Cukrzyca to choroba występująca pod dwiema postaciami. Cukrzyca typu II to jedna z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. Jest schorzeniem metabolicznym, które szczególnie często odnotowuje się w krajach wysoko rozwiniętych. Nieleczona, może prowadzić do mnóstwa powikłań, a w najgorszym przypadku do ślepoty, martwicy tkanek, a nawet śmierci. Główną metodą kontrolowania choroby jest stosowanie odpowiedniej diety. Dowiedz się, jakie produkty spożywcze są rekomendowane w diecie dla diabetyków i w jaki sposób komponować menu, by nie tracić radości z jedzenia.
Jak powinna wyglądać dieta diabetyków?
Cukrzyca wymaga ograniczenia spożywanych cukrów i stałej kontroli poziomu glukozy we krwi. Oznacza to, że zdrowa żywność dla diabetyków musi być skrzętnie dobierana i właściwie ze sobą skomponowana tak, aby uniknąć nagłych skoków i spadków glukozy. Takie wahania mają bowiem fatalny wpływ na samopoczucie chorego. Niezmiernie istotna jest też regularność posiłków. Aby dieta była prawidłowa, jedzenie dla cukrzyków powinno mieć przede wszystkim niski indeks glikemiczny. To on wskazuje, w jakim stopniu po spożyciu konkretnych produktów wzrośnie poziom glukozy. Właśnie na podstawie indeksu układa się diety dla diabetyków, włączając do nich lub wykreślając poszczególne produkty. Zgodnie z zaleceniami diabetologów, indeks glikemiczny produktów dla diabetyków powinien być nie większy niż 50. Niestety od tej zasady istnieją pewne wyjątki, których cukrzycy muszą restrykcyjnie przestrzegać.
Skład diety dla diabetyków
Specjaliści z zakresu diabetologii opracowali wytyczne dla osób cierpiących na cukrzycę. Przede wszystkim żywność dla cukrzyków powinna zawierać duże ilości węglowodanów łatwo przyswajalnych. Udział węglowodanów prostych w dziennej podaży kalorii nie powinien przekraczać około 45%, a węglowodanów złożonych - 60%. Węglowodany dobrze łączyć z produktami dla cukrzyków bogatymi w błonnik, który ułatwia trawienie i ogranicza wchłanianie glukozy. Zdrowe tłuszcze powinny stanowić 30-35% diety diabetyka. Mogą to być ryby, orzechy, zimnotłoczone oleje i oliwa. Pozostałych 15% jedzenia dla diabetyków należy wypełnić białkiem. Lepiej wystrzegać się słodyczy, słodkich wypieków, białego pieczywa, białego makaronu, słodzonych napojów, soków i syropów, a także niektórych owoców, np. bananów, winogron, porzeczek, czereśni. Mimo bogactwa mikroelementów niewskazane są suszone owoce.
Zabronione produkty dla cukrzyka
Oczywiście żywność dla diabetyków musi mieć ograniczoną ilość cukru, ale ograniczyć należy też tłuszcze. Niewskazane są margaryny obfitujące w tłuszcze trans, smalec, masło i oleje rafinowane. Z menu trzeba wykluczyć białe pieczywo i produkty pszenne, a także płatki śniadaniowe i przetwory mleczne, ponieważ produkty dla cukrzyków nie powinny być wysoko przetworzone. Należy zrezygnować z fast foodów, chipsów i sklepowych dań gotowych. Warto postawić na jedzenie dla diabetyków jak najbardziej naturalne. Co ciekawe, cukrzykom odradza się jedzenia produktów bezglutenowych. Przy cukrzycy typu II na cenzurowanym jest także alkohol. Jak podpowiada rozsądek, diabetycy muszą zrezygnować ze słodkich drinków i likierów. Mogą czasem pokusić się o wytrawny alkohol, jednak tylko w niewielkich ilościach. Spożycie alkoholu zwiększa ryzyko wystąpienia hipoglikemii i znacznie podwyższa dzienną podaż kalorii.
Produkty dla cukrzyków - co można jeść?
