100,0% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam24873Nie polecam6

Zgodność z opisem
5
Koszt wysyłki
5
Obsługa kupującego
5

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (InPost paczkomaty24/7) już od 250,00 zł.
Filtruj
Producent
Cena
  • od
    do
Nowość
Promocja

Choć w okresie letnim i wczesno jesiennym największą popularnością cieszą się świeże figi, dzięki procesowi suszenia możemy cieszyć się nimi przez cały rok. Figi tracą wtedy całą zawartą w nich wodę, dzięki czemu znacznie przedłuża się ich termin przydatności do zjedzenia. Możemy więc wiosną przygotować pyszny kompot z suszonych fig i innych owoców, a zimą upiec wspaniałe ciasto.

Figi suszone jako skarbnica zdrowia

Przez proces suszenia są bardziej kaloryczne, ponieważ w 100 g produktu znajdziemy około 314 kcal i 78 g węglowodanów. Należy jednak pamiętać, że spożywamy ich zdecydowanie mniej niż świeże.

Co ważne, figi suszone są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, które są niezbędne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Zawierają przede wszystkim duże ilości błonnika, wspomagając prawidłową pracę całego układu pokarmowego i zapewniając uczucie sytości. Jest to świetna wiadomość dla osób zmagających się z zaparciami i niestrawnościami, a także wszystkich dbających o sylwetkę.

Ponadto suszone figi są cennym źródłem witaminy A i beta-karotenu, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Znajdziemy w nich również potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, korzystnie wpływają bowiem na pracę kości i mięśni, układu nerwowego oraz krwionośnego.

Właściwości zdrowotne fig suszonych

Badania naukowe jasno pokazują, jak ogromny wpływ na nasze zdrowie mają figi suszone. Poprawiają one wzrok, ograniczając ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej – jej kondycja pogarsza się z wiekiem i może prowadzić do utraty wzroku. Ponadto błonnik zawarty w suszonych figach, jabłkach, gruszkach czy daktylach nie tylko zapewnia poczucie sytości, ale także pomaga w zapobieganiu wystąpienia raka piersi.

Równie ważną korzyścią wynikającą z regularnego spożywania suszonych fig jest obniżenie zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego. Dzieje się tak ze względu na dużą ilość potasu, zawartą w tych owocach. Niestety jest to bardzo często występująca choroba w społeczeństwie, która wynika między innymi ze zbyt dużego spożycia sodu, który znajduje się w serach, wędlinach, niezdrowych przekąskach i soli dodawanej do posiłków. Powoduje podwyższenie ciśnienia, wystąpienie obrzęków i zatrzymywanie się wody w organizmie. Sięganie po produkty bogate w potas pomoże zniwelować niekorzystny wpływ sodu na nasz organizm.

Figi suszone jako składnik kulinarny

Podobnie jak z innymi owocami suszonymi, nie należy spożywać fig w nadmiarze. Powinny być zdrowym dodatkiem do naszej diety, a nie jej głównym elementem. We względu na wartości prozdrowotne zdecydowanie warto włączyć je do jadłospisu, przykładowo jako wykończenie owsianki, deserów czy ciast. Figi suszone idealnie sprawdzą się także jako dodatek do sałatek i niektórych dań mięsnych – pod względem smaku wspaniale łączą się przykładowo z kurczakiem.

Co ważne, figi suszone mogą być również samodzielną przekąską. Spożyte w trakcie pracy, nauki czy aktywności fizycznej dostarczą naszemu organizmowi zdrowych kalorii i co za tym idzie energii niezbędnej do działania, odpowiednio go odżywiając.

Wysokiej jakości figi suszone znajdą Państwo w ofercie naszego sklepu. Polecamy również inne suszone owoce, orzechy i bakalie. W przypadku pytań pozostajemy do Państwa dyspozycji. Serdecznie zapraszamy na zakupy.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl