, z kolei w tej z rzepaku znajdziemy spore ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Lecytyna słonecznikowa, sojowa i rzepakowa korzystnie wpływa na przyswajanie przez organizm witamin rozpuszczających się w tłuszczach – są to witaminy A, D, E i K.
Serdecznie zapraszamy na zakupy.
Właściwości zdrowotne lecytyny
W organizmie ludzkim lecytyna odpowiedzialna jest za prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych w mózgu oraz tkance nerwowej, pobudzając nasze procesy myślowe, koncentrację i przyswajanie wiedzy. Jest to szczególnie ważne w przypadku uczniów, studentów oraz pracowników umysłowych. Co ciekawe, lecytyna wykazuje również właściwości wpływające na odbudowę komórek i tkanek mózgu.
Ponadto lecytyna ma korzystny wpływ na niwelowanie skutków ubocznych depresji, dlatego jej suplementację zaleca się szczególnie osobom walczącym z tą chorobą. Lecytyna uczestniczy również w procesach przemiany materii, regulując je i przyczyniając się do ich prawidłowego przebiegu. Co ciekawe, obniża ona poziom cholesterolu, usprawnia krążenie krwi i korzystnie wpływa na trawienie tłuszczów, zapobiegając odkładaniu się ich w niewłaściwych miejscach.
Badania naukowe potwierdziły także inne działanie lecytyny. Stanowi ona naturalną barierę ochronną ścian żołądka, zapobiegając ryzyku tworzenia się kamieni żółciowych. Z powodzeniem może być też wykorzystywana jako środek wspomagający regenerację organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym. Ponieważ znajduje się w każdej komórce naszego ciała, przy dodatkowej suplementacji opóźnia procesy starzenia się.
Lecytyna słonecznikowa – charakterystyka i właściwości
Szczególnie warto zdecydować się na suplementację lecytyną słonecznikową, ponieważ jej regularne stosowanie przyniesie nam najwięcej korzyści. Przede wszystkim lecytyna słonecznikowa zmniejszy poziom złego cholesterolu, poprawi poziom tego dobrego i będzie wspierała prawidłową pracę serca. Co istotne, korzystnie wpływa ona również na pracę całego układu pokarmowego i trawiennego.
Warto również wiedzieć, że lecytyna słonecznikowa jest chętnie wykorzystywana do pielęgnacji skóry, ponieważ zmiękcza ją, odżywia i łagodzi podrażnienia. Dlatego jest chętnie wykorzystywana do leczenia atopowego zapalenia skóry i egzemy. Można stosować ją w domowym zaciszu, samodzielnie przygotowując roztwór i rozprowadzając ją po powierzchni skóry.
Niewiele osób wie, że lecytyna słonecznikowa jest prawdziwym bogactwem witamin i minerałów. Znajdziemy w niej między innymi potas, żelazo, wapń i fosfor, a także inozytol oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
W ofercie naszego sklepu dostępna jest wysokiej jakości lecytyna słonecznikowa. Serdecznie zapraszamy na zakupy i prosimy o kontakt w przypadku pytań.