Guma guar jest organicznym związkiem chemicznym z grupy galaktomannanów, który powszechnie oznacza się symbolem E412. Znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz przemyśle kosmetycznym, stanowiąc cenną substancję wzbogacającą żywność, składniki leków i produktów kosmetycznych.
Guma guar - najważniejsze informacje
Szkodliwość gumy guar jest niewielka - substancja jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia, a nudności, biegunka czy wzdęcia występują jedynie przy nadmiernym spożyciu. Dzięki swoim właściwościom guma guar E 412 jest powszechnie stosowana także w przygotowywaniu domowych dań i przetworów.
Pochodzenie i wytwarzanie gumy guar
Warto wiedzieć, że guma guar pozyskiwana jest z nasion rośliny z rodziny bobowatych o nazwie Cyamopsis Tetragonoloba, która rośnie na terenie Indii oraz Pakistanu, mniejsze plantacje występują w Brazylii, Stanach Zjednoczonych, Australii i RPA. Szacuje się, że rocznie na całym świecie wytwarza się około 11-13 milionów ton gumy guar. Największym importerem są Stany Zjednoczone, Chiny oraz Niemcy.
W procesie produkcji należy przełamać na pół nasiona guar Cyamopsis Tetragonoloba, a następnie oddzielić zarodek od bielma. Kolejnym krokiem jest usuwanie łuski, co odbywa się w podwyższonej temperaturze. Oczyszczone bielmo jest dokładnie mielone na drobny proszek, a następnie poddane osuszaniu i przesianiu przez sita o różnej grubości, co umożliwia podzielenie produktu na grupy o różnej wielkości cząstek.
Tak przygotowana guma guar kończy swój proces produkcji i może trafić do sprzedaży lub też dalszego wykorzystania w różnych gałęziach przemysłu.
Wpływ gumy guar na zdrowie
Głównym składnikiem gumy guar jest galaktomannan - ta substancja nie jest przyswajana przez nasz układ trawienny, dlatego nie stanowi dla niego dodatkowych kalorii i jest w bezpieczny sposób wydalana wraz z kałem. Dlatego występuje jako składnik wielu produktów.
Przeprowadzono wiele badań naukowych sprawdzających jej szkodliwość - guma guar całkowicie nie jest szkodliwa dla zdrowia człowieka. Jedyny niekorzystny wpływ na nasze zdrowie może mieć nadmierne jej spożycie, czyli przekraczające rekomendowaną dawkę dla związku chemicznego E412.
Właściwości gumy guar
Gumę guar charakteryzują wspaniałe właściwości, dzięki czemu jest ona powszechnie wykorzystywana w różnych dziedzinach codziennego życia. Ma ona postać bezwonnego proszku o łagodnym smaku, charakteryzującego się białą lub lekko żółtą barwą. Co ważne, guma guar rozpuszcza się w zimnej wodzie oraz innych rozpuszczalnikach polarnych. Jest substancją o dużej lepkości dzięki tworzeniu się wiązań wodorowych pomiędzy galaktomannanem a rozpuszczalnikiem.
W środowisku zasadowym gumę guar odznacza trwałość, natomiast w kwasowym ulega ona degradacji. Co ciekawe, szczególny wpływ mają na nią cukier oraz sól - cukier zmniejsza, a sól zwiększa lepkość produktu z dodatkiem gumy guar. To sprawia, że roztwory mogą być w ten sposób modyfikowane.
Guma guar - zastosowanie dla przemysłu spożywczego
Mimo symbolu E412, który budzi negatywne skojarzenia, widniejąc na produktach spożywczych, guma guar nie jest szkodliwa dla organizmu, gdy spożywa się ją z umiarem. Wśród jej właściwości wymienia się przede wszystkim właściwości zagęszczające, dzięki czemu jest wykorzystywana przede wszystkim w przemyśle spożywczym. Guma guar (z ang. guar gum) używana jest jako zagęszczacz, stabilizator oraz emulgator, a także cenne źródło błonnika pokarmowego.
Wykorzystuje się ją głównie jako ważny element produkcji żywności przetworzonej. Guma guar z powodzeniem może zostać dodana do produktów, takich jak: wyroby cukiernicze oraz mieszanki do pieczenia pieczywa i ciast, płatki śniadaniowe, tłuszcze i oleje, sery, produkty mleczne, dżemy i galaretki, słodkie sosy, syropy, polewy, pomady, przetwory warzywne i soki warzywne, gotowe zupy i mieszanki na zupy, sosy sałatkowe oraz przetwory mięsne.
Najczęściej używa się tej substancji do wytwarzania wyrobów cukierniczych. Ma również ważne zastosowanie w produktach domowych - używana jest jako jeden ze składników żelowania, stabilizowania, emulgowania i zagęszczania domowych przetworów, a także poprawiania rozciągliwości, wzrostu i objętości wypieków.
Zastosowanie gumy w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym
Guma guar jest jednym z niezwykle cenionych surowców w wytwarzaniu różnego rodzaju kosmetyków, w tym past do zębów, kremów, balsamów, pianek do golenia, preparatów w sprayu, szamponów, a także różnego rodzaju maseczek. Dokładne informacje znajdziemy na opakowaniach.
W farmaceutyce stosuje się ją jako substancję zagęszczającą w procesie wytwarzania prasowanych tabletek, umożliwia także stopniowe uwalnianie się substancji aktywnej z dawki leku oraz wypełnienie niektórych leków. Jest również popularnym suplementem diety, wspomagającym odchudzanie - absorbując wodę pęcznieje, dzięki czemu wypełnia przewód pokarmowy i zmniejsza apetyt.
Proponujemy Państwu wyłącznie produkty najwyżej jakości - w przypadku pytań zapraszamy do kontaktu.