Skoro lista produktów zakazanych, a przynajmniej niewskazanych w cukrzycy jest długa, to jakie jest odpowiednie jedzenie dla diabetyków? Osoby chore na cukrzycę mogą sięgać po pieczywo i makarony pełnoziarniste. Właściwe są też gruboziarniste kasze, płatki owsiane i otręby. Jeśli chodzi o mięsa i nabiał, to należy wybierać wyroby chude, nisko przetworzone, z niewielką ilością soli. Zdrowymi tłuszczami są oleje roślinne, które nie szkodzą, a większość z nich zawiera kwasy omega. Najmniej restrykcyjne produkty dla cukrzyków to warzywa. Powinno się uważać na ziemniaki, bataty i marchewkę, gdyż po obróbce termicznej mają stosunkowo wysoki indeks glikemiczny. Nie trzeba całkowicie z nich rezygnować, wystarczy tylko kontrolowanie ich ilości w diecie. Poza doborem odpowiednich produktów żywnościowych ważny jest sposób przygotowywania posiłków. Żywność dla diabetyków powinna być gotowana tradycyjnie, na parze lub grillowana. Do minimum należy natomiast ograniczyć pieczenie i smażenie. Potrawy cukrzyków powinny także obfitować błonnik. Dobrze jest jeść dużo surowych warzyw.
Słodka żywność dla diabetyków
Tradycyjne słodycze są praktycznie zabronione w żywieniu diabetyków. W sklepach coraz częściej pojawiają się jednak wyroby cukiernicze odpowiadające na potrzeby osób chorych. Są to produkty dla diabetyków słodzone substytutami cukru, głównie ksylitolem. Popularnością cieszą się ciastka i batony z bakaliami oraz z naturalnym kakao. Podobne smakołyki można bez problemu przyrządzić samodzielnie w domu. W sklepie Bioswena znajdziesz najważniejsze produkty do ich wykonania!
Innym pomysłem na zdrowe, słodkie jedzenie dla diabetyków są owoce morwy białej suszonej. Choć wyraźnie słodka, jest niskokaloryczna i wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Obniża ciśnienie krwi i dostarcza mnóstwa witamin i minerałów. Jest też bogata we flawonoidy. W diecie cukrzyków warto uwzględnić także przyprawy wspomagające redukcję poziomu cukru we krwi. To m.in. dostępna w naszym sklepie kurkuma i cynamon.
Żywność dla diabetyków - zdrowe przekąski
Cennym uzupełnieniem diety cukrzyków są nasiona, ziarna i pestki. Szczególnie polecane produkty dla diabetyków to siemię lniane i nasiona chia. Mają niski indeks glikemiczny, ale to niejedyna ich zaleta. Siemię lniane obniża poziom cukru we krwi, a szałwia hiszpańska opóźnia jego wchłanianie. Zdolność pęcznienia po ich spożyciu wzmaga uczucie sytości, a wysoka zawartość błonnika reguluje działanie układu trawiennego. Polecanym jedzeniem dla cukrzyków są także pożywne i zdrowe nasiona dyni oraz wszelkiego rodzaju orzechy. Co ważne, orzechy wspomagają dietę diabetyków, ale też odgrywają ważną rolę w prewencji cukrzycy. Obniżają poziom cukru we krwi, jednocześnie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Wśród owoców w żywieniu diabetyków dopuszczalne są głównie agrest, maliny, truskawki, porzeczki, jabłka, gruszki, a także suszone: morele, śliwki i figi. Mimo stosunkowo wysokiego indeksu glikemicznego polecane są rodzynki, które pomagają regulować poziom cukru we krwi.
Zamienniki cukru dla diabetyków
Przez lata żywność dla cukrzyków była słodzona syntetycznymi słodzikami. Zauważono jednak, że aspartam, sacharyna, czy acesulfam mogą zwiększać ryzyko wystąpienia insulinooporności, zaburzać równowagę flory bakteryjnej jelit i wzmagać apetyt. Obecnie za najbezpieczniejsze alternatywy dla białego cukru uważa się naturalne, zdrowe cukry i słodziki, głównie ksylitol, erytrol (zwany też erytrytolem) i stewię. To właśnie one są wykorzystywane do wyrobu słodkich produktów dla cukrzyków. Nie zmieniają smaku pożywienia, są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Stanowią źródło słodyczy w przeróżnych wyrobach dostępnych na rynku: czekoladach, batonach, ciastkach. Można spotkać je także w cukierkach, żelkach, a nawet w przetworach owocowych. Pojawiają się w konfiturach i sokach. Specjalistyczna żywność dla diabetyków cieszy się coraz większą popularnością także wśród osób niechorujących na cukrzycę. Wynika to z faktu, że produkty dla diabetyków są mniej kaloryczne, często zawierają mniej tłuszczu i są po prostu zdrowsze. Chętnie wybierają ją więc osoby będące na diecie redukcyjnej.
Należy pamiętać, że osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą powinny obowiązkowo zasięgnąć opinii wykwalifikowanego dietetyka. Dopiero po uzyskaniu jasnych wskazówek można samodzielnie komponować codzienne menu, stale jednak pozostając pod kontrolą diabetologa.