
Od lat panuje błędne przekonanie, że orzechy są kaloryczne i dlatego nie powinno się ich spożywać, szczególnie dbając o szczupłą sylwetkę. Nic bardziej mylnego! Orzechy zawierają wiele cennych składników odżywczych, niezbędnych dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Jedzone jako samodzielna przekąska albo dodatek do posiłków w racjonalnych ilościach przyniosą mu wiele korzyści. Przekonaj się sam, dlaczego warto jeść orzechy!
Bogactwo cennych składników odżywczych w orzechach
Każdy z nas zna orzechy włoskie, orzechy laskowe i arachidowe (ziemne), migdały, orzechy brazylijskie i makadamia. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, że są prawdziwą bombą witaminową, zawierającą również cenne minerały, błonnik, zdrowe tłuszcze i białka. Wspaniale odżywiają i wzmacniają nasz organizm, przyczyniając się do jego prawidłowego funkcjonowania. Włączając ulubione orzechy do codziennej, odpowiednio zbilansowanej diety, przyczynią się do tego, że będziemy cieszyli się dobrym zdrowiem i samopoczuciem.
Orzechy są bogate w tłuszcz i kalorie – to właśnie one sprawiają, że wykazują prozdrowotne właściwości. Warto bowiem wiedzieć, że w orzechach zawarte są tłuszcze jednonienasycone, uznawane za korzystne dla organizmu. Występują naturalnie i są pochodzenia roślinnego, nie stanowią więc takiego zagrożenia, jak tłuszcze nasycone czy te zawarte w wysoko przetworzonej żywności. Przyczyniają się między innymi do uregulowania poziomu cukru we krwi. Orzechy bogate w jednonienasycone tłuszcze będą więc wspaniałym źródłem energii, dostarczając jednocześnie cennych składników odżywczych.
Obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów
Wiele orzechów, takich jak pistacje, migdały i orzechy laskowe przyczyniają się do obniżenia poziomu trójglicerydów u osób chorych na cukrzycę i otyłych, co potwierdziły liczne badania naukowe. Spadek cholesterolu po ich regularnym spożywaniu wynika z wysokiej zawartości jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także innych substancji odżywczych. Spożywając więc regularnie i w racjonalnych ilościach wymienione wcześniej orzechy obniżymy poziom „złego” cholesterolu HDL i jednocześnie podwyższymy poziom „dobrego” cholesterolu LDL.
Ponadto badania naukowe jasno pokazują, że orzechy przyczyniają się do poprawy funkcjonowania układu krwionośnego i niezwykle korzystnie wpływają na serce. Będą więc ważnym czynnikiem, zapobiegającym wystąpieniu miażdżycy, choroby wieńcowej i innych chorób serca, stabilizując również ciśnienie krwi.
Antyoksydacyjne działanie orzechów
W orzechach znajdziemy wiele substancji, które charakteryzuje silne działanie przeciwutleniające. To znaczy, że zwalczają wolne rodniki – niestabilne cząsteczki, które przyczyniają się do uszkodzenia komórek, przyspieszając procesy starzenia się organizmu (wewnętrzne i zewnętrzne), pogarszając jego ogólną kondycję, a nawet przyczyniając się do wystąpienia chorób przewlekłych i nowotworowych. Antyoksydanty zawarte w orzechach wpływają na stres oksydacyjny, neutralizując wolne rodniki. Szczególnie wysoką dawkę przeciwutleniaczy znajdziemy w migdałach i orzechach włoskich.
Widać więc że orzechy są niezwykle ważne dla naszego zdrowia, dobrego samopoczucia i urody. Znajdą je Państwo w ofercie naszego sklepu.