Kurkuma to popularna przyprawa pozyskiwana z korzenia ostryżu długiego. Jest charakterystyczna dla kuchni azjatyckiej, głównie indyjskiej. Znajdziesz ją w wielu mieszankach przypraw. W przemyśle spożywczym jest wykorzystywana nie tylko jako aromatyczny dodatek, ale też naturalny barwnik. Ma intensywny, żółty kolor i już szczypta wystarczy, aby zabarwić całą potrawę. W naszym sklepie dostępna jest kurkuma mielona, którą z łatwością dodasz do smakołyków na słodko i wytrawnych dań obiadowych. Kurkuma ma nie tylko wyjątkowy smak i zapach, ale też cenne właściwości zdrowotne.
Kurkuma - naturalny barwnik o nieprzeciętnych właściwościach
Kurkuma mielona to przyprawa o smaku cierpkim i ostrym. Podobnie jak dostępne w naszym sklepie goździki czy cynamon, jest surowcem korzennym. Choć jej smak jest łagodniejszy od pozostałych, to należy używać jej ostrożnie, ponieważ w nadmiarze nadaje potrawom goryczy. Ze względu na kolor i właściwości, kurkuma mielona bywa kojarzona z szafranem. Choć wiele łączy obie przyprawy, to cena kurkumy jest bardziej przystępna dla większości konsumentów.
Kurkuma mielona w kuchni
Kurkuma mielona jest stosowana do słodkich potraw, którym nadaje cierpki posmak. Sprawdza się w daniach, które mają mieć typowo wschodni, słodko-kwaśny charakter. Często używa się jej do ryżu z warzywami. Może być też łączona z makaronem i zupami. Warto dodać ją do rosołu, któremu doda smaku i ciepłej barwy. Smakołykom wytrawnym kurkuma mielona nadaje orientalną nutę. Jest nieodłącznym składnikiem pasty curry, na bazie której powstają typowe dla kuchni indyjskiej sosy do ryżu i zup. Dobrze współgra z innymi przyprawami dostępnymi w naszym sklepie. Należą do nich m.in. papryka słodka mielona, papryka ostra, czosnek, kolendra. Kurkuma mielona to także obowiązkowy składnik dań, takich jak shoarma czy dahl. Świetnie smakuje z drobiem, rybami i owocami morza. W Polsce od lat używa się jej np. w surówkach kapustnych, a także przetworach z cukinii lub dyni. Słodkim wypiekom kurkuma mielona pozwala uzyskać wspaniały, złoty kolor samego ciasta lub kremu.
Kurkuma mielona i jej wpływ na zdrowie
Kurkuma mielona jest bogata w kurkuminę – związek o właściwościach antyoksydacyjnych. Jest stosowana wspomagająco w terapii bólów reumatycznych i kostno-stawowych. Zmniejsza bolesność i wrażliwość stawów, zwiększa ich ruchomość, a nawet redukuje wybroczyny. Korzystny wpływ kurkumy mielonej na stawy jest porównywalny do działania, jakie ma imbir mielony, który także znajdziesz go w naszym sklepie. Kurkuma działa pozytywnie na układ pokarmowy, pobudzając wydzielanie enzymów. Koi niestrawność, zapobiega zapaleniom jelit i wspomaga pracę wątroby. Co więcej, kurkuma mielona sprawdza się jako składników napojów prozdrowotnych. Można dodawać ją do wody z cytryną, miodem i imbirem. Bardziej skomplikowaną recepturą jest przepis na „złote mleko”, czyli mleczny napój z kurkumą, mający wzmacniać odporność i poprawiać ogólne samopoczucie. Znajduje się w nim kurkuma mielona, czarny pieprz, imbir, mleko i olej kokosowy.
Wybierz kurkumę mieloną najlepszej jakości!
Prawdziwą pułapką w świecie przypraw jest nieumiejętność wyboru świeżego i pełnowartościowego produktu. Sklep BIOSWENA wyróżnia nie tylko troska o jakość, ale i przystępna cena kurkumy mielonej. Gwarantujemy naturalny produkt, który sprzedawany jest w szczelnych i trwałych opakowaniach typu doypack. Możesz je otwierać i zamykać, chroniąc przed dopływem powietrza. Dzięki temu masz pewność, że sięgasz nie tylko po precyzyjnie wyselekcjonowane korzenie kurkumy, ale też po przyprawę przechowywaną w optymalnych warunkach. To właśnie utrzymana świeżość sprawia, że kurkuma mielona ma tak wspaniały zapach i zachowuje wszystkie inne właściwości.