99,9% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam26608Nie polecam11

Zgodność z opisem
5
Koszt wysyłki
5
Obsługa kupującego
5

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (InPost paczkomaty24/7) już od 250,00 zł.
Filtruj
Producent
Cena
  • od
    do
Nowość
Promocja

Jako jedna z najpiękniej pachnących przypraw i z wyjątkowym aromatem, cynamon jest szeroko wykorzystywany we wszystkich kuchniach świata. Dzięki przyjemnemu, nieco korzennemu smakowi i ciepłemu zapachowi, cynamon dodawany jest przede wszystkim jako dodatek do ciast, ciasteczek i różnego rodzaju deserów.

Cynamon laska – charakterystyka i najważniejsze informacje

Znajdziemy go również w owsiankach, potrawie curry, a także niektórych daniach mięsnych. Jak więc widać, można zaliczyć go do niezwykle popularnych, wszechstronnych przypraw, które zdecydowanie należy mieć w swojej kuchni.

Co ciekawe, cynamon pochodzi z kory drzew z rodziny Cinnamomum. Jest ona obierana i zostawiana na słońcu aż do czasu jej wyschnięcia. Następnie zwija się je w rolki i tak otrzymywana jest laska cynamonu. Jest on również dostępny w formie proszku po jej wcześniejszym zmieleniu. Ze względu na warunki, jakich potrzebuje do wzrastania, cynamon pochodzi głównie z Azji Południowo-Wschodniej, Ameryki Południowej i Karaibów.

Cynamon laska jako składnik kulinarny i nie tylko

Jako przyprawę do dań stosuje się najczęściej sproszkowany cynamon – laska jednak cieszy się równie dużą popularnością. Przede wszystkim pięknie pachnie, dając intensywny, ciepły i lekko korzenny aromat. Cynamon laska sprawdza się więc jako wspaniały dodatek do przyrządzania potraw na słodko, przykładowo do aromatyzowania kremów i mas do ciast. Dodaje się ją do konfitur i dżemów w celu wzbogacenia ich smaku i aromatu, a także przedłużenia przydatności do spożycia. Niektórzy wykorzystują ją do przygotowywania pieczeni mięsnych, dodając do sosów czy kładąc na blachę przed ich wypiekaniem.

Cynamon laska jest również niezastąpionym dodatkiem do różnego rodzaju napojów, takich jak kompoty, zimowe grzańce i grzane piwo czy wino. Wystarczy dodać ją do garnka podczas ich podgrzewania, aby napój nabrał korzennego smaku – można również dodać do nich goździki, pomarańcze lub cytryny.  Co ważne, cynamon laska nie nadaje się do spożycia, dlatego należy wyjąć ją z dań i napojów przed ich zaserwowaniem.

Zastosowanie laski cynamonu jest jednak dużo szersze. Może posłużyć w okresie zimowym do przygotowania świątecznych dekoracji i uzyskania ciepłego zapachu w domu. Wystarczy rozłożyć kilka sztuk na parapecie czy tacy, okleić nimi świeczkę lub użyć ich do zrobienia świątecznego stroika.

Składniki odżywcze i właściwości laski cynamonu

Zdecydowanie warto używać cynamonu w swojej codziennej diecie nie tylko ze względu na wspaniały smak i aromat, ale także bogactwo składników odżywczych. Zawiera dużą ilość wapnia i potasu, a także niewielkie ilości magnezu, fosforu, witaminy K i A. W jednej łyżeczce cynamonu znajdziemy jedynie 6 kcal.

Co ważne, cynamon laska swój charakterystyczny smak i zapach zawdzięcza olejkom eterycznym zwanym aldehydem cynamonowym, które zawarte są w korze. Wykazuje on działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Cynamon jest również cennym źródłem przeciwutleniaczy polifenolowych, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i różnymi chorobami, wykazując jednocześnie właściwości antynowotworowe.

Tak więc cynamon zarówno w formie proszku, jak i laski będzie cennym, zdrowym i naturalnym dodatkiem do naszych dań, deserów oraz napojów. Znajdą go Państwo w ofercie naszego sklepu – jak zawsze proponujemy wysokiej jakości produkty w atrakcyjnych cenach. Serdecznie zapraszamy na zakupy.

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl