Glukoza, czyli badanie poziomu cukru
Jest wiele substancji, których rola w organizmie jest bardzo ważna. Sterują jego całym działaniem, bezpośrednio wpływając na zdrowie samopoczucie — zarówno w dobry, jak i niekorzystny sposób. Jedną z nich jest glukoza, czyli badanie poziomu cukru. W jego trakcie określa się poziom glukozy w surowicy, a wyniki porównywalne są do normy. Dzięki temu można stwierdzić, czy wystąpiła cukrzyca typu 1 lub inne choroby na tym tle.
Badanie cukru (glukozy) wykonuje się na czczo. Nie należy jeść już 16 godzin przed przybyciem do punktu badań. Polega na pobraniu krwi z żyły, a analizie w kierunku zdiagnozowania cukrzycy i innych chorób poddawana jest surowica. Norma na czczo wynosi nie więcej niż 100 mg/dl (5,5 mmol/l). Warto wiedzieć, że badanie poziomu cukru (glukozy) we krwi wykonuje się również u kobiet w ciąży.
Widać więc, jak ważne jest badanie glukozy — cena wynosi około kilkunastu złotych i zależy od danego punktu pobrań. Warto więc regularnie sprawdzać poziom glukozy w surowicy. Jest to podstawowe badanie, którego wykonanie zleci nam lekarz w procesie diagnostyki. Można również samodzielnie zdecydować się na jej zbadanie w celach profilaktyczny
Glukoza — najważniejsze informacje
Warto wiedzieć, że glukoza jest organicznym związkiem chemicznym, który znajduje się w naszym organizmie. Stanowi substrat energetyczny dla komórek, które wykorzystuje w przypadku zwiększonego zapotrzebowania.
Stężenie tego cukru prostego wzrasta we krwi po spożyciu posiłku, przez co trzustka wytwarza i uwalnia insulinę. To właśnie ona transportuje glukozę z krwiobiegu do tkanek, co powoduje jej spadek. Wszelkie nieprawidłowości mogą świadczyć o tym, że wystąpiła cukrzyca typu 1, schorzenia nerek lub inne problemy zdrowotne. Jej rola w organizmie jest więc niezwykle ważna, ponieważ reguluje wiele ważnych procesów.
Co ciekawe, glukozę znajdziemy w owocach, miodzie i niektórych warzywach. To właśnie niej zawdzięczają swój słodki smak.
Glukoza jako produkt spożywczy
W ofercie naszego sklepu znajdą Państwo glukozę w postaci drobnokrystalicznego proszku. Jest szeroko wykorzystywany w różnego rodzaju przetwórstwie, szczególnie alkoholowym.
Glukoza ma korzystny wpływ na bukiet aromatyczny i smak wytworzonego alkoholu. Jest pożywką dla drożdży, które są odpowiedzialne za procesy fermentacji. Ponadto glukoza wykorzystywana jest jako środek regulujący smak i słodycz napojów. Odnosi się to do tych wytwarzanych za pomocą koncentratów owocowych, a także rodzajów sproszkowanych i gazowanych.
Glukoza znajduje wykorzystanie również w przetwórstwie mięsnym jako składnik zalew do szynek. Produkt zawsze należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu niedostępnym dla dzieci w temperaturze pokojowej.
Wysokiej jakości produkty i profesjonalna obsługa Klienta
W ofercie naszego sklepu znajdą Państwo wysokiej jakości produkty spożywcze, które pochodzą od renomowanych, zaufanych i sprawdzonych producentów. Specjalizują się oni od wielu lat w dostarczaniu niezawodnych rozwiązań, dzięki czemu zdobyli uznanie zadowolonych Klientów. Jest to najlepsza gwarancja wysokiej jakości. Szeroki wybór produktów gwarantuje, że z pewnością znajdą Państwo u nas to, czego szukają.
W przypadku pytań lub wątpliwości serdecznie zapraszamy do kontaktu. Z chęcią pomożemy Państwu w wyborze najlepszego rozwiązania, dzieląc się się swoją wiedzą i wieloletnim doświadczeniem.