100,0% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam24706Nie polecam7

Zgodność z opisem
5
Koszt wysyłki
5
Obsługa kupującego
5

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (InPost paczkomaty24/7) już od 250,00 zł.
Filtruj
Cena
  • od
    do
Nowość
Promocja

Wiele osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie i szczupłą sylwetkę, decyduje się na zamienniki tradycyjnego cukru. Jego całkowita eliminacja z codziennej diety jest bardzo trudna, szczególnie dla tych, którzy lubią posłodzić swoją kawę czy herbatę. Dlatego zdrowsze alternatywy cieszą się dużą popularnością. Wśród nich znajduje się ksylitol.

Ksylitol – charakterystyka i pochodzenie

Jest to związek chemiczny, który swoim wyglądem i smakiem przypomina tradycyjny cukier. Co ciekawe, gwarantuje dużo słodszy smak i zawiera przy tym o 40% mniej kalorii. Wystarczy więc jego niewielka ilość dodana do ulubionych napojów, aby poprawić ich smak, dostarczając tym samym zdecydowanie mniej kalorii.

Ksylitol został odkryty końcem XIX wieku, początkowo mając konsystencję gęstego syropu. Jego masową produkcję w formie sproszkowanej zaczęto w trakcie II wojny światowej ze względu na braki cukru tradycyjnego. Od tamtej pory stopniowo był coraz chętniej wykorzystywany przez następne państwa jako tańsza i zdrowsza alternatywa. Korzystali z niego przede wszystkim diabetycy, osoby z zakłóconą tolerancją glukozy i insulinoopornością.

Początkowo produkowano go z kory brzozowej, stąd często określany był jako cukier brzozowy. Obecnie do jego wytwarzania stosuje się kukurydzę. Co ważne, cukier z kukurydzy ma te same właściwości, co cukier brzozowy.

Ksylitol jako zdrowa alternatywa dla cukru

Jeśli szukamy zdrowego zamiennika dla zwykłego cukru, ksylitol z pewnością będzie korzystnym rozwiązaniem. Przede wszystkim zawiera mało kalorii, zapewniając równie słodki smak napojów, ciast i deserów. Jest niezwykle wydajny – wystarczy niewielka ilość, aby osiągnąć pożądany efekt kulinarny. Co ważne, ma niski indeks glikemiczny, jego spożycie nie spowoduje więc gwałtownego podniesienia się poziomu cukru i insuliny.

Badania naukowe pokazały również, że ksylitol wspomaga przyswajanie wapnia, które odpowiada w naszym organizmie za prawidłową pracę całego układu ruchowego, w szczególności kości. Działa także bakteriobójczo i nie przyczynia się do rozwoju grzybów czy drożdżaków w naszym organizmie, jak ma to miejsce w przypadku sacharozy zawartej w tradycyjnym cukrze.

Z tego względu ksylitol jest wykorzystywany nie tylko jako dodatek kulinarny, ale także składnik past do zębów, płynów przeznaczonych do płukania jamy ustnej czy gumy do żucia. Przemysłowe wykorzystanie ksylitolu to także produkcja różnego rodzaju słodyczy. Na opakowaniu znajdziemy go pod symbolem E 967.

Jak stosować ksylitol w codziennej diecie?

Ponieważ ksylitol ma dokładnie takie samo zastosowanie, jak zwykły cukier biały lub trzcinowy, spokojnie można dodawać go do swojej kawy czy herbaty, wypieków i deserów. Należy jednak pamiętać o tym, żeby znacząco zmniejszyć jego dawkę – zamiast tradycyjnej łyżeczki na kubek wystarczy 1/3-1/4 łyżeczki ksylitolu. Zalecane dzienne spożycie ksylitolu nie powinno przekraczać 15 g, czyli około 3 łyżeczek dziennie.

Warto stopniowo włączać go do swojej codziennej diety, aby przyzwyczaić organizm do nowej substancji. Nagłe spożycie większej ilości może powodować wzdęcia i biegunki. Co ważne, nie występują żadne przeciwwskazania do spożywania ksylitolu.

W ofercie naszego sklepu znajdą Państwo wysokiej jakości ksylitol, dostępny w opakowaniach o różnej pojemności. Pozostajemy do Państwa dyspozycji w przypadku pytań. Serdecznie zapraszamy na zakupy.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl