Daktyle suszone - najważniejsze informacje
Daktyle to owoce daktylowca, które uważane są za jedne z najbardziej słodkich na świecie, ponieważ są pełne cukrów prostych. Szacuje się, że owoce palmy daktylowej istnieją już od czasów prehistorycznych - uważa się, że uprawiano je już ponad 8000 lat temu. Naturalnie rośnie w krajach arabskich, a obecnie jest również uprawiana w basenie Morza Śródziemnego, południowo zachodniej Azji, północnej Afryce, w USA i Meksyku.
Co ciekawe, daktyle rosną w ogromnych skupiskach, zwisających z wierzchołków palm (po około 40 gron owocowych). Podczas dojrzewania tracą wodę, przez co stają się ciemnobrązowe i pomarszczone. Suszone daktyle zawierają w środku pestkę, którą należy usunąć przed zjedzeniem.
Od setek lat cenione są nie tylko jako wspaniały przysmak i podstawowe pożywienie dla mieszkańców krajów arabskich, ale także ze względu na właściwości zdrowotne. Zawierają między innymi naturalne salicylany, które działają jak aspiryna. Nie bez powodu nazywane są również chlebem życia - produkt dostarcza wielu witamin, minerałów i energii. Wytważa się także syrop z daktyli.
Właściwości odżywcze suszonych daktyli
Profil żywieniowy daktyli jest zdumiewający. Źródłem energii z suszonych owoców jest większa zawartość węglowodanów niż świeżych daktyli i jest zbliżona do innych bakalii (rodzynek, śliwek, fig), są więc szczególnie polecane dla osób pracujących fizycznie lub regularnie uprawiających sport. Daktyle suszone są tak słodkie, że z powodzeniem stanowią zamiennik cukru, nie przyczyniają się jednak do podwyższania poziomu cukru we krwi (mają niski indeks glikemiczny). Do swojej diety nie powinny ich jednak dodawać osoby zmagające się z cukrzycą. W codziennej diecie możemy więc dodawać daktyle do ciast, deserów i musli, wzbogacając smaki naszej kuchni.
Wartości odżywcze dla daktyli odmiany Medjool na 100 g pokarmu:
- Zawartość wody: 21,32 g
- Wartość energetyczna: 277 kcal
- Białko: 1,81 g
- Tłuszcze: 0,15 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
- Węglowodany ogółem: 74,97 g
- Błonnik pokarmowy: 6,7 g
- Cukry: 66,47 g
- Żelazo: 0,9 mg
- Magnez: 54 mg
- Potas: 696 mg
- Witamina B6: 0,249 mg
Warto je jeść choćby dla zwiększonej zawartości błonnika i potasu - ponadto witaminy zawarte w daktylach przyniosą nam tyle samo, jeśli nie więcej korzyści dla zdrowia niż świeże owoce.
Suszone daktyle - właściwości prozdrowotne
Daktyle zarówno świeże, jak i suszone posiadają wiele cennych składników odżywczych - stanowią prawdziwą skarbnicę cukrów prostych, które dają energię podczas intensywnego wysiłku, uzupełniając niedobór glikogenu w mięśniach. Poza tym daktyle pomagają ustabilizować ciśnienie krwi, zapobiegają powstawaniu miażdżycy oraz zmniejszają ryzyko udaru mózgu, zawału serca, choroby wieńcowej lub innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Zastosowanie obejmuje również korzystny wpływ dla naszego żołądka i całego układu pokarmowego - poprawiają perystaltykę jelit i łagodzą objawy jelita drażliwego. Tak więc będą nieocenione w naszej kuchni - daktyle powinny być stałym elementem naszego jadłospisu.